Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet för IFK Kristianstad: ”Kan göra enorm förlust”

Handbollen är glödhet i Kristianstad – med publik på läktarna.Foto: BILDBYRÅN
Jesper Larsson, sportchef i IFK Kristianstad.Foto: SANNA DOLCK / KVP

Handbollen står inför ett avgörande beslut.

Ska man dra i gång ligaspelet eller skjuta på premiären?

– Det är dött utan publik, säger IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson.

En tydlig indikation kommer till helgen. Svensk Elithandboll (SEH), som består av representanter för samtliga elitklubbar på herrsidan, samlas på hotell Malmö Live för att lyfta frågan.

– Det finns en vilja och en planering att vi ska starta den 12 september. Men det har också sagts att ligan, alltså klubbarna, ska få säga sitt innan definitivt beslut tas av förbundets tävlingskommitté, förklarar Jesper Larsson.

Enligt spelprogrammet inleder Kristianstad borta mot HK Malmö.

IFK:s sportchef fortsätter:

– Klart att alla klubbar vill spela med publik. Det finns ingen motsättning i den frågan. Alla är rörande överens som sett tv-sport de senaste två månaderna – det är dött utan publik.

– Men, säger Larsson.

– Det finns andra parametrar som är väldigt avgörande. Tidsaspekten, exempelvis. Hur ska vi hinna fullfölja säsongen, utan att korta ner den, om vi väntar med att dra i gång ligaspelet? Det är mycket att ta hänsyn till.

När pandemin slog till med full kraft i mars stoppades allt ligaspel. Sista omgången kunde inte genomföras och det blev inget slutspel. IFK Kristianstads senaste tävlingsmatch spelades mot Önnered fredagen den 13 mars – utan publik.

IFK Kristianstad det stora publiklaget

Sedan invigningen av Kristianstad Arena hösten 2010 har IFK haft särklassig publiktillströmning i svensk handboll. Hjulen har snurrat och klubben har dragit in guld både på och utanför planen.

– Självklart vill vi komma i gång men det är fortfarande så att elitidrott inte funkar utan marknaden och marknaden är för tillfället ganska trög. Pandemin har drabbat våra samarbetspartners och sponsorer extremt hårt, konstaterar Jesper Larsson.

Har ni råd att köra i gång utan publik?

– Vi kan inte säga nej. Nu har vi fredag och lördag på oss att hitta gemensamma vägar framåt.

– Alla vet att IFK Kristianstad vill ha publik men det är inte vi som styr beslutet.

Vad kostar det IFK Kristianstad att spela utan publik?

– Massor, så klart.

Klarar ni det?

– Ja, självklart ska vi klara det. Men vi kommer att lida stor ekonomisk skada.

– Tvingas vi spela utan publik hela hösten blir det jävligt dyrt. Det inser alla. Får vi inget statligt stöd kommer vi att göra en enorm förlust, säger Jesper Larsson.

Första fingervisningen om IFK:s ekonomiska läge kommer vid klubbens årsmöte på tisdag den 25 augusti när man presenterar bokslutet för säsongen 2019/2020.