Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guldhjältarnas uppdrag: Slå ut gamla lagkamrater

Den rutinerade Noah Welch.
Foto: JONAS LJUNGDAHL
Dags för slutspel och Växjö - ett lag som Welch har spelat i.
Foto: MAGNUS LEJHALL
Rhett Rakhshani har också spelat i Växjö Lakers.
Foto: PETTER ARVIDSON
29-åringen är redo för sluspel.
Foto: PETTER ARVIDSON

För två år sedan guldhjältar med Växjö Lakers.

Som grundbultar i Malmö Redhawks lagbygge ska Noah Welch och Rhett Rakhshani nu skjuta sina gamla lagkompisar i sank.

– För att bli bäst måste man slå de bästa, säger Welch.

Det var två år sedan Växjö Lakers vann SHL-guld och Växjöspelaren Noah Welch tilldelades pris som "den mest värdefulla slutspelsspelaren i SHL 2015". 

– Jag är en smart spelare, förr var jag mer egoistisk nu har jag fått en bättre spelförståelse, säger Noah Welch. 

Han och Rhett Rakhshani har liknande historia. Båda har spelat i den amerikanska farmarligan men också gjort några NHL-matcher, Noah Welch för Atlanta Thrashers och Rhett Rakhshani för New York Islanders.

Nu ska deras rutin leda Redhawks till semifinal. Hindret: deras förra klubb.

– Jag tror att erfarenhet är nyckeln till allt. Desto mer man har upplevt desto bättre är det. Det finns en grund som man kan göra en analys på, en kunskap som de yngre inte riktigt har fått än, säger Noah Welch. 

En av hemligheterna 

Efter SHL-guldet med Växjö Lakers skrev de båda amerikanerna kontrakt med nya klubbar. Rhett Rakhshani med Linköpings HC och Noah Welch med Modo. 

En tung period väntade Welch i Modo, som åkte ur SHL. 

– Det är en kombination av flera olika orsaker till att det slutade som det gjorde. Men den främsta var att vi inte kände en gemenskap i laget, Noah Welch. 

Vad tar du med dig från din tid i Modo?

– Massor av motivation till att vinna. 

– Förra året hade vi jättebra spelare men det räckte inte. Från min synvinkel krävs det mer än vad som finns på CV:et för att bygga ett lag, både som tränare och spelare. Därför tror jag att det måste byggas gemensamt alla bitar måste stämma, säger Noah Welch. 

Tränade ikapp 

Rhett Rakhshani hade en tung start på säsongen, när han kom till Malmö riktades kritik om att han var otränad. Han fick träna ikapp och har nu fått mycket beröm av tränaren Peter Andersson. 

– Man kan komma in under en säsong och vara i den bästa formen utanför isen, men det är en stor skillnad när det kommer till matcher. För min del handlade det om att jag kom in sent och hade inte spelat några matcher. Det spelar ingen roll hur hårt man jobbar under försäsongen, det är matcherna som gäller, säger Rhett Rakhshani.

Under de senaste månaderna har det lossnat rejält för Rakhshani som varit allt mer frekvent förekommande i poängkolumnen och var en av de mest tongivande spelarna i matchserien mot Luleå.

Hur känns formen nu? 

– Detta var i början på säsongen som det var lite sådär, nu mår jag jättebra och är supertaggad för slutspel, säger han. 

Rhett Rakhshani vann inte bara SM-guld med Växjö, han har också slutspelserfarenhet från sin tid i Linköping som förra året slutade på en tredjeplats i grundserien, och åkte ut mot just Växjö i kvartsfinal. 

– Skillnaden är att jag har större förståelse för slutspel då jag har spelat det förr. En erfarenhet som jag delar med mig av till resten av laget, säger han.