Jättelöftet – som är bättre än Klüft

Nikki Anderberg har personbästa på 11,47.
Foto: PRIVAT
Här tillsammans med Wilma Rosenquist, Filippa Sivnert och Alex Tursell.
Foto: PRIVAT
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carolina Klüft prenumererade på medaljer under karriären.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Hon är tredje snabbaste svenska hundrameterslöparen som junior någonsin. Nikki Anderberg är 18-åringen som spås en lysande framtid – och till helgen tävlar hon i Finnkampen för första gången. 

– Det ska bli jättekul, säger skåningen. 

Bara Linda Haglund och Irene Ekelund har i Sveriges historia sprungit snabbare på 100 meter på juniorsidan än Nikki Anderberg.

I somras sänkte hon sitt personbästa med fyra tiondelar - nu är hon nere på 11,47 - en tid hon är sjätte bäst genom tiderna i Sverige med, då alltså även inräknat kvinnliga seniorer. 

Det faktum att hon är snabbare än Carolina Klüft när friidrottslegendaren var i samma ålder är något som Nikki Anderberg värdesätter högt. 

– Det är jättestort. Hon var inte bara en extremt duktig mångkampare utan också väldigt snabb. Så det här tycker jag är jättestort, det gör jag verkligen, säger 18-åringen.

Att du är tredje snabbast i landets historia i din åldersklass – hur ser du på det?

– Det är också hur stort som helst så klart - och vilka namn som är framför mig! Det är skitkul att vara uppe på den topp 3-listan ihop med Linda och Irene! 

Skadorna kunde ha satt stopp 

I helgen debuterar Anderberg i seniorlandslaget då det vankas Finnkampen - något hon minst sagt ser fram emot. 

– Det ska bli jättekul och jag är väldigt taggad. Finnkampen är ju inte stort runtom i världen, men här hemma är det en stor grej! 

Det var dock inte säkert att det skulle bli någon tävlingssäsong överhuvudtaget för Anderberg - som haft stora skadeproblem senaste åren. 

– Jag fick ont i min fot för två år sedan och förra året blev jag diagnostiserad med en påbörjad stressfaktur i foten. Hela hösten och vintern spenderade jag med att göra rehab så det blev ingen inomhussäsong för mig, jag kunde inte springa! 

– Jag kom i gång så smått därefter, men så i våras kom fotproblemen tillbaka. Jag röntgades på nytt, men denna gång var det ingen stressfaktur. Jag började anpassa min träning, hittade en balans som funkade där jag sprang, tränade teknik och byggde på mig muskler i gymmet. 

Smärtan inte borta - nya röntgenbilder väntar 

Trots att Anderberg under sommarmånaderna kunnat träna och tävla är skadan långt ifrån borta. Smärtan är påtaglig. 

– Under säsongens gång har foten blivit värre och värre. Nu har jag Finnkampen och sedan stafett-SM nästa helg, därefter ska jag ta nya röntgenbilder. Förhoppningsvis blir det bättre, men jag har allt under kontroll känner jag. 

Vad har du för mål med Finnkampen?

– Det finns en finska som har sprungit en hundradel snabbare än jag vilket är väldigt lite. Mitt mål är att slå henne. Gör jag det vinner jag, det tror jag. Vi vill ju slå finskorna förstås, sedan vilken tid jag i så fall skulle göra det på spelar mindre roll. Jag är bara tacksam att det gått så bra för mig i år, trots skadorna.

De snabbaste svenskorna på 100 m

11.16  Linda Haglund, Hanviken, 1980

11.30  Susanna Kallur, Falun, 2006

11.32  Therese Olofsson, Hälle, 1996

11.35  Irene Ekelund, Kil, 2013

11.43  Jenny Kallur, Falun, 2004

11.47  Nikki Anderberg, Malmö, 2020

11.48  Carolina Klüft, Växjö, 2004