Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken inför ligastarten: "Fler måste steppa upp"

Hanna Fogelström när hon spelade i landslaget.Foto: BILDBYRÅN
H65 Höör jublar efter guldet 2017.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Förbundskapten Henrik Signell.Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Ola Månsson, tränare i H65 Höör.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sofia Hvenfelt är mittsexa i Höör.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Mats Kardell, tränare i Skuru.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
1 / 7

Damligan i handboll studsar i gång i kväll.

Profilfattigare, påstår kritikerna.

Bredare, tycker tränarkåren.

– Definitivt bättre, säger förbundskapten Henrik Signell.

Att de största profilerna nappar på proffsbud och flyttar utomlands är ingen ny företeelse i svensk damhandboll.

De vassa stjärnorna saknas även den här säsongen.

– Självklart är det tråkigt. Men det handlar mer om att ligan måste ändra sig och fler steppa upp än att spelarna ska stanna kvar, menar Sävehofs manager Hanna Fogelström.

Efter tre korsbandsskador i samma knä har den tidigare högersexan sadlat om.

– Nu ansvarar jag för hela elitverksamheten för damerna och för akademin. Ett brett spann. Men jag huserar på kontoret, inte på golvet, säger Fogelström.

Med tre proffsår i franska Toulon, och 68 A-landskamper i blågult, inser hon att en profilfattigare liga är en naturlig utveckling.

– Jag förstår hungern hos dem som får möjlighet att möta bättre motstånd oftare och dessutom tillfälle att lära sig en helt ny kultur. Många kan spela och leva på sin handboll, konstaterar Fogelström.

Samtidigt ser hon förändringen. Fler lag tar nya kliv.

– Innan har Sävehof alltid gått i bräschen, både ekonomiskt och hur man tränar med rätt förutsättningar. Där tycker jag att andra lag har höjt sig.

Sävehof utmanas av flera lag

Hanna Fogelström utvecklar resonemanget:

– När vi var som mest framgångsrika tyckte många andra synd om sig själva. Vi möttes av kommentarer som ”Sävehof är så bra att det inte är kul, det gynnar inte svensk handboll”.

– Sedan kom vändningen. Flera sa "okej, Sävehof är bra men då ska vi bli lika bra". Det har stärkt ligan.

– Man har förstått vad det handlar om och börjat träna fysiskt på ett helt annat sätt. Alla har tagit upp kampen för att förbättra damhandbollen.

Sävehof manager hyllar förändringen i SHE.

– Jag ser en stor skillnad de senaste åren. Nu är det fler som tar upp kampen. Det är jätteroligt.

– Det handlar dock inte om att Sävehof tagit steg tillbaka. Vi vill fortsätta utvecklas och vara där uppe i toppen, säger Hanna Fogelström.

Hon får medhåll av sin tidigare tränare Henrik Signell. Han menar också att ligan har höjt sig.

– Den är definitivt bättre. Vad det beror på är svårt att säga. Men det kan vara så att Sävehofs dominans har gjort att lag som Höör och Skuru känner att man har något att sikta mot, säger förbundskaptenen.

Signell: "Behövs tuffa matcher"

– Det handlar framför allt om hur man tränar, nu kör många både mer och med bättre kvalitet. För x antal år sedan tror jag att Sävehof tränade både bäst och mest Sverige. Nu är jag inte säker på att det är så. Många lag tränar säkert minst lika bra och det finns de som kanske tränar bättre.

Ser du ingen fara i att stjärnorna sticker?

– Jag tycker det är en komplicerad fråga som man kan se från två håll. Långsiktigt bör ambitionen vara att ligan ska vara så bra som möjligt, så vi får många bra spelare. 

– Just nu är den inte så bred även om jag vill påstå att topp tre-fyra, kanske även topp sex-sju, har blivit betydligt bättre om man tittar tillbaka fem år.

– Men, säger Signell – och är tydlig:

– Man behöver fler tuffa matcher, i ett annat tempo med högre intensitet, för att klara av att göra valen på en hög nivå.

Ola Månsson, H65 Höör guldmakare, tycker att ligan blivit profilstarkare – på bänken.

– Nu finns tränarnamn som damsidan aldrig haft innan. Se på Uffe Schefvert (Kristianstad HK), Patrik Liljestrand (Boden) Mats Kardell (Skuru) och Magnus Frisk (Skövde).

Månsson menar att "det kommer alltid nya profiler".

– Se på Hanna Blomstrand när hon kom fram häromåret. Det snackades inte mycket om henne vid ligastarten men hon utvecklades till en stjärna under säsongen.

Kardell och Hvenfelt om verkligheten

Skurus tränare Mats Kardell tycker att ska man spela på den nivå där man får bäst utveckling. 

– Blir spelarna tillräckligt bra här hemma ska man pröva vingarna i större europeiska ligor för att motiveras och utvecklas.

– Vi måste dock jobba för att skapa bättre förutsättningar. Då kan vi behålla spelarna lite längre i Sverige, säger Kardell.

Sofia Hvenfelt, mittsexa i H65 Höör, har förlängt med Skåneklubben till sommaren 2020  – men har samtidigt utlandsdrömmar.

– Detta är verkigheten för svensk damhandboll. Det finns inte tillräckligt med pengar för att behålla alla. Då drar man eller lägger av. Samtidigt öppnas utrymme för andra. Jag är inte speciellt orolig. Publiken får nya spelare att titta på.

– Spelare försvinner och kommer tillbaka. Och nya stjärnor föds. Så har det alltid varit, säger Hvenfelt.