Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag rörde mig inte en meter på sju dagar”

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Det är ett intensivt matchande för de svenska handbollsherrarna. VM, förlängt ligaspel och nu ett OS - allt inom loppet av ett drygt halvår. 

Landslagsstjärnan Jim Gottfridsson är en av spelarna som matchats hårt - men som inte vill fokusera på det tuffa spelprogrammet. 

– Om jag själv lägger kraft på det och pratar om hur jobbigt vi har det då är det klart att det blir jobbigare, säger Gottfridsson. 

Handbolls-VM gick av stapeln i januari. Klubblagssäsongen förlängdes hela vägen in till slutet av juni. Nu är OS i full gång, med minst fem matcher - förhoppningsvis fler - för de svenska hanbollsherrarna.

Det intensiva matchandet ställer krav på de svenska landslagspelarna att hålla sig i bra fysisk form. 

”Bara att ställa oss i ledet”

Sveriges mittnia Jim Gottfridsson vill inte fokusera på de tuffa spelprogrammet men medger att det sliter på kroppen. 

– Det är klart att det är tufft men samtidigt tror jag att om jag själv lägger kraft på det och pratar om hur jobbigt vi har det då är det klart att det blir jobbigare. Vi kan ju bara ställa oss i ledet. Jag vill inte hoppa över ett VM, jag vill inte hoppa över ett OS och jag vill absolut inte hoppa över någon match med Flensburg, säger Gottfridsson. 

Han fortsätter: 

– Jag hade mycket snack med tränaren Maik Machulla om att möjligtvis pausa vissa matcher men jag är sådan att om jag är frisk så spelar jag. Säger en sjukgymnast eller en läkare att det inte finns någon risk med en halvskada, som man ändå har under en säsong, så spelar jag till hundra procent. Men det är klart att det är hårt matchande. 

Förklaringen bakom succén: ”Har utvecklat mitt spel”

Gottfridsson är Sveriges kanske största stjärna och kommer från en säsong i Flensburg där han gjort succé, vann assistligan och blev uttagen i säsongens lag. 

– Det är klart att jag är jättestolt om man bara tittar tillbaka på sig själv så är jag jättestolt över min säsong i Flensburg. Jag har varit skadefri och då är det oftast lättare att prestera över tid. Samtidigt är jag en lagspelare, det kanske är därför man vinner assistligan. Jag står ändå tomhänt efter en sån här säsong. Det är någonting jag grämer mig väldigt mycket över. Jag vill gärna vinna något med laget. 

En del av förklaringen till hans personliga framgångar är att han lagt ett stort fokus på att utveckla sin fysik. 

– Jag tog verkligen till vara på den här coronapausen som alla blev tvingade till, då tränade jag verkligen hårt med ptn, Henrik Jönsson här i Ystad. Han är inte bara min personliga tränare utan en nära vän så vi pratar, inte dagligen, men i alla fall veckovis. 

Så det är extraträningen som gett resultat?

– Nu har jag ingen expertis i det ämnet men det är klart att tränar man hårt och inte fuskar. Den hårda vägen är ofta den rätta vägen, det är absolut inte den lätta vägen som blir den rätta vägen.  

Har du fått vila något?

– Jag har haft åtta dagars semester. Jag rörde mig inte en meter på sju dagar, sista dagen rörde jag mig lite, säger Gottfridsson med ett leende.