Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var något som jag inte trodde skulle ske”

Hör Sörenstam berätta om sitt jämställdhetsinitiativ
Annika Sörenstam. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Sörenstam på plats i Sverige. Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: CAROLINE LARSSON
Tiger Woods. Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

VASATORP. Tidernas bästa golfspelerska är hemma i Sverige för att inspirera unga tjejer att gå i hennes fotspår.

Kvällsposten träffade Annika Sörenstam i ett fagert sommarskåne för att prata golf, Tiger Woods, livet som mamma och vandaliseringen av Nilla Fischer-statyn mitt under brinnande VM-slutspel.

– Tjejerna jobbar ju så hårt, tränar hårt och lägger ner a-l-l-t på sin sport. Det är klart att man vill att de ska bli behandlade på samma sätt och få samma möjligheter, säger Sörenstam.

Annika Sörenstam är världens bästa kvinnliga golfspelare genom tiderna.

Nu vill den förre superstjärnan inspirera unga tjejer att gå i hennes fotspår.

– Det här är mitt sätt att säga tack för allt som golfen har gjort för mig, säger Annika Sörenstam.

Hon blickar ut över idylliska Vasatorps soldränkta greener.

Här avgörs just nu Annika Invitational och Annika Cup. Två tävlingar som riktar sig mot elitsatsande tjejer.

Och det är just det som är tanken med Annika Sörenstams projekt – att fokus ska ligga på tjejerna. För en gångs skull.

– Det här fanns inte riktigt på samma sätt när jag spelade. Då var tjejgolfen mer en andrahandstanke. ”Vi börjar med killarna, sen kör vi en tjejgrupp här borta”, säger Sörenstam och fortsätter:

– Nu sätter vi tjejgrupperna först. Det är de som ska vara här och det är de som ska vara i fokus.

Tennis förebild

Unga golftjejer i allmänhet – och unga golftjejers hälsa och möjligheter att idrotta på lika villkor som killar, i synnerhet, är vad det handlar om.

Även om världsstjärnan poängterar att Sverige har kommit längre än många andra länder när det gäller jämställdhet inom golfen.

– Jämfört med resten av världen är vi ett av de bättre länderna på det sättet. Men på många ställen känner man tyvärr att det inte är så. Därför är det kul att kunna komma hem och visa upp Sverige, och visa andra länder att möjligheterna finns, säger Annika Sörenstam.

Hon pekar på tennisen som den främsta förebilden inom sportens värld, när det gäller lika villkor för tjejer och killar.

– Golfen har kommit mycket längre än många andra sporter, men tennis har väl kommit längst. Det visar att det finns möjligheter för oss att växa och bli ännu bättre.

Fakta: Annika Sörenstam

Ålder: 48 år. 

Bor: Florida, USA.

Från: Viksjö.

Familj: Gift med Mike McGee och två barn, Ava och William.

Klubb som spelare: Bro-Bålsta GK.

Blev proffs: 1992. Slutade 2008.

Meriter: 10 majorsegrar, 72 segrar på LPGA-touren, 94 segrar totalt som proffs på 374 tävlingar. Spelat åtta gånger i Solheim Cup.

Prispengar: Spelade in drygt 20 miljoner dollar, cirka 195 miljoner kronor.

Aktuell: Ambassadör för Annika Cup och Annika Invitational. På plats på Vasatorps GK utanför Helsingborg.

Stöttar Nilla Fischer

Världens överlägset största sport, fotboll, kämpar fortfarande för att få damsidan att tas på allvar.

I dagarna fick Sveriges landslagsstjärna och stora ikon Nilla Fischer sin staty sönderslagen – mitt under brinnande fotbolls-VM i Frankrike. 

En staty som upprättades som en del av ett jämställdhetsprojekt.

Annika Sörenstam suckar.

– Jag vill inte kommentera sådana saker, säger Sörenstam – men kan sedan ändå inte låta bli att sluta upp bakom Nilla Fischer.

– Tjejerna jobbar ju så hårt, tränar hårt och lägger ner a-l-l-t på sin sport. Det är klart att man vill att de ska bli behandlade på samma sätt och få samma möjligheter. Och så är det inte alltid.

Du har själv en 9-årig dotter. Hur förbereder du henne för de orättvisor som hon kan komma att möta i sportens värld?

– Som sagt: det börjar på hemmafronten. Det är klart att jag vill att hon ska få möjligheter som jag inte hade, och som hon vill ha. Jag vill inte sätta begränsningar för henne. Tvärtom! Har hon drömmar så hoppas jag att de blir verkliga för henne. 

– Jag försöker inspirera henne och framför allt bygga hennes självförtroende. ”Lyssna på hjärtat och gör det du vill göra”.

Men samtidigt krävs hårt arbete, poängterar Sörenstam.

– Det är det jag vill att hon ska se, att mamma jobbar hårt och att det är därför hon kan göra vad hon vill.

”Mycket potential”

På tal om att våga drömma stort. Vem ser du som din arvtagerska?

– Det finns många svenska tjejer här som har mycket potential. Förhoppningsvis kan de nå LPGA-touren och vinna några tävlingar. Man ser på många tjejer här att de är verkligt motiverade, säger Annika Sörenstam och gestikulerar ut mot Vasatorps golfbanor – där tjejerna tränar för fullt.

Hur nära följer du svensk golf?

– Jag försöker följa så mycket som möjligt. Man kan väl säga att jag följer världsgolfen. Jag läser mycket och tittar mycket på golf och har fortfarande kompisar på proffstouren.

Hyllar Woods: ”Otroligt”

En av dem gjorde nyligen sensationell comeback i den absoluta världstoppen. 

Efter tio år utan majorseger – och en kaotisk tid med rattfyllor och otrohetsskandaler däremellan – chockade Tiger Woods hela golfvärlden när han slog till med en bragdseger i US Masters förra sommaren.

Annika Sörenstam och Tiger Woods följdes länge åt som solklara världsettor och sopade banan med sina motståndare under sina storhetstider.

Och man kan lugnt säga att Sörenstam njöt av att se sin gamle kompis skörda framgångar igen.

–– Det var ju otroligt! Det var faktiskt något som jag inte trodde skulle ske. Jag menar, vilken comeback! Vi pratar inte bara golfmässigt heller, utan även livsmässigt, som jag förstår det. 

Hon fortsätter:

– Att komma tillbaka och vinna Masters av alla tävlingar... Och när han går av där på den 18:e greenen så står hans två barn där... Nej, det var en otrolig känsla och oerhört inspirerande.

Annika Sörenstams hyllning till Tiger Woods efter comebacken

En förebild

Annika Sörenstam lyfter Tiger Woods som en förebild för människor, ett exempel på att personliga motgångar kan övervinnas och att man därefter kan komma ut starkare på andra sidan.

– Det är ett viktigt meddelande för vem som helst, oavsett om man är golfare eller inte, att kunna tro på de orden, säger hon.