Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Halmstad värvar U21-landslagsman

Den finske yttern och anfallaren Nikolai Alho (till vänster) är klar för Halmstads BK.
Foto: PHILIPP BREM
Den finske anfallaren Nikolai Alho (till vänster) är klar för Halmstads BK.
Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / TT
Halmstads tränare Jan Jönsson.
Foto: KRISTER ANDERSSON

För tre år sedan hade Nikolai Alho ett skivkontrakt och släppte singlar. 

Men när den finske U21-landslagsmannen ska ta nästa steg med Halmstads BK får musiken stå tillbaka. 

– Musiken finns i min familj, men det var aldrig mitt yrke, säger det 23-åriga nyförvärvet.  

Halmstads BK tog klivet upp i allsvenskan via kvalseger mot Helsingborg.

Sedan dess har klubben förlängt med flera nyckelspelare, senast supertalangen Sead Haksabanovic.

Under måndagen blev HBK:s första nyförvärv inför nästa säsong klart. Den finske anfallaren Nikolai Alho värvas från finska HJK och ansluter som bosman.

Kontraktet är skrivet på två år.

– Det är en intressant spelare. Han är vad vi ville förstärka med. Han är fortfarande i en bra ålder och har hunnit med en del. Han har spelat i HJK hela sin karriär och är van vid krav på att vinna, säger HBK:s tränare Jan Jönsson. 

– Han har spelat till höger, till vänster och även spelat i de två rollerna längst fram centralt. Han täcker egentligen tre-fyra positioner framåt egentligen.  

”Passar bra i bilden”

Nikolai Alho har mest spelat på en kant i HJK och sågs även som en potentiell ersättare om Sead Haksabanovic hade flyttat till Club Brügge. När talangen valde att stanna blir Alho en ren förstärkning i stället.

23-åringen, som anlände med tåg till Halmstad under måndagen och flög hem till Helsingfors på kvällen, beskriver sig själv som en snabb spelare som gillar att utmana sin motståndare och vill ha mycket boll.

Han känner till svensk fotboll efter att bland annat ha mött IFK Göteborg i Europa League-kval. Han hoppas att hans vana vid pressen att förväntas vinna ska hjälpa HBK att lyfta som nykomling. 

– Det är något jag kan ta med mig in i laget. Min känsla är också att allsvenskan är en bättre liga än finska även om HJK är ett väldigt bra lag. Det är ett perfekt steg för mig i min karriär, säger Nikolai Alho. 

Skivkontrakt i Finland

Halmstad får även en spelare som kan ta ton i omklädningsrummet. 

I Finland har Nikolai Alho även gjort sig känd för sin musik. För drygt tre år sedan hade han ett skivkontrakt med PME Records och WMG vid sidan av fotbollen. Men i november 2014 tog han beslutet att låta musiken enbart vara en hobby fram till att fotbollskarriären är avslutad.

– Musiken finns i min familj. 2013 fick jag ett skivkontrakt och släppte tre låtar. Det var en hobby som blev en grej, men det var inte alltför seriöst Det var aldrig ett yrke, berättar han. 

Hur sålde dina låtar? 

– Haha, inget värt att nämna.