Gaths försvarstal efter den omtalade videon

Foto: Calle Ström

Efter de senaste dagarnas storm tar Rögles assisterande tränare Mikael Gath bladet från munnen.

38-åringen står på sig – och menar att han inte beordrade André Deveaux att slå ner Per Helmersson.

– Jag vet innerst inne att jag inte gjort något, ändå kände jag mig som en mördare, säger han till HD.se.

Rögles avancemang till SHL efter segern mot Västerås har överskuggats mer än någonting annat av André Deveaux attack på Per Helmersson innan lagens möte i torsdags.

På uppvärmningen inför matchen i Ängelholm klubbade kanadensaren ner Västerås lagkapten genom att slasha honom två gånger, varav ena gången i huvudet.

Sedan dess har kanadensaren sparkats från Rögle och riskerar nu åtal: 31-åringen har anhållits i sin frånvaro och polisen befarar nu att han har lämnat landet.

Samtalar innan attacken

SportExpressen har sedan dess kunnat visa bilder på hur Rögles assisterande tränare Mikael Gath konverserar med Deveaux sekunderna innan attacken, för att senare vända sig om.

Västeråstränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson är övertygade om att attacken var en order från Mikael Gath.

– Det är alltid en ledarsak. När det händer sådant här så kommer det ner till vad man har för värdegrunder i föreningen. Sådana bitar väger in starkt, säger sportchef Johansson.

"Allt är förstört"

När SportExpressen träffade Mikael Gath efter söndagens match var han fåordig.

– Jag kände ingen glädje efter matchen, jag gör det inte i dag heller och jag vet inte hur det är i morgon, sa han.

– Allt är förstört, tillade han.

Nu berättar Gath för Helsingborgs Dagblad om händelsen. Han förnekar flera gånger att han gett order till Deveaux att attackera Helmersson.

– Det ser för jävligt ut, att vi har den konversationen vid båskanten, men tänk efter: om jag hade velat att André skulle klubba ner Per Helmersson – då hade jag väl sagt det innan. Inte där bland allt folk och alla tv-kameror, säger Gath.

"Kände mig som en mördare"

Han menar att konversationen endast handlade om att kanadensaren var redo att spela.

– Flera spelare var tveksamma till spel den matchen, därför hade vi extraspelare med på värmningen. André kom fram och sa "jag är redo att spela". Jag svarade typ "bra, då kör vi på det", säger Gath.

Han säger att han inte tänker bemöta andras kritik mot honom, utan bara vill berätta sin version om vad som hände. Dagen efter matchen, måndagen, var en dag utöver det vanliga.

– Jag tror att mobilen ringde över 200 gånger, det var helt otroligt. Jag vet innerst inne att jag inte gjort något, ändå kände jag mig som en mördare. Det är en hemsk känsla, säger han.

André Deveaux agent Aaron Schwartz bekräftar att hans klient har kallats till förhör hos svenska ishockeyförbundet, men vet inte var kanadensaren befinner sig just nu.