Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bengan” drabbad av tragisk sjukdom

Johansson under en uppvisningsmatch i Halmstad 2014.
Foto: BILDBYRÅN
Bengan hyllas efter EM 1994.
Foto: © BILDBYRÅN / © BILDBYRÅN
Bengt Johansson under Idrottsgalan 2005.
Foto: SÖREN ANDERSSON / © BILDBYRÅN

Med Bengt Johansson som svensk förbundskapten dominerade Sverige världshandbollen.

14 år efter avskedet berättar den folkkäre tränaren om adepternas framgång, fastighetsaffärerna – och pensionärslivet efter att ha drabbats av Parkinsons sjukdom.

– Jag kan inte röra mig så mycket som jag brukade göra så det är lite tjatigt, men man måste ta tag i det, säger 76-årige "Bengan" Johansson.

När Bengt Johansson tog över som svensk förbundskapten för herrarnas handbollslandslag 1988 blev det starten på en svensk storhetsperiod med framgångar som bara överträffats av Frankrike.

Landslaget fick snabbt smeknamnet "Bengan Boys" och tog under Bengt Johanssons ledning 13 medaljer i stora mästerskap. Efter det sensationella VM-guldet 1990 när Sverige slog Sovjetunionen i dåvarande Tjeckoslovakien – och Bengt Johansson vann 25 000 kronor efter att ha bettat på svenskt VM-guld inför turneringen – vann man bland annat VM-guld även 1999, tog fyra EM-guld och tre OS-silver.

Efter 16 år på posten, 2004, lämnade Bengt Johansson förbundskaptensjobbet sedan Sverige missat OS.

Det blev också hans sista tränarjobb.

I dag lever 76-åringen som pensionär hemma i Halmstad med sin sambo, har barn och barnbarn och kryddar dagarna med bridge två till tre gånger i veckan. Lite träning blir det också, nu när golfsäsongen är över.

Är du vass på bridge?

– Nej, det kan jag väl inte säga. Jag är nog medel, säger Bengt Johansson.


Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Sommarstuga i Spanien

Golfklubborna kommer numera fram främst på hemmaplan. Tidigare spelade han även mycket i Spanien där familjen har en sommarstuga sedan 1983.

– Nu åker vi bara dit utan att spela. Det är ganska dyrt att spela där nu.

Men det låter skönt med stuga i Spanien?

– Det är fint. Men det är mer barnbarnen som är där på sommaren. Det är för varmt för oss. Vi åker dit vår och höst och stannar några veckor i taget.

Samtidigt berättar "Bengan" att smällarna under den egna spelarkarriären (83 A-landskamper för Sverige, tre SM-guld med Hellas och Drott) numera gör sig påminda och gör att han måste hålla i gång med träning.

– Fysiskt är jag kanske inte så bra som innan så jag måste hålla i gång. Det är alla gamla idrottsskador som kommer fram. Det är knä, axlar och rygg, men det är bara att köra.

Har fått Parkinsons sjukdom

Det finns ytterligare en anledning att hålla i gång.

Den förre förbundskaptenen berättar att han drabbats av Parkinsons sjukdom.

En kronisk neurologisk sjukdom där de celler som tillverkar dopamin förstörs vilket gör att hjärnan får svårare att kontrollera nervsignalerna som styr kroppens rörelser.

– Det kom smygande för 3-4 år sedan, berättar Bengt Johansson och fortsätter.

– Det fungerar med tabletter och är inget att göra åt. Men jag förstår inte varför jag har fått det för det finns inte i släkten.

Hur fick du reda på att du hade det?

– Jag sökte för det, men de (läkarna) ansåg i början att jag inte hade det. Men sen visade det sig att jag har någon variant på det.

Var det ett tufft besked att få?

– Nja, det är klart när man inte kan röra sig så mycket som man brukade göra så är det lite tjatigt, men man måste ta tag i det. Det är bara att träna på.

Hur påverkar det din vardag?

– Man är mindre rörlig, men man försöker gå sina promenader och träna fys.

Det hjälper för att hålla sjukdomen i schack?

– Javisst.

Det låter ändå som att du har tagit det med god ro?

– Jaja, vad ska man göra? Så länge huvudet är med är det väl okej, säger Bengan med ett skratt.

Har du alltid varit så att du kan se uppsidan i saker även när det är motgångar?

– Det är väl både och. Det var väl så när jag var förbundskapten i alla fall.

Det är Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är en kronisk neurologisk sjukdom där de celler som tillverkar dopamin förstörs vilket gör att hjärnan får svårare att kontrollera nervsignalerna som styr kroppens rörelser.

Ungefär en av hundra personer över 60 år får Parkinsons sjukdom och det är vanligare att män får den än kvinnor.

Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd.

De första symtomen kan vara vaga obehag i en arm eller ett ben och besvären börjar ofta i ena kroppshalvan. Huvudsymtom är att kroppen skakar i vila, musklerna blir stela och man får sämre rörelseförmåga.

Källa: Vårdguiden 1177

Har fastighetsbolag: ”Lång tradition”

Under alla år har Bengt Johansson vid sidan av handbollen varit delaktig i det fastighetsbolag som gått i arv i familjen.

– Vi har fem fastigheter. Hyreslägenheter och lite affärer i Halmstad centrum. Det är arvegods som jag och min bror förvaltar sedan 70-talet.

– Det var mina farföräldrar som startade det 1890. Så det är en lång tradition.

Numera är det dock sonen som sköter driften.

Har det gett dig extra god ekonomi?

– Det vet jag inte, men det har det väl gjort förmodar jag.

