Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gustav Malja tar ett steg närmare Formel 1

Landslag, utmärkelser och ny serie. Gustav Malja tar nya kliv i karriären. Foto: Tomas Leprince

Malmös egen fartfantom Gustav Malja, 19 har tagit ännu ett kliv på karriärstegen. Nu är det klart att 19-åringen kommer att köra Renault 3,5 för ett engelskt team i år. Ett snäpp under slutmålet Formel 1.

– Det känns jättebra. Det är ändå ett bevis på att jag är redo, säger Gustav Malja.

Året har börjat bra för Gustav Malja som hunnit få flera kvitton på bevisad skicklighet. I helgen fick Malja beskedet att han är en av fyra racingförare som ingår i det svenska A-landslaget i racing under 2015. Där kommer han att köra med Marcus Ericsson (Örebro), Felix Rosenqvist (Värnamo) och Jimmy Eriksson (Tomelilla). Gustav, som tävlade för Josef Kaufmann Racing i Formula Renault 2.0 förra året, har tillhört juniorlandslaget tidigare och är yngst i gänget.

Under 2014 deltog Gustav Malja även i Formel 1-teamet McLarens talangutvecklingsprogram parallellt med tävlandet. Teamet verkar ha varit nöjda med svenskens insatser och hans kapacitet och har utsett Malja till "Driver of the year". Som ytterligare grädde på moset har Gustav Malja tilldelats 30 000 kronor ur Ronnie Petersons minnesfond.

Klar för nytt team

Under onsdagen presenterade Gustav Malja och hans team ännu en nyhet på hemmaplan i Malmö då man offentliggjorde att 19-åringen kommer att köra Formula Renault 3,5 under säsongen.

Malja lyckades ta hem platsen i den högre serien genom ett antal lyckade testkörningar under vintern. Flera stall fick upp ögonen för den snabbe svensken men valet föll på ett brittiskt stall.

– Jag visade på bra fart och då var det många som visade intresse för mig

Det fanns lite olika val men som förutsättningarna ser ut så blev det Stakka racing, säger Gustav Malja.

Serie för blivande stjärnor

Under pressträffen berättade teamet att de redan 2011, när Malja tävlade i karting, satte upp F1 som ett mål att nå "om 7-8 år". Sedan dess har Gustav betat av bland annat ADAC Formel masters och nu senast Formula Renault 2.0. Teamet betraktar 3.5 serien som steget innan F1 och de senaste årens segrare, dansken Kevin Magnussen och spanjoren Carlos Sainz jr, har bägge avancerat den vägen.

Gustav Malja sätter dock rimligare mål för debutsäsongen.

– Ett realistiskt mål är att konkurrera om rookiemästerskapet, säger Malja

Maljas tävlingssäsong börjar på Aragón i Spanien i april och avrundas i Jerez i oktober.

Loppen i Formula Renault 3.5 Series körs över 45 minuter och innehåller, liksom i Formel 1, depåstopp. Bilarna utvecklar drygt 530 hästkrafter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!