Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisdraget: Legendaren kliver in som ny tränare

Per Carlén går in som assisterande tränare i OV Helsingborg.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Krister Lindgren får sparken som huvudtränare.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

OV Helsingborg agerar på tränarfronten.

Krister Lindgren får sparken och ersätts av klubbchefen Mats Engblom. 

Dessutom plockas legendaren Per Carlén in som assisterande tränare.

– Det är bara att ta fram de gamla pärmarna, säger han och skrattar.

Per Carlén spelade 329 matcher och gjorde 1 032 mål i A-landslaget, och hör till en av svensk handbolls största spelare genom tiderna. 

1990 var han med och vann VM-guld som en del av ”Bengan Boys”.

Nu ska han försöka rädda kvar OV Helsingborg i handbollsligan.

På måndagskvällen meddelade klubben att Krister Lindgren lämnar som tränare, och att klubbchefen Mats Engblom tar över som huvudtränare med Joel Tulldahl och Per Carlén som assisterande.

”Laget går på fredag in i slutfasen av serien med ett prekärt läge i tabellen och åtta matcher ska spelas på ca fem veckor. Vi tror att denna förändring ökar våra chanser att nå vår målsättning”, säger Filip Karlsson, sportchef för Helsingborgs herrlag, i ett pressmeddelande.

”Mentalt kopplat bort”

Per Carlén tvekade inte när han fick frågan, förklarar han. 

– De frågade mig under helgen. Jag tycker det är viktigt att vi får behålla Helsingborg i handbollsligan. Det känns skitkul rent ut sagt, säger han.

59-åringen har lång erfarenhet som tränare och har haft ansvaret för bland andra HK Malmö, Flensburg-Handewitt och Hamburg. Men det senaste tränaruppdraget var som förbundskapten för Israels landslag, vilket tog slut 2016.

De senaste åren har han varit ansvarig för turneringen OV Beachhandboll och delaktig på marknadssidan för OV Helsingborg.

– Även om jag är engagerad på matcherna har jag mentalt kopplat bort det här med att gå på golvet. Men upplägget är att vi ska dela på ansvaret för träningarna nu. Så det är bara att ta fram de gamla pärmarna, säger han med ett skratt.

Näst sist i tabellen

Utgångsläget inför säsongsavslutningen ser tufft ut. OV Helsingborg ligger näst sist och har fem poäng upp till säker mark med åtta matcher kvar att spela.

– Man kan inte gå in och ändra på allting bara för att man är ny. Man kan inte gå in med trollspöet, det är bara att glömma. Det handlar mer om att ge energi till laget och vara en annan röst. Att ändra på laget rakt av är omöjligt, så funkar inte livet, säger Carlén.

Hur blir det att gå in som tränare igen efter tre år?

– Jag har ändå hållit på med det i 40 år innan det, så det blir nog inte jättekrångligt. Det kommer att bli kul, sedan får vi se vad resultaten visar.