Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Måste ge 100, annars kan det sparka dig i röven”

Lukas Nilsson har etablerat sig i tyska storlaget Kiel. Nu vill han vara en avgörande spelare för Sverige i VM. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Lukas Nilsson i genrepet mot Ryssland. Foto: BILDBYRÅN

Lukas Nilsson har etablerat sig som en viktig spelare i storlaget Kiel – och har vuxit med pressen.

Med fyra mästerskap i ryggen vill den unge storskytten nu kliva fram som blågul matchvinnare i VM.

– Inför varje match vet du att du måste ge 100 procent, annars kan det sparka dig i röven, säger 22-åringen.

Lukas Nilsson tog Handbollsligan med storm och landslagsdebuterade redan som 18-åring.

Inför VM i Danmark och Tyskland är den förre supertalangen numera en etablerad och viktig spelare i tyska storlaget THW Kiel som halvvägs in i säsongen skuggar Flensburg i toppen av Bundesliga.

– Jag har en skitbra känsla. Jag kommer från ett bra halvår i THW, vi ligger bra till i ligan och jag har fått spela mycket, säger Lukas Nilsson.

– Det har varit en lärorik tid. De två första säsongerna när jag kom dit var inte peaken på klubbens säsong, men det här året har det funkat väldigt bra. Vi känner att vi har börjat komma tillbaka.

”Det är en press jag gillar att ha”

Att spela i Kiel, som har 20 tyska ligatitlar och som vann Champions League 2007, 2010 och 2012, innebär ständigt en stor press att leverera.

– Ja, det är inte så att Kiel säger att målsättningen är att komma topp tre i Bundesliga eller försöka vinna cupen bara utan vi ska vinna allting. Om vi inte vinner allting är det inte tillräckligt bra helt enkelt.

Vad har det inneburit för dig som handbollsspelare att leva med den pressen?

– Det betyder mycket. Inför varje match vet du att du måste ge 100 procent, annars kan det sparka dig i röven. Du måste alltid leverera för att få spela och det är en bra press, det är en press jag gillar att ha, säger Lukas Nilsson.

Det är också erfarenhet som gynnar det svenska landslaget där Lukas Nilsson är både nutid och framtid.

22-åringen har redan gjort fyra mästerskap innan årets VM. Han var med och tog silver i EM förra året och har spelat ytterligare ett EM, ett OS och ett VM.

– Man kan nästan säga att man har lite rutin vid 22-års ålder. Det är fantastiskt att ha fått uppleva, säger han med ett stort leende.

Vill vara avgörande: ”Ingen blyg spelare”

Under åren i Ystad fick han smeknamnet Lucky Luke för sin skottvillighet – och Lukas Nilsson är fortsatt spelaren som gärna kliver fram i avgörande lägen.

– Är jag i flow i matchen är jag inte rädd för att ta de sista skotten och vara den bidragande faktorn för att vi vinner matcher. Jag är ingen blyg handbollsspelare och den rollen tar jag gärna om jag får den.

Sverige har det välbeställt på vänsternio i VM med Kim Ekdahl Du Rietz och Simon Jeppsson utöver Lukas Nilsson.

För Lukas Nilsson är det som vanligt.

– Jag är van vid konkurrens. Jag spelar i THW Kiel, en av världens bästa klubbar. Det är min vardag med konkurrens med (Domagoj) Duvnjak, (Nikola) Bilyk och (Miha) Zarabec på min sida, så det är inga konstigheter överhuvudtaget.

Det finns en spelare som Lukas Nilsson är särskilt glad att vara lagkamrat med igen. Kim Andersson.

– Skitkul! Jag älskar att spela med Kim. Han är en fantastisk handbollsspelare. Jag är otroligt glad att han är tillbaka. Vi är bra vänner utanför handbollen också så det är perfekt.

”Vi måste ha respekt för alla lag”

Efter premiären mot Egypten väntar nu Argentina i andra gruppspelsmatchen.

Silver i EM senast. Hur starka är Sverige i den här konkurrensen?

– Vi är ett lag med jättemycket självförtroende från mästerskapet senast så vi går in med positiva tankar och tror detta kan bli väldigt bra, säger Lukas Nilsson.

– Samtidigt måste vi börja med att fokusera på att ta med oss så många poäng som möjligt in i mellanrundan. Sen får vi se.

Det hängde lite på håret i EM?

– Ja, det gjorde det verkligen. Men bra lag har tur också.

Finns det någon risk för underskattning i gruppspelet?

– Nej, det tror jag inte. Hittills har vi haft respekt för alla lag och det måste vi fortsätta ha för alla lag kan slå alla och vi måste verkligen kriga för att nå långt.