Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Han tog på mig första gången när jag var 12 år"

Kvällsposten har tidigare granskat ridsportens mörka sidor med anklagelser om sexuella övergrepp och motanmälningar för förtal.

Nu har tio tjejer klivit fram i SVT-programmet Dold och berättat om hur de blivit utsatta. 

Efter granskningarna vill riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson kunna stänga av ungdomsledare – även om de blivit friade i domstol.

– Det är ingen demokratisk rättighet att vara tränare för barn och ungdomar, säger han till SVT.

Kvällsposten har under våren granskat övergrepp inom ridsporten i Sverige, en kultur där flickor i beroendeställning utnyttjas, där larm om övergrepp tystas ner men där åsikterna även går isär och en del menar att det handlar om utmanande tjejer som bedriver häxjakt när tävlingar går dåligt.

I centrum för granskningen finns en erfaren tränare i södra Sverige som haft förtroendeuppdrag inom Ridsportsförbundet och som polisanmälts tre gånger för sexuella övergrepp, senast 2015, men i samtliga fall har utredningen lagts ner.

Nu har även SVT granskat ridsportskulturen.

Tio tjejer berättar

I SVT:s program Dold, som sänds på tisdagskvällen, berättar nu tio tjejer som varit elever för första gången om hur de blivit utnyttjade av tränaren.

En kvinna, som kallas ”Jenny” i programmet, berättar hur tränaren började i hennes klubb när hon var 12 år gammal och hur han kom att skriva sms till henne nästan dagligen.

I programmet berättar hon hur hon efter en nyårsaftonsfest på ett hotell för snart 15 år sedan träffade på tränaren som tog med henne hem till sig och utnyttjade henne sexuellt mot hennes vilja.

– Jag vaknar i hans säng, jag har ingenting på mig och han är inte i rummet. Jag är fortfarande full och jättetrött, rafsar ihop mina saker och kläder och tycker att det är jätteobekvämt. Jag undrar vad som hänt. Då säger han det på ett sätt som är ”det som hänt är att nu är du inte oskuld längre. Nu är det så och det är bra, jag var försiktig.” Det är det här jag tycker är absolut jobbigast. Jag kände direkt att detta är inget jag vill, detta är något som är jättefel och något han gjort helt mot min vilja, säger ”Jenny”.

Skickade nakenbilder

En annan tjej berättar hur tränaren skickade nakenbilder på sig till henne och vid ett tillfälle när hon var 19 år la sig naken bakom henne och ”runkade av sig”.

En tredje tjej säger att hon bara var tolv år gammal när tränaren tog på henne första gången.

– I dag har jag förstått att det var sexuella övergrepp, men då förstod jag aldrig det. Jag var ju ett barn, det är svårt att förstå för han gjorde väldigt mycket gott också. Men när jag inte ville sova hos honom längre sa han till mig att vi aldrig skulle kunna träna igen. Och för mig var hästar allt, säger hon till SVT.

Drog in licensen

Enligt programmet har Svenska Ridsportförbundet vid upprepade tillfällen fått information om polisanmälningar mot tränaren, bland annat från distriktet i Skåne. Men i mitten av april meddelade Ridsportförbundet att man drar in tränarens licens.

SVT: Som utomstående undrar man hur detta har kunnat få fortsätta?

– Det håller jag fullständigt med om. Därför tycker jag bra vi har tagit detta beslutet, stärkt våra riktlinjer, stärkt vår policy, stärkt vårt sätt att hantera det och dessutom tagit beslut i just denna frågan. Sen finns historik som du berättar för mig, det är beklagligt om det varit på det sättet och inte gjorts något tidigare, säger ordföranden Ulf Brömster.

LÄS MER: Ridsportsförbundets reaktion efter granskningen 

Lämnade klubben

Björn Eriksson reagerar starkt när han sett reportaget:

– Idrottsrörelsen har misslyckats. Vi har satt de här flickorna i klistret. Då får man faktiskt ha modet att säga till en tränare: ”Vi kanske inte kan bevisa det här, men du är ändå inte välkommen att bedriva träning här”, säger han.

Tränaren, som i dag är i femtioårsåldern, förnekar i samtal med SVT under granskningen att han ska ha utsatt någon för sexuella övergrepp.

I samband med att licensen drogs in lämnade tränaren den klubb i södra Sverige som han jobbade för.

Enligt SVT har man vid upprepade tillfällen sökt tränaren för en ny kommentar. Via ombud meddelade tränaren till slut att han ”på grund av hälsoskäl samt att det pågår en förundersökning om grovt förtal, inte vill uttala sig”.

Efter de nya uppgifterna som kommit fram föreslår Björn Eriksson en policyförändring. Även de som inte är dömda för brott ska kunna stängas av.

– Från början insåg vi nog inte riktigt problematiken mellan rättssäkerheten för den som pådyvlas något och barnet. Men det har kommit i blixtbelysning och då måste vi ta barnens parti. Det tycker jag är självklart.

LÄS MER: Kvällpostens granskning om ridsportens mörka sida 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!