Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Då hade jag trott de var på droger”

Peder Fredricson valdes i år till världens främsta hoppryttare av det internationella förbundet, Fei.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Peder Fredricson.
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / BILDBYRÅN
Peder Fredricson med OS-guld och OS-silver runt sin hals.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Peder Fredricson på Malmö Airport när hans porträtt avtäcks, då han blivit vald till årets skåning.
Foto: JENS CHRISTIAN

Peder Fredricson utsågs nyligen till världens främsta ryttare 2021.
På onsdagskvällen fick han även tre nya utmärkelser på Ryttargalan på Grand Hôtel. 

– Det har varit ett otroligt år, hade någon sagt till mig i början av året att detta skulle hända hade jag trott att de var på droger.

Peder Fredricson började onsdagen med festligheter i ankomsthallen på Malmö Airport. Här avtäcktes ett porträtt på Peder Fredricson, som nyligen blev utsedd till årets skåning. 

Under ett år kommer nu porträttet på Peder Fredricson hänga i ankomsthallen.

– Det känns extra kul att få promenera här och få se dels sig själv men också min fina häst, säger han.

Onsdagen avslutade Peder Fredricson i Stockholm på Grand Hôtel.
Och här fortsatte årets prisregn över hoppryttaren som nyligen utsågs till årets ryttare av det internationella ridsportsförbundet Fei för sitt makalösa år med OS-guld med det svenska laget, individuellt OS-silver, EM-brons och totalsegern i Global Champions Tour. 

”Gäller att passa på att vara glad”

På den svenska ryttargalan fick Peder Fredricson ta emot pris för årets prestation, då han som förste ryttare på 97 år vann två individuella OS-silver med samma häst i två i två raka olympiska spel. 

Han fick även priset årets hoppryttare och årets bragd, ett pris han fick tillsammans med OS-guldmedaljörerna i det svenska laget. 

– Det är alltid kul att få priser! Det har varit ett jättebra år och kul att det uppmärksammas, man vet aldrig när man får priser igen så det gäller att passa på att vara glad. 

Hur skulle du värdera det här året?

– Det har varit ett otroligt år, hade någon sagt till mig i början av året att detta skulle hända hade jag trott att de var på droger. Det ena har avlöst det andra och det är underbart att få uppleva ett sådant år som vi har haft. 

Du är även nominerad i flera kategorier på Idrottsgalan, hur skiljer det sig att ta emot pris från ridsportens galor jämfört med galor där olika idrotter tävlar mot varandra?

– Det är extra kul att vara nominerad på Idrottsgalan eftersom det är bland alla andra idrotter också, det känns väldigt stort att vara nominerad på de priserna. 


LÄS MER: Peder Fredricsons viktkamp för att bli bäst i världen

LÄS MER: ”Alla sa: Förhållandet kommer aldrig hålla”