Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det blir ett större ansvar för klubben"

"Det blir ett större ansvar och vi får se om vi ändrar titel för att understryka det, det är inte det allra viktigaste för min del", säger Halmstads tränare Jan Jönsson.Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Jan Jönsson kan vara på väg att föra Halmstads BK tillbaka till allsvenskan.

Nu utökas chefstränarens ansvar till en managerliknande roll i fortsättningen.

– Det blir ett större ansvar och vi får se om vi ändrar titel för att understryka det, det är inte det allra viktigaste för min del, säger Jan Jönsson.

När Susanne Nilsson ersätter Fredrik Andersson som klubbchef i Halmstads BK flyttas det sportsliga ansvaret över till ledarstaben och framför allt chefstränaren Jan Jönsson.

Det kommer i praktiken innebära ett kliv mot en managerroll i HBK för Jan Jönsson som får än mer att säga till om på det sportsliga planet.

– Ja, det blir större ansvar och så får vi se om vi ändrar titel för att understryka det. Det är inte det allra viktigaste för min del, säger Jan Jönsson.

– Men rollen blir mer tydlig för henne förmodligen och då blir det ännu mer att ta tag i på in- och utflöde på spelare kan man säga. Med god hjälp av ett fungerande scoutingnät där Robert Nordström (akademiansvarig) fått nya uppgifter under året har det redan gått till sig, men där vill vi bli ännu bättre med scoutingen och ännu tidigare till de olika fönstren.

Kontrakt ett år till

Jönsson, som vann norska ligan 2008 med Stabaek, är inne på sitt andra år i Halmstad. Det första slutade med degradering från allsvenskan. Det andra kan sluta med avancemang tillbaka. Kontraktet sträcker sig även över 2017.

Sporrar det med extra ansvar?

– Under alla mina tio år i Norge har jag tänkt i de banor det är önskvärt, där jag velat att klubben och företaget ska fungera. Det tror jag ger mest poäng på sikt. Jag ska jaga poäng. Det är min huvuduppgift att utveckla det sportsliga egentligen. Men det tror jag man gör bäst genom att företaget och klubben mår bra. Då mår jag bäst. Men jag är väldigt medveten om poängen och att supportrarna vill att vi vinner så mycket fotbollsmatcher som möjligt. För mig går det hand i hand.

Tar sig Halmstad upp i allsvenskan till nästa år kan det även bli aktuellt att utöka ledarstaben med ytterligare en hjälptränare som kan arbeta med både A-truppen och knyta ihop U19-laget för att underlätta arbetsbördan.

Kan satsa i allsvenskan

HBK:s ordförande Tony Karlsson bekräftar att ledarstaben får ett utökat ansvar framöver, men vill inte tala i termer av nya titlar.

– Ledargänget får ett utökat mandat, så blir det ju, men om vi kompletterar ledargänget eller jobbar som vi gör nu är lite tidigt att säga. Det är skillnad på 10-12 miljoner att vara i allsvenskan och superettan. Om vi är i allsvenskan kanske vår bedömning är att satsa på en resurs som satsar på det här och det här, säger Tony Karlsson.

Halmstad ligger tvåa, på direktplats till allsvenskan, med nio omgångar kvar av superettan. Klarar klubben att ta steget upp är man för första gången på flera år i ett läge att göra satsningar, om än mindre.

– Går vi upp tror jag det krävs ett par förstärkningar, det har vi redan pratat om med Janne med flera. Om vi går upp måste vi ha ambitionen att stabilisera oss. Men det är lite tidigt än. Vi får vara ödmjuka och jobba hårt som fan.