Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslagsstjärnan fast i karantän: ”Skittråkigt”

Landslagsstjärnan Sabina Jacobsen är fast i ”coronakarantän” i sin lägenhet i norra Moskva.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Coronaviruset innebär en ”paus” från handbollsspelandet i Ryssland och det är oklart om ligan kommer att återstarta igen under våren.Foto: PRABIN RANABHAT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / PRABIN RANABHAT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

När gränserna stängdes fick landslagsstjärnan Sabina Jacobsen skynda sig hem till den ryska miljonstaden Moskva. 

Men nu sitter hon fast i coronakarantän - till att börja med fram till den 28:e mars.

– Jag har skittråkigt, jag bor ju ensam här i Ryssland, säger hon. 

Över hela världen lämnar den rådande coronapandemin enorma avtryck, såväl på samhället i stort som på idrotten.

Ligor stängs ner, matcher spelas utan publik och landslagsturneringar skjuts upp. 

En av många serier som drabbats är den ryska handbollsligan, där allt spel tills vidare är uppskjutet. Det påverkar inte minst den svenska landslagsstjärnan Sabina Jacobsen, som tillhör CSKA Moskva sedan förra sommaren. 

– Jag fick veta i fredags att jag var tvungen att hitta det snabbaste flyget tillbaka till Ryssland, mycket mer information än så fick jag inte. De var oroliga över att gränserna skulle stängas, säger hon. 

Som om det inte vore nog med en blank kalender - utan några inplanerade matcher.

Sabina Jacobsen får dessutom inte röra sig utomhus, hon är placerad i så kallad ”coronakarantän” på grund av sin vistelse hemma i Sverige. 

– När jag väl kom hit i söndags fick jag information om att jag skulle vara i karantän. Så sedan i måndags får jag inte lämna lägenheten och om jag behöver något får jag kontakta klubben så får de komma hit med det.

Men du är frisk och kry, eller?

– Jadå, jag är helt frisk. Eller, jag har inte blivit testad men jag har inga symptom. Det är inte därför jag är i karantän.

https://www.instagram.com/p/B93dEsgnyIP/?utm_source=ig_web_copy_link

”Får inte mycket information” 

Till en början gäller lägenhetskarantänen fram till och med den 28 mars.

Det innebär att Sabina Jacobsen inte får vistas utanför sin lägenhet i norra Moskva en enda gång under totalt två veckor. Om hon bryter mot karantänen riskerar hon dryga böter - eller fängelse. 

– De vet inte hur länge det ska vara så här och jag får inte så mycket information. Jag vet bara att jag ska vara kvar hemma fram till den 28:e mars. Men det kan bli ännu längre än så också, säger landslagsstjärnan från Lund, som bland annat försöker få tiden att rulla på genom att titta på Netflix: 

– Jag tittar på mycket filmer, jag har precis tittat på Ikaros som handlar om rysk doping. Jag tänkte att nu när jag ändå bor här så måste jag kolla på den.

”Får vara uppfinningsrik”

Att sitta fast i coronakarantän i en liten rysk lägenhet är förstås inte optimalt för en elitidrottare. Men Sabina Jacobsen försöker göra det bästa av situationen genom att bland annat träna - så gott det går. 

– Man får vara lite uppfinningsrisk och försöka använda lite stolar och sådant, säger hon.

Jag kan tänka mig att det här är en ganska udda upplevelse för dig? 

– Ja, så klart och allting hände väldigt snabbt. Det hade varit fine om jag fått gå ut varannan dag eller en liten stund i alla fall. Men nej, nu är det flera dagar där jag inte får gå ut.

– Jag har ingen trädgård och ingen annanstans att gå. Jag tog inte med något från Sverige heller, jag hade ju inte detta i tankarna när jag åkte hit.

Egentligen var tanken att Sabina Jacobsen nu i dagarna skulle återsamlas med det svenska handbollslandslaget, för att kvala mot sommarens Olympiska spel.

Men nu är det oklart om det ens blir något sommar-OS 2020.

– Jag har inte hört något mer än det som just nu spekuleras i medierna. De vill gärna arrangera OS och många atleter har tränat för det i fyra år, så vi får se helt enkelt, säger Sabina.

Sedan tidigare har ett annat stort sommarevenemang ställts in, nämligen Fotbolls-EM 2020.

Klara för kvartsfinal 

Handbollssäsongen då? 

Den blev något kortare än vad som var tänkt från början, eftersom Sabina Jacobsen drabbades av en knäskada och bland annat tvingades stå över VM förra året. Men i Ryssland gick det fint - hennes ”nystartade” CSKA Moskva nådde en tredjeplats och var klara för kvartsfinal när allt handbollsspel blåstes av. 

– Kvartsfinalerna skulle egentligen börja den fjärde april. Nu är allting ovisst och vi vet absolut ingenting. Men livet här i Ryssland och Moskva flyter på, inget är stängt och folk rör sig normalt. Tjejerna tränar dessutom som vanligt, så man märker inte av coronaviruset på samma sätt här som i Sverige och Danark, säger Sabina.

Det finns i nuläget inget formellt beslut från det ryska handbollsförbundet att blåsa av säsongen helt - än så länge rör det sig om en ”coronapaus”. Med andra ord kan det fortfarande bli slutspel för Sabina Jacobsen och hennes lagkamrater - i så fall mot Kuban Krasnodar.

Men ...

– Känslan är att det definitivt inte blir något mer spel, i alla fall inte under april. Frågan är då om det blir bättre i maj, finns det verkligen tid att börja spela? Vi har EM-kval i slutet på maj och början på juni och vad kommer då att prioriteras? Vi har ju även Champions League, säger Sabina, och konstaterar:

– Jag vet inte... Det är skitsvårt, för om vi börjar den första maj igen så har vi bara tre veckor på oss med slutspel, Champions League och EM-kval. Hinner vi verkligen?

Ni kom ju trea efter grundserien - var känslan att ni hade chansen att vinna allting?

– Nja, att vinna hade varit väldigt svårt för oss. Men att gå hela vägen till final hade vi haft goda chanser till, speciellt på slutet när skadade spelare började komma tillbaka och det kändes mycket bättre. 

Hur ser framtiden ut för din del nu då? 

– Jag har ett år kvar på kontraktet och jag trivs i klubben. Det har varit ett annorlunda projekt där allting är nytt: alla runtomkring och alla som arbetar i klubben. Det har varit mycket som fallit på plats.