Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grismask & polisväst – riskerar fängelse

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Foto: Christer Thorell/Ibl / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELL/IBL

Den man som klädde sig i polisväst och grismask inför matchen mellan MFF och Falkenberg riskerar inte enbart att straffas för bengalbränningen.

Han kan också ha brutit mot lagen om föregivande av allmän ställning.

– Att ta på sig uniform och ge sken av att vara polis är olagligt, säger Jonatan Holst, pressekreterare hos justitieministern Morgan Johansson.

Relationen mellan polisen och delar av Malmö FF:s supportrar är infekterad. Den 11 maj gjordes tillslag mot flera adresser i Malmö. Personer misstänkta för delaktighet i oroligheterna i samband med träningsmatchen mot Bröndby i februari har delgivits tillträdesförbud på fotbollsarenor och under gårdagens MFF-match mot Falkenberg genomfördes en protest.

”Olösta mord är inte aktuella. I Malmö är supportrar kriminella. Solidaritet med de avstängda. Frihet för Ultras” stod skrivet på de banderoller som vecklades ut inför avspark.

Samtidigt tändes en bengal av en person iklädd polisväst och grismask.

Under måndagskvällen greps och förhördes mannen innan han försattes på fri fot.

– Vi har också gjort en husrannsakan och nu utreds han för stöld och häleri samt föregivande av allmän ställning. Han har också meddelats tillträdelseförbud till idrottsarenor de kommande tolv månaderna, säger Skånepolisens informationschef Lars Förstell.

Kan ge upp till sex månaders fängelse

Även bärandet av polisvästen kan alltså vara straffbart.

– Så som det är formulerat i lagen är det att om du har på dig en uniform och ger sken av att tillhöra polisen så är det olagligt. Sen blir det en bedömningsfråga gällande vad ”ger sken” innebär. Det är något som domstolarna får bedöma, säger Jonatan Holst.

Att bryta mot lagen om föregivande av allmän ställning kan ge böter och upp till sex månaders fängelse.

Ny lag aktuell

Lagen har debatterats flitigt den senaste tiden men främst då främst gällande om det ska vara tillåtet att köra runt i en bil som liknar polisens bilar.

– Det vi jobbar på är att det innan sommaren ska komma ett förslag på att det inte längre är tillåtet att köra runt i vad som kan uppfattas vara en polisbil. Det är inte otillåtet i nuläget, säger Jonatan Holst.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​