Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Blivit en del snack bara på grund av mitt namn”

Tyra Axnér är dotter till handsbollsprofilen Tomas Axnér.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

17-åriga Tyra har redan tagit ett EM-silver och en plats i Lugis seniorlag.

Men hennes efternamn förpliktar – hon är dotter till den svenska handbollsprofilen Tomas Axnér.

– Det är klart att det blivit en del snack bara på grund av mitt namn, säger hon. 

Hon ville egentligen inte spela handboll – men pappa Tomas tvingade henne att åtminstone ge det en chans.

Sagt och gjort.

Nu har Tyra Axnér tagit en seniorplats i Lugi, skjutit 14 mål på 12 seriematcher och åkt hem från U17 EM med en silvermedalj om halsen. 

– Pappa tvingade med mig till första träningen eftersom han tyckte jag var tvungen att i alla fall prova på handboll. Sedan efter det tyckte jag det var självklart att jag skulle spela eftersom jag tyckte det var så roligt, säger Tyra, som under hösten börjat få sitt riktiga seniorgenombrott: 

– Jag har fått mer chanser att få visa vad jag kan och det är skönt att få större förtroende från tränaren. Men nu måste jag också ta vara på chanserna. 

”Har fått visa vad jag kan”

Samtidigt berättar Tyra att hennes efternamn ibland sätter extra press på henne. 

Pappa Tomas Axnér är nämligen en stor svensk handbollsprofil, med en lång bakgrund som spelare. Han har bland annat representerat H43 i Elitserien och spelat utomlands.

Numera är han huvudtränare för Lugis herrlag.

– När jag var yngre höll jag på med mycket annat. Då höll jag på med både handboll, dans och teater. Så jag har alltid tyckt om att syssla med mycket olika saker, säger Tyra, som framför allt förr upplevde att det blev en del tissel och tassel bakom hennes rygg på grund av efternamnet: 

– Nu på senare år har jag fått visa vad jag kan så då har det försvunnit av sig själv. Men innan kände jag att det kunde bli snack, bland annat när jag flyttades upp och fick spela med dem som var ett år äldre än jag.

– Då var det lite snack om att ”äsch, det är säkert hennes farsa som snackat in henne.” Men nu tycker jag inte det är så längre. Jag hoppas att det inte är så längre i alla fall. 

”Lyckats rulla på bra”

Tyra Axnér och hennes Lugi har haft en turbulent säsong – med ett tränarbyte så sent som i november. Men trots att det blåst kring klubben är resultaten fina. 

Lugi är fyra i SHE-tabellen, och bortaslog nyligen toppklubben Sävehof

– Trots att vi bytte tränare och att det varit mycket runtomkring som har varit distraherande, så har vi tjejer ändå lyckats rulla på bra, säger Tyra. 

Kan den typen av turbulens få er att knyta näven ännu hårdare, och bli ännu tajtare som grupp? 

– Jaja, så blir det verkligen. Vi kände ju att vi blev mycket närmre varandra, och det är något som hände för oss alla. 

Tomas Axnér är en stor profil inom den svenska handbollen – och tränar numera Lugis herrlag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Åkte hem med silver

Trots sin unga ålder har Tyra Axnér redan fått vara med om något som hennes pappa gick miste om under sin långa och framgångsrika karriär: 

Spela landslagshandboll.

Så sent som i somras var hon i väg med landslagskollegerna på U17-EM i Slovenien, där det blev en silvermedalj efter finalförlust mot Ungern med 28 - 24.

– Jag fick ett genombrott där också, kan man säga. Jag hade inga förväntningar på att åka dit och då var det skönt att allting bara fungerade.

Det kan ju kännas surt med silver – men nu några månader senare, hur känns det? 

– Nu när jag ser tillbaka så känns det bra, med tanke på att vi ett år tidigare inte ens var i närheten av att vara i ett finallag. 

– Men i den stunden var det surt att förlora. Vi kände att vi inte fick ut allt det som vi ville, säger Tyra, som till vardags även går på gymnasiet, och kombinerar elitidrott med studier: 

– Det blir mycket under bortamatcher. Då kommer man ibland hem på morgonen med nattåg och har fått plugga på tåget. Men jag tycker jag löser det bra, de andra i laget är inte jättegamla och kan hjälpa mig med mycket.

Men det blir rätt långa dagar ibland?

– Ja, det blir det. Jag har ju både handboll i skolan och efter skolan, så det blir en del.