Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Läkarna kom in med en hjärtstartare”

Linus Thörnblad suktar efter att få tävla i Mästarnas mästare. Foto: CASPER NORDQVIST
Efter åtta års avbrott från höjdhoppningen tog Thörnblad SM-guld 2018. Foto: PETER KRÜGER-SÖRENSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

MALMÖ. Han har sett Rafael Edholm kämpa för livet på Fuerteventura och själv kastat in handduken i Argentina. Nu vill Linus Thörnblad vara med i ännu ett tv-program: Mästarnas mästare.
– Det är något som jag alltid drömt om, säger forne höjdhoppsstjärnan. 

Om vi bortser från den smått sensationella comebacken sommaren 2018 då Linus Thörnblad kammade hem SM-guldet är det nu tio år sedan han la av med höjdhoppningen efter utbrändhet.

Men Thörnblad har sedan dess ändå varit ett ständigt aktuellt namn. Han har i tv och tidningar berättat om de enorma prestationskraven som han hade på sig själv - och skåningen har också ställt upp i flera tv-program ihop med andra idrottsstjärnor i form av TV3:s Superstars Celeb och Kändishoppet samt TV4:s Det största äventyret. 

Nu drömmer Thörnblad om att få medverka i SVT:s succéprogram Mästarnas mästare

– Jag trodde att jag skulle komma med där en gång, för det ringde en journalist... eller snarare, jag tror att det var en journalist som fiskade kring vilka som skulle vara med. När han sa att han var från Mästarnas mästare blev jag så sjukt glad, men när jag insåg att det var fejk blev jag lika snabbt jäkligt besviken, säger Thörnblad och skrattar hemma i trädgården på Limhamn. 

”Hade varit en enorm ära” 

I senaste säsongen av Mästarnas mästare vann Michael Tornéus, som Thörnblad känner väl sedan sin egna aktiva karriär. De delade till och med rum när landslaget var i väg på mästerskap.

Thörnblad, som tio år efter karriärens slut fortfarande får liknas vid ett fysiskt fenomen, tror att han hade haft goda chanser att göra det riktigt bra i programmet.

– Jag har ju kraften och explosiviteten. Jag hade tackat ja utan att tveka. Det hade varit väldigt kul att få vara med där, en enorm ära verkligen. Mästarnas mästare är något som jag alltid drömt om, utbrister Thörnblad och tillägger:

– Man vill ju göra programmet innan man tappar för mycket form också, haha.

Håller i gång genom hemmaträning och löprundor 

Frågan är dock om 35-åringen någonsin kommer vara dåligt tränad. Han säger själv att han har väldigt lätt att bygga på sig muskler - detta utan att behöva äta speciellt mycket mat. Att hålla kroppen i trim gör han genom hemmaträning och löprundor - men bara två gånger i veckan. Det räcker, menar han.

– Men om jag kommer med i Mästarnas mästare lägger jag nog in ett tredje pass, säger Thörnblad med ett leende. 

Minns Argentina: ”Skitkallt, minus tolv grader” 

Han skrattade dock inte lika mycket för sex år sedan uppe i bergen i Argentina. Det var där Det största äventyret spelades in och det var också där Thörnblad tvingades ge upp. Orken fanns inte.

– Det var mycket tuffare än jag trodde. Vi gick uppe i Anderna och det var tre dagar utan mat. Vi fick sova ute i en backe. Det var skitkallt, minus tolv grader. Man sov i fyra timmar, gick och gick och gick i 16 timmar. Efter att tidigare varit utbränd kände jag att jag inte skulle göra om samma misstag igen, så jag kastade in handduken. 

Såg Rafael Edholm kämpa för livet

Två år tidigare var Thörnblad med och bevittnade hur Rafael Edholm höll på att dö i Superstars Celeb. Skådespelarens hjärta stannade och det var minst sagt dramatiskt på Fuerteventura där programmet spelades in. 

– Vi tävlade ju mot varandra i den hinderbanan och vi hetsade varann som fan. Han var duktig, men jag vann. När han kom i mål tuppade han av. Jag trodde väl att han bara svimmade, det var ändå 35 grader ute. Men nej, hans hjärta stannade. Läkarna kom med hjärtstartare, men de fick först inte i gång den... 50 personer stod säkert där på stranden runt Rafael, men han överlevde! 

Tog Rafael i för mycket i jakten på att hinna ikapp en elitidrottsman som du eller vad berodde det på?

– Så klart att han gav allt han hade, men det var inget fel på honom och hans kropp så jag tror bara att han hade en jäkla otur, att sånt där kan hända vem som helst sjukt nog. Rafael är en fantastisk människa så jag är väldigt glad och lättad att allt gick bra med honom, säger Thörnblad som medverkade i den enda säsongen av Superstars specialare Superstars Celeb.

– Anna Anka var med också (skratt). Nej, det var väl ingen tittarsuccé direkt.