Hur är pensionärslivet ekonomiskt?

– Det är inga problem, men man kunde inte leva på förbundskaptensjobbet. Det är de som har kommit efter mig som har tjänat pengar på handbollen. Alla mina spelare, men jag har inte tjänat några pengar på det.


Bengan kommer hem efter EM-guldet i Zagreb.
Foto: PETER KROON

Mycket minnen med Bengan Boys

Han håller fortfarande kontakt med spelarna i Bengan Boys och planerar att gå på VM-genrepet mellan Sverige och Ryssland som spelas i just Halmstad den 6 januari. Några av de gamla spelarna träffar han även på golfbanan.

– Och vi har gjort några inspelningar om Bengan Boys och jag har träffat dem när det varit EM och VM i Sverige. Nu blir det ju EM nästa år igen. Jag hoppas att man får vara med då.

Hur brukar det vara när ni träffas?

– Det är kul. Det är gamla minnen som kommer fram direkt.

Pratar ni bara gamla minnen eller blir det lite nutid också?

– Vi pratar nog mest gamla minnen, säger Bengan och skrattar igen.

Hur mycket betyder de stora framgångarna du hade med Bengan Boys i dag?

– Inte så mycket som de gjorde då. Man satsade ju på att ta det där OS-guldet. (Magnus) Wislander sa en gång att ”jag byter inte alla mina silver mot ett OS-guld”. I dag är det minnena som är viktigast. Och samvaron.

Hade du bytt dina vunna medaljer mot ett OS-guld?

– Nej, det hade jag kanske inte gjort i dag men jag hade nog gjort det förr. Vi skulle ju tagit tre OS-guld egentligen. Vi var väldigt nära alla tre gångerna.

”Det är jag kanske mest stolt över”

Det var efter de tre OS-finalerna i rad som Sverige missade OS 2004 vilket blev slutpunkten för Bengt Johanssons förbundskaptenstid.

Det kändes lagom då och gör det fortfarande när han ser tillbaka.

I dag har många av spelarna från "Bengan Boys" fortsatt i olika ledarroller och lyckats som tränare både i Sverige och utomlands. 

Och det värmer extra mycket i Bengt Johanssons handbollshjärta.

– Det är jag kanske mer stolt över än alla medaljer, säger han.

– Det har varit fantastiskt vad de har varit duktiga ledare i olika landslag i världen. Målvakterna har ju lärt upp alla målvakter så att det är mycket svårare i dag att göra mål i handboll än det var på min tid. Målvakterna har blivit ett strå vassare i andra länder beroende på att våra målvakter har lärt ut sin teknik.

Var det något särskilt ni gjorde på den tiden som har gjort att de har lyckats som ledare?

– Det var väl att vi delade ansvaret. De fick ta ansvar för olika saker under min tid. Det var alltid någon som ledde timeouten. Det fanns ingen anledning att jag skulle stå där och skrika. Vi hade rutinerade spelare som kunde mycket. Alltid var det någon som var bra i försvaret eller anfallet som jag kunde ta ut och som pratade. Jag tror de lärde sig mycket under den perioden som de senare haft nytta av som ledare. Att man tar ut det bästa av varje spelare, det är alltid något de är bra på och kan ta ansvar för.

Mer om Bengt Johansson

Ålder: 76 år.

Bor: Halmstad.

Familj: Sambo, en son och en dotter, två barnbarn.

Karriär som spelare: Halmstad HP, SoIK Hellas, HK Drott, 83 A-landskamper för Sverige.

Karriären som tränare: IK Hele, IK Silwing, HK Drott, svensk förbundskapten 1988-2004.

Medaljerna: VM-guld: 1990, 1999. VM-silver: 1997, 2001. VM-brons: 1993, 1995. OS-silver: 1992, 1996, 2000. EM-guld: 1994, 1998, 2000, 2002. Tre SM-guld som spelare (två med Hellas, ett med Drott). Fem SM-guld som tränare (Drott).

”Sverige är inte bäst på att vara favorit”

Nu väntar ett nytt VM på andra sidan nyår.

I den svenska truppen finns fortfarande en spelare som var med i landslaget under de sista åren på Bengans tid: Kim Andersson som gör landslagscomeback.

– Det kan vara bra för att avlasta (Albin) Lagergren. Problemet är att Lagergren alltid har blivit skadad i slutet på turneringarna och han är en viktig kugge i spelet. Det kan bli bra, säger Bengan.

Även Kim Ekdahl du Rietz gör comeback i landslaget. 


Bengan och en ung Kim Andersson, 2003.
Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

Det är två världsklasspelare i sina bästa stunder. Vad kan de betyda för Sveriges chanser i VM?

– Det kan vara väldigt bra.

Sverige kommer in i VM med en sjätteplats i VM 2017 och ett silver från EM tidigare i år.

Hur bra tror du att det kan gå för Sverige?

– Svårt att säga, men de måste sträva efter att minst gå till semifinal i alla fall. Man kan sikta högre och högre efterhand, men man behöver ju inte utsätta sig för att vara favorit. Sverige är inte bäst på att vara favorit. Det är bättre att slå underifrån.

Vad tror du är nyckeln om Sverige ska lyckas gå hela vägen?

– Det är målvaktsspelet och vara fria från skador. Och att ha två man på varje plats. Det hade vi på min tid. Det betyder mycket att man kan avlösa varandra och att man inte spelar nonstop i 60 minuter. Och spelmotorn Gottfridsson är känslig. Det gäller att spara honom också.

Hur mycket ska du titta på VM?

– Det blir nog en hel del. När Sverige spelar så tittar jag.