Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dan Beutler: ”Vi tycker om varandra, verkligen”

Dan Beutler skulle gjort comeback i HK Malmö den här säsongen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Dan Beutler vill spela ett år till.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Patrik Westberg.Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Dan Beutler, 42, förberedde sig för comeback efter dopingavstängningen när säsongen avbröts. 

I stället för slutspel med HK Malmö blev det självvald isolering med familjen för att skydda äldsta dottern och långa samtal med vännen Patrik Westberg. 

– Vi ska ut och föreläsa tillsammans. Vi känner båda att vi verkligen kan ge någonting genom att dela med oss av det vi har upplevt.

Dan Beutler skulle ha blivit spelklar för HK Malmö den 28 mars, precis ett år efter att han åkte fast i ett dopingtest för att ha tagit kokain mitt under kvartsfinalserien. Han hade redan börjat träna med laget när det stod klart att säsongen avslutades på grund av covid-19. 

– Jag hade sett fram emot att kunna återgå till spel och hjälpa Malmö. Jag tror verkligen att Malmö hade haft en väldigt stor chans att gå långt i år. Det var till en början en stor besvikelse. Jag trodde inte att det var sant, konstaterar målvakten.  

– Men nu har jag inte tänkt så mycket på det. Nu tänker man på andra situationer i världen. 

Dan Beutlers tillvaro har som så många andras påverkats av smittspridningen. Inte bara det faktum att comebacken sattes på paus – i tre veckor höll hela familjen sig hemma för att skydda äldsta dottern som har diabetes. 

– Vi har precis släppt på vår isolering, i måndags gick barnen till skolan igen. Det var många olika direktiv, först fick vi information om att hon var riskgrupp, sedan var hon nog inte det. Hon är ung, frisk och välmående. 

Är du orolig? 

– Ja, det ligger lite i bakhuvudet. Det är ett svårt beslut, hur länge ska vi isolera oss? Vi har bollat fram och tillbaka jättemycket och vacklar från dag till dag om vi gör rätt. Det är en obehaglig situation.  

Stöttades av tränaren

Dan och hans fru Nina har tre barn som är tio, åtta och tre år. Under hela den tuffa tiden har familjen funnits där och stöttat honom – tillsammans med många andra. 

– Jag känner mig väldigt lyckligt lottad. Jag vet många som inte har den turen men jag har familjen, mina nära vänner, tränaren Stian Tönnesen och Jörgen Rasmusson som arbetsgivare som verkligen har stöttat mig och sträckt ut en hand direkt. Det har stärkt mig oerhört. Jag skulle kunna gå över berg för de här människorna.

I september, under den pågående dopingavstängningen, berättade Dan Beutler i en intervju med Aftonbladet att han gjort en utredning och fått reda på att han har adhd av kombinerad form. 

– Det har varit kalabalik och kaosartade saker i hela mitt liv. När man är barn kan det försvinna in i mängden och det finns en viss förståelse men när man är äldre händer saker som man kanske inte har så mycket förståelse för varför det sker. 

– Jag har alltid känt att jag inte har kunnat vara öppen och ärlig för att jag själv inte vetat varför saker skett. Nu känner jag mig redo att öppna mig och berätta om det här och hjälpa andra människor på vägen. 

Dan Beutler tystnar innan han fortsätter: 

– Det är en diagnos som jag i mångt och mycket skämts över, precis som att gå genom dörren till vuxenpsykiatrin. 

”Tycker om varandra” 

I höstas gick den välkände sportkommentatorn Patrik Westberg ut och berättade om sin adhd-diagnos i en intervju med Aftonbladet. Har ni någon kontakt? 

– Ja, vi tycker om varandra, verkligen. Vi hade ett väldigt långt samtal senast häromdagen. 

– Nu har vi samtalat mycket om att vi ska ut och föreläsa om detta tillsammans. Vi känner båda att vi verkligen kan ge någonting genom att dela med oss av det vi har upplevt. Det svåra med oss är att vi är så energiska båda två så det poppar upp saker hela tiden.

Har du själv fått svart på vitt att du har hjälpt någon genom din öppenhet? 

– Ja, folk har skrivit till mig för att uttrycka sin tacksamhet över att jag har vågat vara ärlig. Man ska komma ihåg att jag kommer från generation när det inte fanns någon diagnostisering. Som barn blev jag placerad i ett skamrum för att titta in i väggen när jag inte klarade av att sitta i ett klassrum.

– Jag tror det är många i den generationen som inte fått någon diagnos eller hjälpen som man behöver och som då känner likadant som jag. Den här skammen att vara annorlunda och manipulera sig fram genom sitt liv. Det är högrisk att man börjar självmedicinera med exempelvis alkohol eller droger. 

I höst fyller Dan Beutler 43 år men han är inte färdig med elithandbollen trots sin ålder. 

– Jag känner en otrolig hunger och glöd. Det här är ett avslut som jag inte kommer acceptera. Jag vill välja när jag ska sluta. Jag kommer att spela ett år till. 

I HK Malmö? 

– Det vågar jag inte säga i dagsläget. Jag har en dialog med Malmö men jag har fått andra erbjudande också. Det är klart att Malmö ligger mig varmt om hjärtat. Tanken var att göra comeback i Malmö och jag känner fortfarande att jag verkligen vill ge tillbaka till klubben.