Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höör-talangen om sitt första VM: ”Det gick upp och ner”

Emma Lindqvist gjorde VM-debut under årets turnering i Japan. Foto: HIROSHI YAMAMURA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Redan förra året gjorde Emma Lindqvists sina första matcher för landslaget. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

VM-debuten slutade med en sjundeplats och stort förtroende. 

Men trots framgångarna har 22-åriga Emma Lindqvist ingen brådska att lämna Höör och Sverige för att söka sig till större klubbar.

– Men jag vill spela så bra handboll som möjligt, säger hon. 

Så sent som förra året drog hon på sig den svenska tröjan och gjorde landslagsdebut på seniornivå.

Ett drygt år senare var den första VM-platsen ett faktum för H65 Höörs Emma Lindqvist, 22. Hon togs ut i Henrik Signells landslagstrupp, och reste med de svenska landslagsspelarna till Japan mellan den 30 november och den 15 december.

– Vi har haft lite uppehåll nu precis och då har jag fått en chans att se tillbaka på VM-turneringen och försöka njuta lite, säger Emma Lindqvist. 

Men VM-slutspelet gick inte helt som Sverige hade hoppats. Svenskorna hade öppen väg in i semifinal, men då blev Montenegro för svåra och Sverige fick nöja sig med en match om sjundeplatsen mot Tyskland.

En match som slutade med blågul seger, 34–25. 

– Det känns surt att vi missade semifinal när vi hade allt i egna händer. Så det är med mycket blandade känslor som jag ser tillbaka på turneringen, säger Emma Lindqvist, som i alla fall är nöjd med de egna prestationerna: 

– För egen del kändes det bra. Jag fick mycket förtroende och och till slut släppte det för mig. Då kunde jag börja prestera. 

Studerar vid sidan av handbollen 

Vad tar du med dig från turneringen på ett individuellt plan? 

– Det är så klart hur mycket erfarenhet som helst, med stora matcher och matcher mot spelare som man aldrig tidigare mött. Vi har fått förbereda oss på ett annat sätt än hemma i Sverige, där vi ofta vet vad spelarna kommer göra. 

Under VM-turneringen var Emma Lindqvist dock inte enbart handbollsspelare och högernia i det svenska landslaget.

Hon studerar även till lärare, och studierna tog knappast uppehåll bara för hon var i Japan och spelade handboll. 

– Det var bara skönt att få tankarna på annat när vi hade några sena matcher. Då behövde jag inte gå en hel dag och bara vänta på att det skulle bli match, utan jag fick två timmar när jag kunde tänka på något annat, säger hon. 

Satt du och skrev tentor borta i Japan? 

– Som tur var hade vi inga tentor under den perioden, utan det var bara ett arbete som skulle skrivas. Jag hade lite tur med det och kunde lägga upp studierna enligt min egen takt. 

”Vill spela så bra handboll som möjligt”

Den senaste H65-matchen lockade visserligen en riktigt fin publiksiffra: 475 personer.

Men för OV Helsingborgs-fostrade Emma Lindqvist var VM-turneringen hennes allra första tillställning på den största handbollsscenen, och turneringen innebar att hon fick såväl mycket uppmärksamhet som mycket blickar riktade mot sig.

– Det är klart det var jätteskönt att komma med i VM och få ögonen på sig, speciellt när man också gjorde det bra. Men jag är 22 år gammal och jag tar allt i min egen takt. Jag har ett år kvar med Höör och stressar inte med att komma vidare, säger hon.

– Men det är kul att bli lite uppmärksammad. 

Hur högt siktar du då, har du någon särskild klubb eller stad du vill spela för?

– Jag har väl inget speciellt ställe jag vill till, men det är klart jag vill prova att spela utomlands och prova en annan handboll, men det finns ingen drömstad eller drömland. Men jag vill spela så bra handboll som möjligt, säger Emma Lindqvist, som liksom andra damhandbollsspelare har helt andra förutsättningar att kunna leva på sin idrott utanför de svenska gränserna: 

– Utomlands kan man lägga ännu mer fokus på handboll och på att träna. Nu har man en vardag med pendling, plugg och handboll. Men det trivs jag med just nu.