Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag ska försöka lägga på mig några snabba kilon”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Hugo Höglund

OS i Tokyo sköts upp ett år. 

Det gav Wictor Petersson, 23, ett extra år att vässa formen. 

Nu siktar den Hässleholmsfostrade kulstötaren på OS-final - samtidigt som han menar att hans storhetstid kommer. 

– Jag fick ett år till på mig att bli bättre, säger Petersson. 

Wictor Petersson befann sig mitt i slutspurten av sina förberedelser inför OS 2020 när spelen sköts upp ett år på grund av coronapandemin. 

– Vi var redo för fullt att köra på det och då var det inte säkert på hur det skulle bli och det har inte funnits någon röd tråd i det, vi tog det dag för dag för att det svängde så mycket, säger han. 

Ett år senare ska nu 23-åringen från Malmö göra sin efterlängtade debut i de olympiska sammanhangen. När han möter Kvällsposten vid Atleticum i Malmö slipar han på de sista detaljerna och avresan till Tokyo är bara dagar bort. 

– Det är färre stötar och mycket mindre volym. Det är tyngre och mer explosiv styrka nu. 

Formen känns bra samtidigt som han är full av förväntan.

– Det är väldigt mäktigt. Det är en barndomsdröm så det ska bli väldigt roligt. Det är mycket tankar och man vet inte riktigt vad som händer, säger han om de stundande spelen. 

”Det är lite nörderi”

Petersson berättar att han brukar bedriva mycket av sin träning i USA men som följd av coronapandemin har nu OS-uppladdningen skett hemmaplan tillsammans med tränaren Staffan Jönsson, som han jobbat med sedan han var 13 år gammal. 

– Han betyder mycket, det är ju som en polare i honom och vi hänger mycket med varandra. Han har ju hjälpt till att uppfostra mig i och med att jag var så ung när vi träffades och vi har upplevt mycket tillsammans, säger Petersson om sin tränare.   

Duon har ägnat det extra året året förändra tekniken i stötarna. 

– Tekniskt har vi ändrat ganska mycket. Mest i hur man får mycket mer tryck i utstötssekvensen.  Jag har en ganska flack utstötsvinkel så nu försöker jag att få upp den lite. Om jag har haft den den på 35 grader så ska jag få upp den till 38 grader, säger Petersson innan han leende tillägger:

– Det är lite nörderi, jag vet. 

Petersson har jobbat mycket med att förbättra vinkeln i sina stötar.
Foto: Hugo Höglund

”Fick ett år till på mig”

Även ett inställt OS för något gott med sig. 

För Petersson innebar det ytterligare ett år av förberedelser.  

– Jag tror att det gynnade mig, jag är ganska ung och fick ett år till på mig att träna och köra på, ett år till på mig att bli bättre. Det är skillnad om du är 30 år och funderar på att lägga av, då är det klart att det är jobbigt. Men för min del har det varit jättebra. Men det är klart att det var tråkigt förra året, man ville ju åka då också. 

Han fortsätter: 

– Jag är 23 nu och man är kanske som bäst när man är 26-28 år och att komma ett år närmre den åldern är bara win win. Det här OS:et handlar mer om att kvala och göra så gott vi kan, det är svårt att tävla mot de bästa när man är yngre, nu har jag fått ett år extra. 

Det är inte bara ålder som gör skillnad inom sporten - den 195 centimeter långe kulstötaren menar att han måste gå upp i vikt för att kunna utmana de allra bästa.

– Ser du på de bästa männen så behöver vi väga 140-150 kilo, säger Petersson och berättar att han just nu väger runt 132 kilo. 

– 135 var väl målet inför OS så jag ska försöka lägga på mig några snabba kilon, sedan får jag se var jag slutar på, runt 140 kilo där någonstans. 

Hur har ditt liv som idrottare påverkats av pandemin?

– Vi har alltid kunnat köra på här i Atleticum. Sedan har ju påverkats då det inte varit någon publik och många tävlingar har varit inställda. Så det har varit väldigt stilla år, det har mer varit göra för att göra liksom.         

Petersson efter en träning på Atleticum i Malmö - två pass om dagen, fem dagar i veckan blir det.
Foto: Hugo Höglund

Trots att Petersson menar att han främst är på OS för att skaffa sig erfarenhet och att det först är i Paris 2024 så har han ett tydligt mål när han kliver in i tävlingarna i Tokyo som inleds den 3:e augusti. 

– Final är målet. Det är ganska tufft där, men bara jag gör det jag ska så tror jag att jag kan det. 

Tillväxten i de svenska kastgrenarna har varit fin. Inom diskus tog Daniel Ståhl och Simon Pettersoson guld - respektive silver under lördagen. 

När det kommer till kulstödning pratas det mycket om en annan kulstötare från MAI, Fanny Roos, som radat upp svenska rekord under året. 

Petersson har inget emot att verka i skuggan av henne. 

– Jag är tre år yngre och hon har kommit längre i sin karriär, det gör väldigt mycket. Sedan är hon sexa, sjua i världen( nia, reds. anm.), det är klart att man ska prata om henne, säger han. 

Vem håller du som guldfavorit i din egen gren? 

– Ryan Crouser. Han slog ju världsrekord tidigare i år. Det (Randy Barnes rekord från 1990) var det äldsta världsrekorden vi hade i friidrotten och antagligen så var det ett dopingrekord också så det känns skönt att han (Crouser) är ren så att vi kan tvätta ut det, säger Petersson.

Amerikanen Ryan Crouser är favorit att ta hem herrarnas kulastötning, enligt Wictor Petersson
Foto: NIKKU MADHUSUDHAN / IMAGO IMAGES / XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE