Gaelle Enganamouit klar för Rosengård

Foto: Per Karlsson
Foto: Petter Arvidson

Kvällspostens avslöjande är nu officiellt.…

Den allsvenskan skyttedrottningen Gaelle Enganamouit, 23, är klar för de svenska mästarna FC Rosengård.

– Det stämmer, hon är klar för två år i FC Rosengård, bekräftar Therese Sjögran, sportchef i klubben för Kvällsposten.

Gaelle Enganamouit gjorde en suverän säsong för Eskilstuna United DFF den gångna säsongen. Med 18 gjorda mål vann kamerunskan skytteligan i Damallsvenskan. Dessutom var hennes klubb Eskilstuna nära att vinna serien. FC Rosengård vann serien i stället och nu är Enganamouit även klar för de svenska mästarna med start den 1 januari 2016.

Något som Kvällsposten avslöjade redan den 6 oktober.

Det här bekräftar i dag Therese Sjögran, sportchef i FC Rosengård till Kvällsposten.

Varför just Enganamouit ?

– Det är en forwardstyp som vi lite har saknat sedan Anja Mittag försvann. Gaelle är en target som är bra i boxen och som producerat mycket mål under året som gått.  En jättebra spelare, vi är förstås glada över att hon kom hit.

Tung värvning

Värvningen av Enganamouit visar att FC Rosengård har en stor maktposition inom svensk damfotboll som kan plocka bra spelare från de konkurrerande klubbarna i Damallsvenskan. I klubbens satsning att utmana lagen i Europatoppen blir anfallerskan en viktig ingrediens menar sportchefen.

– Hon blir jätteviktig till nästa års matcher, det är ett steg i den riktning som klubben vill gå. Tar vi oss vidare i Champions League så väntar antagligen ett riktigt tufft lag i mars. Vi lär behöva henne då, säger Sjögran.

Målsättning att nå minst semifinal

I Champions League-spelet satsar klubben på att ta sig förbi en kvartsfinal. Första hindret på den resan är att besegra Verona, något som Sjögran hoppas på.

För att vara med och slåss om de ädlaste platserna i turneringen och till och med nå finalen som i år spelas på Stadio Città del Tricolore, i italienska Reggio Emilia tror Sjögran att det krävs lite tur med lottningen. De tre senaste säsongerna har det blivit respass för FC Rosengård redan i kvartsfinalen, samtliga gånger har man då ställts mot tufft motstånd.

– Allt handlar om lottningen egentligen, där har vi haft lite otur. Vi har ställts mot Wolfsburg, Lyon och sen Wolfsburg igen de senaste tre Champions League-äventyren, säger sportchefen och fortsätter.

– Får vi en lite lättare lottning nu så har vi absolut chansen att gå längre än så.  Först och främst ska vi ta oss vidare i matchen mot Verona. Det är vårt huvudfokus.

Har ni en spelartrupp som kan ta er hela vägen i Champions League?

– Mja, truppen är inte riktigt klar än men absolut. Kan vi få de spelare vi vill ha så har vi en bra möjlighet, det tycker jag, säger en försiktigt optimistisk Therese Sjögran.


Wiktor Richardson