Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska OS-hoppet: ”Söker sommarjobb”

Angelica Bengtsson under friidrotts-VM i Doha i september 2019, där hon gjorde en bragdtävling efter att staven knäckts mitt i ett hopp.
Angelica Bengtsson är ett av Sveriges stora medaljhopp i sommar-OS.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Angelica Bengtsson innehar det svenska rekordet i stavhopp.
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson tvingas anpassa sig till en ny vardag efter besked om inställda tävlingar och ett uppskjutet OS.

Samtidigt försvann hennes främsta inkomstkälla – och nu letar hon efter ett sommarjobb. 

– Jag har bland annat sökt jobb som trafikvakt, säger hon.

Angelica Bengtsson, 26, såg ut att vara på god väg mot en formtopp och vann i början av året SM-guld i stavhopp på nytt årsbästa – 4,74 meter.

Planen var att hon skulle vara som bäst i sommar-OS i Tokyo, som var tänkt att starta den 24 juli i år.

Men det var innan coronaviruset vände upp och ner på en hel värld.

– Jag skiter i VM, men OS kan jag nästan dö för. Jag skulle ifrågasätta hela jaget om det inte blev något OS, sa Angelica Bengtsson till Kvällsposten för en månad sedan – innan det hade kommit något besked om OS.

Duplantis tränar i trädgården

Några dagar senare kom beskedet: OS skjuts upp till sommaren 2021. Ett hårt slag mot idrottare så som Angelica Bengtsson, som de senaste fyra åren har vigt livet åt att vara som bäst den här sommaren.

– Jag har brutit ihop och kommit tillbaka. Det var en period efter beskedet där jag hade väldigt låg motivation för att gå till träningen igen, men jag har kommit över det värsta. I stället för att fokusera på att vinna tävlingar går jag till träningen för att nå en bättre nivå, jag satsar på att hoppa högre för att det är kul, säger hon.

Utbrottet av coronaviruset har förändrat träningsmöjligheterna för många av världens främsta idrottare.

Svenska stavhoppskollegan och världsrekordsinnehavaren, Armand Duplantis, tränar i trädgården hemma hos sina föräldrar.

– Det är jobbigt nu. Det är många mornar nu som jag vaknar och har svårt att motivera mig. För vad är det jag kämpar för? Vad försöker jag uppnå med min träning? Kämpar jag för tävlingar, vilka tävlingar såna fall? sa 20-åringen nyligen till Expressen.

”Nära att spy på träningarna”

Angelica Bengtsson har turen att ha idrottsanläggningen Värendsvallen ett stenkast från sitt hem i Växjö.

– Det blir så konstigt för allihop. Jag har sett att många av mina konkurrenter skaffar en stavhoppsmatta i trädgården och får hjälp från stavföretag för att göra det. Men jag har hela arenan på min bakgård och kan träna där. Men det blir ändå annorlunda, och hela OS kommer att bli rätt skumt tror jag i och med att det är vägen dit som avgör resultatet.

Hur var det att fortsätta träna efter beskedet om att OS skjuts upp ett år?

– När mitt stora mål försvann blev det som att mattan under fötterna drogs undan. Det var jättesvårt att motivera sig. Nu är det dessutom ganska grisig träning, jag är nära att spy på träningarna, och då är det inte kul när man inte ens har ett mål eller anledning till att träna. Det är väldigt konstigt. 

Har sökt jobb som trafikvakt

Utöver OS har även i stort sett varenda tävling ställts in eller skjutits upp den närmaste tiden.

För Angelica Bengtsson och många andra friidrottare är tävlingarna främst det som gör att de tjänar pengar på sin karriär. 

Nu har stavhoppsstjärnan valt att ge sig ut på arbetsmarknaden på andra sätt.

– Jag har fått en del andra uppdrag som kompenserar mig för bortfallet, jag klarar mig än så länge. Men bara för att ha något att göra i sommar söker jag sommarjobb. Det är bara för att ha något att göra egentligen, det är dels en inkomst men också skönt att ha något att göra när man har mer tid.

OS-hoppet har bland annat sökt sommarjobb som trafikvakt, berättar hon, och väntar på besked om hon får det eller inte.

– Jag tog ett uppehåll från mina studier för att kunna satsa på OS så jag har verkligen inget att göra, säger Angelica Bengtsson.