Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hamad auktionerar ut skor för flyktinghjälp

Foto: Nils Jakobsson

I norra Irak kämpar kurder för sina liv.

Jiloan Hamads farbror och kusiner tillhör den beväpnade befrielserörelsen Peshmerga och nu visar fotbollsstjärnan sitt stöd – för sin släkt och för sitt folk.

Han auktionerar ut sina skor för att samla in pengar som ska gå till att hjälpa flyktingläger i Kurdistan.

– Jag ska inte spela "Allan Ballan" och säga att jag hade stått längst fram med ett gevär i handen, men om jag inte spelat fotboll så hade jag nog varit där hemma – mitt i kriget, säger Hamad.

Familjen Hamad kom till Sverige i början av 90-talet. Jiloan Hamads pappa Mohammed hade krigat med Peshmerga för att stå emot förtrycket från diktatorn Saddam Hussein men när läget förvärrades fanns inget alternativ. Skottskadad var han tvungen att fly för att rädda sitt och sina närståendes liv.

Nu är kurdernas situation i norra Irak akut.

Den Islamiska staten (IS) har genomfört massavrättningar och gerillasoldater tillhörande Peshmerga försöker hålla emot.

Samtidigt som den Jiloan Hamad får rapporter om oroligheterna i hemlandet försöker han fokusera på sin karriär och på att ta en plats i Bundesliga-laget Hoffenheims startelva.

– Det är tufft. Det finns problem på många ställen i världen men det är klart att det blir jobbigare när det är ens eget folk och ens eget land. Jag har en farbror och flera kusiner som är med i kriget. Man är orolig alltså. Jag har ju hur snacket går där i hemlandet. Samtidigt är jag stolt. Att ingå i en Peshmergastyrka, det är stolthet. Den som går ut i ett sånt här krig kommer alltid vara en hjälte, säger den förre MFF-kaptenen.

Vill uppmärksamma problemet

För att samla in pengar, och för att bidra till medvetenhet om situationen i hemlandet, har Jiloan Hamad bett om ett par specialtillverkade skor från företaget Nike.

På skorna finns texten ”Peshmerga” och den kurdiska flaggan.

De ska auktioneras ut och pengarna kommer gå till Kurdiska läkarsällskapet i Sverige där de ska användas för att hjälpa flyktinglägren i Kurdistan.

– Högsta budet just nu ligger på 6000 så det kanske kommer upp i 10 000 kronor. Men pengarna är inte det viktigaste. Där här skorna kommer inte rädda en miljon liv. Jag vill att problemet uppmärksammas och jag vill öka folks medvetenhet.

– Min generation har ju hört våra föräldrar berätta om hur det var där kring 1988, med Saddam och allt det där. Nu får man följa ett nytt krig. Jag har många vänner i Europa som har åkt hem för att hjälpa till med sjukvård, kläder, skänka saker eller gå med i armén. Nu börjar man förstå hur pappa hade det under sina tolv år i kriget. Det är först nu vi unga börjar fatta vad våra föräldrar gjorde och min respekt för pappa och alla hans vänner som var med i det förra kriget har vuxit ännu mer. Då var mot Saddam, nu är det mot terroristerna.

Var hade du varit om du inte spelat fotboll?

– Jag hade pluggat och skaffat mig en utbildning. Men just nu hade jag nog kämpat för att hjälpa till. När man ser de videoklipp som finns alltså... När man ser vad de gör med de här oskyldiga barnen, kvinnorna, männen. De blir uppradade och skjutna bakifrån, begravda levande, våldtagna, kidnappade. Det finns en video där de tar ett litet barn, kanske två år gammalt. Fem sex gevär mot huvudet på barnet som har fått armarna och benen avskurna. Magen är uppsprättad och de har skrivit "dolma" på barnet. Det är alltså en kurdisk maträtt.

– Och här sitter jag och har det bra. Man får perspektiv på livet. Jag ska inte spela "Allan Ballan" och säga att jag hade stått längst fram med ett gevär i handen men om jag inte spelat fotboll så hade jag nog varit där hemma mitt i kriget. Man vill ju hjälpa till. Jag kanske hade varit i flyktinglägren och bidragit med något.

"Stolt"

Att auktionera ut skor är också ett sätt att hjälpa till.

– Precis. Jag är stolt över att vara kurd. Jag är stolt över att vara svensk också. Jag gör så gott jag kan och kämpar för att få upp medvetenheten om det här.

Hur mycket kontakt har du med dina släktingar i Kurdistan?

– Jag får höra om hur de har det. Nu är det ganska lugnt i de städer som de är i. Det var värre för någon månad sen. Men det är väldigt många flyktingar i hemlandet. Bensinen tar slut, maten tar slut och de behöver hjälp – varje dag. Det här kommer ta tid. Alla kan göra något för att hjälpa till.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!