Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är nästa sport som också kan ställa in allt

Peter Gentzel.Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Svensk handboll kan göra som hockeyn och stänga ner hela säsongen.

Peter Gentzel, VD på Svensk elithandboll, säger att måndagens möte blir avgörande.

– Ja, så är det, säger Gentzel.

Förra veckan tog svensk handboll beslutet att seriespelet ska avslutas utan publik och att slutspelet ska dra i gång i mitten av april.

– Enligt vårt senaste möte, som vi hade i går, är det inga andra beslut som gäller. Kan vi börja slutspelet andra hälften av april är det fortfarande möjligt att genomföra säsongen. Men det är ett beslut vi får ta längre fram, säger Peter Gentzel.

Gentzel har följt utvecklingen inom hockeyn där man beslutat att stänga ner hela säsongen. Ingen mästare utses och inte heller kommer något lag att flyttas upp eller ned i seriesystemen.

Kan det bli aktuellt att göra samma sak inom handbollen?

– Det är ett beslut som Svenska handbollförbundet äger, i samråd med Svensk elithandboll. Förbundet har ett arbetsutskott som jobbar med coronafrågorna. Sedan blir det tävlingskommittén och sedermera förbundsstyrelsen som får ta det beslutet.

Ska ni ha möten i dag?

– Vi ska ha ett avstämningsmöte med herrarnas styrelser i dag för att se om det är något nytt som dykt upp. Vi hade ett möte i går också.

Gentzel suckar tungt:

– Just nu känns det som att varje dag är som en vecka. Det kan hända oerhört mycket på den tiden som är kvar fram till på tisdag.

Den tidigare stormålvakten säger att man följer utvecklingen och kommer att agera om det kommer andra rekommendationer.

– Det blir flera möten i morgon (måndag), även tillsammans med förbundet.

Nya beslut kan komma under måndagen

Gentzel bekräftar att måndagens möten kan bli avgörande för vilken väg handbollen ska ta.

– Vi har en ständig dialog med förbundet utifrån RF:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Blir det förändringar i era tidigare beslut kan de alltså komma under måndagen?

– Ja, så är det absolut, säger Peter Gentzel.

Robert Wedberg, Handbollförbundets generalsekreterare, säger så här:

– Jag tycker att vi har kontroll på situationen efter vad vi har bestämt. Det är mer om det händer något innan sista omgången som kan påverkar läget.

Damerna avslutade sin liga i fredags. Herrarnas sista omgång spelas på tisdag.

– Vi följer vad myndigheterna säger. Sedan kan det inträffa något i vår organisation, eller runt något lag, som gör att vi måste ta ett annat ställningstagande.

Så kan seriesystemen påverkas

Om seriespelet avslutas och slutspelet inte går att genomföra under våren talar mycket för att ligavinnarna tilldelas SM-medaljerna

– Det är ett logiskt beslut, men det ska först beredas. Om vi blåser av slutspelet och alla kval får det konsekvenser i hela systemet.

– Det är en sak på toppen. Där är det ganska enkelt. Men det ska även hanteras med kvalspel och sådant hela vägen ner, säger Robert Wedberg