Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter dopingavstängningen – Dan Beutler nära comeback

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Under veckan börjar Dan Beutler träna med HK Malmö igen efter dopingavstängningen.

I en intervju med Sydsvenskan säger handbollsmålvakten att han hoppas kunna ge tips och stöttning till klubbens övriga målvakter.

Han berättar även om adhd-diagnosen som såväl hjälpt som stjälpt honom. 

Dopingbomben briserade efter den andra SM-kvartsfinalen förra året: Dan Beutler blev inkallad till dopingtest i Partille arena och visste att svaret skulle visa att han tagit kokain. 

Han stängdes av ett år - en avstängning som hävs den 28 mars.

– Det kom en oerhörd förtvivlan, skam och oro blandat med en känsla av lättnad på samma gång. För samtidigt som jag kände skammen upplevde jag att jag ville vara ärlig mot min omgivning och kunna och våga ta hjälp, säger Dan Beutler till Sydsvenskan. 

Handbollsmålvakten berättar att han tog kokain som en form av ”självmedicinering.” Det hjälpte honom att klara vardagen. 

Innan övergången till HK Malmö representerade Dan Beutler även IFK Kristianstad.Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Sökte hjälp hos psykiatrin

Redan dagen efter dopingtestet lade Dan Beutler korten på bordet för sin fru. Han började även söka professionell hjälp och efter en utredning hos vuxenpsykiatrin blev han diagnostiserad med adhd.

– För mig blev det en vändpunkt i livet. Diagnostiseringen, viljan att ta steget och viljan att slå bort skammen. Att våga kliva in genom dörrarna på vuxenpsykiatrin och ta tag i min rädsla över att vara annorlunda, säger Dan Beutler till Sydsvenskan. 

Diagnosen har visserligen ställt till det för Dan Beutler i vardagen. Men samtidigt har den också hjälpt honom bli till den handbollsmålvakt han är i dag - som även efter att ha fyllt 40 år håller en hög nivå. 

Under veckan börjar Dan Beutler träna med HK Malmö igen. Han säger till Sydsvenskan att han hoppas vara med och utveckla de övriga målvakterna genom att ge tips och stöttning. 

– Det är svårt att beskriva i ord hur mycket Jörgen [Rasmusson, ordförande i HK Malmö] har betytt i det här. Han har kämpat för mig hela tiden och det gör också att det finns ett oerhört driv hos mig att ge tillbaka. Även Stian [Tönnesen, tränare] har ställt upp mycket. Det har varit långa och tunga perioder och de har funnits där hela vägen, säger Dan Beutler till Sydsvenskan.