”Ingen vill stå själv man-man mot Kim”

Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz gör landslagscomeback inför VM.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förbundskapten Kristján Andrésson är spänd på att se vad Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz kan bidra med i VM.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

HALMSTAD. Andreas Nilsson missar Sveriges två VM-genrep mot Ryssland på grund av ett virus.

Men genrepen ger Sverige chansen att ytterligare slipa på en offensiv förstärkt med Kim Ekdahl Du Rietz och Kim Andersson.

– Det är ingen som vill stå själv man-man mot Kim Ekdahl och Kim Andersson kommer kunna binda upp både två och tre spelare med sin spelintelligens, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Nästa fredag inleder Sveriges handbollsherrar VM i Danmark/Tyskland mot Egypten.

Under helgen finslipar Sverige spelet med två träningslandskamper mot Ryssland, i Jönköping (lördag) och Halmstad (söndag).

Men utan linjespelaren Andreas "Stycket" Nilsson, tillbaka i landslaget efter att ha missat EM förra året när han blev pappa, som dragit på sig ett virus. 

Nilsson hålls som en säkerhetsåtgärd åtskild från övriga truppen så mycket det går, men hans medverkan i VM ska inte vara i fara.

– Han kommer inte kunna vara delaktig i helgen. Men han kommer kunna vara med nästa vecka om inget annat oförutsett inträffar. Det är ett klassiskt virus som inte går att göra något åt utan det är bara att vänta ut, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

På lördagsförmiddagen meddelade landslaget att även Jesper Nielsen (känning i ljumsken) står över helgens två matcher. Landslaget har kallat in Montpelliers Fredric Pettersson och Wetzlars Anton Lindskog som ersättare för helgens matcher.

”Kim och Kim ger oss roliga möjligheter”

Matcherna mot Ryssland blir samtidigt Kim Ekdahl Du Rietz och Kim Anderssons återkomst i landslagströjan.

Vad betyder det att ha fått med Kim och Kim igen?

– Det betyder att vi får några roliga möjligheter i både vårt anfalls- och försvarsspel. Kim Ekdahl (Du Rietz) är en annan typ av vänsternia än Simon (Jeppsson) och Lukas (Nilsson) som vi har använt mest. Han är i dag en tvåvägsspelare som inte Simon och Lukas är än på internationell nivå, men de är på väg att bli, säger Kristján Andrésson.

– Kim Andersson har visat i Handbollsligan vilken fantastisk spelare han är. Han har häftiga kvaliteter som passar väldigt bra in i det här laget och har passningar och blick som gör att vi tycker det är väldigt kul att han är med. Sen tillför han saker utanför planen också som vi tycker är vettiga.

”Ingen vill stå själv man-man mot Kim”

Kan de avlasta till exempel Jim Gottfridsson offensivt med skytte och bevakningen de drar på sig?

– Det är ingen som vill stå själv man-man mot Kim Ekdahl till exempel. Kim Andersson kommer kunna binda upp både två och tre spelare med sin spelintelligens när han sätter sina passningar. Jag tycker det har sett trevligt ut på träningarna hittills och det ska bli roligt att se hur det ser ut i matchsituationer nu.

– Helt klart finns det kvaliteter i det här laget och de här spelarna som vi vill nyttja.