Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Futsalspelare misstänkt för spelhärva – släppt på fri fot

Futsalspelaren på elitnivå har släppts på fri fot, men är fortfarande misstänkt för spelfusk och grovt givande av muta. Bilden är ett montage.Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN / © Bildbyrån

En svensk toppspelare i futsal och en fotbollsspelare i en lägre division misstänks vara en del av en matchfixningshärva.

Båda två häktades för två veckor sedan – men har nu släppts på fri fot.

– Misstankarna kvarstår, men vi ser ingen anledning att ha dem häktade, säger Staffan Edlund, åklagare vid riksenheten mot korruption.

På förmiddagen den 14 januari grep polisen tre män som misstänks vara en del av en matchfixningshärva. Två av de gripna männen tillhör den svenska eliten i futsal och har landslagsuppdrag. Den tredje mannen spelar fotboll i en lägre division i Skåne.

Den ene futsalspelaren samt fotbollsspelaren häktades samma vecka, båda misstänkta för spelfusk och grovt givande av muta.

Under torsdagen beslutade åklagaren Staffan Edlund vid riksenheten mot korruption att häva häktningarna. Toppspelaren i futsal och fotbollsspelaren försattes därmed på fri fot igen.

Misstankarna om brott kvarstår.

– Men de har inte stärkts eftersom han släpptes, säger Odd Johansson, advokat för fotbollsspelaren på lägre nivå.

Inga häktningsskäl

Åklagaren Staffan Edlund säger att anledningen till att de två männen har släppts är för att det inte finns kvar några häktningsskäl.

– Misstankarna kvarstår, men vi ser ingen anledning att ha dem häktade, säger han.

Hur jobbar ni vidare med utredningen?

– Jag kan inte gå in på vad vi tänker göra, men förundersökningen pågår och vi jobbar vidare.

Staffan Edlund vill inte kommentera om brottsmisstankarna mot de två männen har förändrats på något sätt eller om ytterligare personer kan komma att knytas till samma misstänkta matchfixningshärva.

”Handlar inte om futsal”

Den misstänkta matchfixningen handlar om åtminstone två matcher, enligt offentliga uppgifter i utredningen.

För futsalspelaren har de misstänkta brotten begåtts mellan maj och juni förra året. För fotbollsspelaren – som misstänkts för två fall av spelfusk och två fall av grovt givande av muta – ska brotten ha begåtts mellan maj och september förra året.

Det är inte bekräftat vilken sport de misstänkta matchfixningarna har handlat om.

– Det handlar inte om futsal, sa mamman till en av de häktade till Kvällsposten efter häktningsförhandlingen för två veckor sedan.

Svenska Fotbollförbundet har tidigare bekräftat att man känt till att det pågick en utredning och att förbundet hjälpt polisen med vissa uppgifter.