Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bengtsson "stabil" inför nya Karlstad-galan

Angeliva Bengtsson.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Stavhoppsstjärnorna Angelica Bengtsson och Michaela Meijer har i flera år turats om att slå varandras rekord. Konkurrensen har sporrat Bengtsson – men också skapat en del ångest.

– När hon slog mitt svenska rekord kände jag att det var det värsta som hade hänt mig, säger hon.

I kväll tävlar Bengtsson i den internationella galan ”Inspiration Games” från Karlstad.

Stavhopparna är födda med några veckors mellanrum, i juli 1993, och slog igenom ungefär samtidigt för drygt tio år sedan. Angelica Bengtsson har oftast legat något snäpp framför landslagskollegan och har det svenska rekordet i stavhopp med 4,81 i franska Clermont-Ferrand i fjol.

Trots det berättar Bengtsson, inför torsdagens tävling i Karlstad, om hur situationen har känts både pressande och stressande. Inte minst då Michaela Meijer 2017 satte nytt svenskt rekord när hon hoppade 4,71 på hemmaplan i Göteborg.

– Ja, och där 2017 kände jag att jag inte var bra i kroppen. När hon har varit i närheten av mig förut så har jag sagt att det varit jobbigt, säger Angelica Bengtsson.

”Peppande”

– Men nu känner jag mig väldigt stabil och är inte orolig på samma sätt. Min formkurva är bra och mitt personliga rekord är högre än hennes, än så länge är det bara peppande, fortsätter hon.

I dag ser hon det svenska stavhoppslandslaget som en stark enhet, snarare än enskilda individer.

– Jag har gått in i att vi är ett svenskt lag och att vi är väldigt starka varje gång vi kommer till ett mästerskap. Det är mindre fokus på namn, säger Bengtsson.

”Ovanligt bra form

Sedan friidrotten återupptogs har det blivit två stavhoppstävlingar för Angelica Bengtsson. Den senaste, på Ullevi, slutade med tre rivningar redan på ingångshöjden 4,45 meter. Före det hoppade hon 4,52 i Mölndal.

Båda gångerna har Michaela Meijer tagit hem segern, men i Karlstad är det bara Bengtssons namn som finns med i startlistorna.

Där möter hon Sandi Morris från USA och Ekaterina Stefanidi från Grekland, som båda tävlar från annan ort. Tävlingen är en del av ”Inspiration Games”, som går under Diamond Leagues flagg i år. Bengtsson och den polske stavhopparen Piotr Lisek är de enda tävlande på plats i Karlstad.

– Det kommer att vara segt att hoppa ensam. Jag trodde formen skulle vara sämre, men jag känner mig i ovanligt bra form. Jag har jobbat en hel del för att få något annat att tänka på och det verkar som att väldigt mycket ligger i psyket. När huvudet mår bra går staven bra, säger hon.

Sommarjobbar

I stället för att satsa mot OS i Tokyo, som ställdes in i våras, kombinerar Angelica Bengtsson i sommar friidrotten med att arbeta på Postnord i hemstaden Växjö och på Svenska Spel, där hon ringer upp personer som tagit hem storvinster.

Fortfarande råder stor osäkerhet kring var resten av säsongen ska ta vägen. Bland annat har två av höstens Diamond League-tävlingar redan ställts in.

– Jag utgår mentalt från att Diamond League inte kommer att köras. Men man får ta varje dag som den kommer och jag är glad att jag har fått göra två tävlingar i år.