Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friidrottaren Elin, 30, hoppar in i sjukvården under corona

Häckhopparen Elin Westerlund byter idrotten mot sjukvården - och blir undersköterska under covid-19.Foto: Anders L Eriksson / BILDBYRÅN

Friidrottsstjärnan Elin Westerlund, 30, hoppar in som undersköterska på en covid-19 avdelning i Stockholm.

Mitt under brinnande coronakris. 

– Så länge jag är frisk och kry vill jag ställa upp, säger hon. 

Hon är flerfaldig SM-vinnare och en av landets främsta häcklöpare. Hon har tävlat såväl hemma i Sverige som utomlands - och drömmer om OS. 

Men från och med i måndags är det mestadels i sjukhuskorridorerna som friidrottsstjärnan Elin Westerlund syns till. Under coronakrisen går hon in som undersköterska på en covid-19-avdelning på Nya Karolinska i Solna. 

– Jag bestämde mig för att ställa upp redan när de gick ut med en förfrågan till oss som går olika vårdutbildningar. Då tänkte jag ganska fort att jag också ska söka och jag fick svar för en vecka sedan ungefär. Jag gjorde mitt första pass i måndags, säger Elin Westerlund.

Var det en självklarhet att söka? 

– Ja, för mig var det väl ändå det. Jag tänker att så länge jag ändå är frisk och kry vill jag hjälpa till. 

Hur länge fortsätter du inom vården nu då? 

– Jag har sagt ja till en tjänst så länge jag behövs under covid-19. Hur länge jag blir kvar beror helt på hur länge läget ser ut som det gör. 

https://www.instagram.com/p/B-po4wMnHSn/?utm_source=ig_web_copy_link

”Mycket att göra”

Elin Westerlund är långt ifrån ensam med att ställa upp för sjukvården under coronakrisen, som har inneburit över 500 dödsfall bara i Sverige. 

Vid slutet på mars hade drygt 6 500 personer, däribland läkare, sjuksköterskor och vårdstudenter, anmält intresse för att hjälpa vården i Stockholm.

– Stämningen är väldigt bra och det är ett härligt gäng. Alla är omhändertagande och extra hjälpsamma just nu eftersom många är satta på nya tjänster och en del arbetar på vårdavdelningar för första gången på 20 - 25 år, säger Elin Westerlund. 

Har du mycket att göra på jobbet? 

– Det är ganska mycket att göra här i Stockholm. Jag är på en vanlig avdelning som de gjort om till en covid-19-avdelning, med plats för tolv patienter och just nu har vi tio stycken här.

– Men det har än så länge varit mest inskolning och mitt första kvällspass var ganska lugnt. Vi var många som kunde hjälpas åt. 

”Allting går över förväntan”

Utanför sjukvårdskorridorerna fortsätter Elin Westerlund träna hårt för att ta sig tillbaka till friidrottsarenorna. Hon har inte tävlat sedan sensommaren 2018 - och berättade för Kvällsposten så sent som i januari om sin artros, som inneburit stora smärtor och som har tvingat henne till en rad operationer

– Träningen går väldigt bra, faktiskt. Jag har kört på hela vintern och allting har gått fint, säger Elin Westerlund, och fortsätter:

– Allting har egentligen gått över förväntan. Det går snabbt framåt och jag kan göra allting som jag vill. 

I januari visste du inte riktigt om du skulle kunna tävla på samma nivå som förr igen - hur är känslan nu, några månader senare? 

– Jag vet inte, det är svårt att säga så klart. Men som det känns just nu går allting bra och det jag varit orolig för har varit om jag klarar av att springa mer och tyngre. Men än så länge går det bra. 

Några tävlingar är det däremot inte tal om.

Coronakrisen har nämligen ställt in precis allt: från allsvenskan i fotboll, SHL i hockey, handbollsslutspelet - och alla friidrottstävlingar.

Och ingen vet när idrotten kan tänkas komma i gång igen. 

– Det är väldigt svårt att säga och beror på hur länge viruset är kvar. Så länge smittan finns som den gör nu är det svårt att hålla tävlingar. Visst, det kanske går att arrangera mindre tävlingar här och där och skulle det vara något lokalt kan man kanske ställa upp.

– Men det är inte så att jag sätter mig och åker i väg någonstans för att tävla just nu. Det gäller att ta det här för vad det är, alla påverkas och även idrotten. Det är jättesvårt att säga vad som kommer hända, konstaterar Elin Westerlund. 

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV: