Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guldikonens VM-tips: ”Sverige är favoriter”

Magnus Andersson. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Kim Ekdahl Du Rietz. Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magnus Andersson, 52, skickar en solig VM-hälsning från nya livet i Portugal.

Stjärntränaren hyllar blågult inför mästerskapspremiären mot Egypten i kväll.

– Sverige är favoriter tillsammans med att par andra länder, säger Andersson.

En av Sveriges främsta handbollsspelare genom tiderna – han korades till världens bäste 1993 – har valt ny väg på tränarbanan.

Han ska sätta FC Porto på kartan.

– Det är annorlunda, men det var det jag sökte. Än så länge går det bra. Det är otroligt skoj, men ligan är ojämn, säger Magnus Andersson och läppjar på kaffet på en av Portos många uteserveringar.

– Jag jobbar i en fin förening, vi har bara förlorat en match och vi är vidare i Europacupen. Och klubben satsar otroligt hårt för att åter bli etta i ligan.

Andersson har två VM-guld

Magnus Andersson känner inga VM-vibbar i sin nya hemstad eftersom Portugal inte är kvalificerat för mästerskapet som nu drar i gång i Danmark och Tyskland.

– Men jag följer med vad som händer. Jag ska se matcherna på tv, säger den tidigare playmakern som firat VM-guld två gånger (1990 i Tjeckoslovakien och 1999 i Egypten).

Andersson tror stenhårt på Kristján Andréssons lag.

– De sista åren har Sverige imponerat, både i EM och VM. Och med Kim Ekdahl Du Rietz och Kim Andersson i laget ser det otroligt bra ut. Det ska bli skoj att följa dem. Sverige har sitt bästa lag på flera år.

– Men, det finns motståndare. Och det kan bli stolpe ut eller stolpe in, det kan avgöra matcherna, säger Drottikonen.

Han inser att det blir en tuff kamp om Sverige ska gå hela vägen.

– Danmark blir farliga om man klarar pressen på hemmaplan. Frankrike kan man aldrig räkna bort. De har gjort fantastiska mästerskap, även utan Nikola Karabatic kan de spela väldigt bra. Sen har du Spanien, Tyskland och Kroatien. Och Norge överraskade i senaste mästerskapet.

Flera nyckelspelare i VM

Nyckeln till blågul succé?

– Vi har ett fantastiskt försvarsspel, målvaktsspel och kontringsspel. Och vi har omställningsspelet. Man ser hur jädra snabbt det går.

Sveriges nyckelspelare?

– En som absolut inte får bli skadad är Jim Gottfridsson. Han är viktig för anfallsspelet och har betytt mycket för Sverige i de senaste mästerskapen.

– Och glöm inte Albin Lagergren. Han går från klarhet till klarhet och har varit en av de bästa i flera matcher.

Magnus Andersson avslutar med att hissa comebackande Kim EDR.

– En fantastisk spelare. I Frankrike (PSG) har han inte fått så mycket speltid och inte rollen som han förtjänar. Kim håller världsklass, både i anfall och i försvar.