Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bengtsson drabbad av kronisk sjukdom

Angelica Bengtsson har drabbats av kronisk halsfluss. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Angelica Bengtsson. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Angelica Bengtsson. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Angelica Bengtsson. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska friidrottsstjärnan Angelica Bengtsson har tvingats operera bort sina halsmandlar. 

Efter ingreppet konstaterade läkarna att hon lidit av kronisk halsfluss. 

– Jag hoppas verkligen att det blir bättre nu, säger stavhopparen som tidigare blev sjuk varje gång hon flög och som efter operationen inte kunde äta på en vecka. 

När Kvällsposten pratar med Angelica Bengtsson har hon ätit sin första måltid på åtta dagar och de värsta smärtorna har släppt. 

Bakgrunden är en operation förra måndagen där hon tog bort halsmandlarna. Detta efter att hon ständigt blivit sjuk och fått ont i halsen efter flygresor eller när hon tränat ute i kyla.

– Läkarna tog bort mandlarna efter min utsago men när jag satt i sjuksängen efter operationen fick jag reda på att jag lidit av kronisk halsfluss, berättar hon. 

– Jag fick nog i december när träningen hade gått så bra under hela hösten men precis innan tävlingarna blev jag sjuk igen och jag var sjuk vid inomhus-EM också. Det har nog inte påverkat möjligheten att prestera men det har ändå varit störande eftersom det sänker kondition och jag kan inte göra så många hopp på mästerskap. 

https://www.instagram.com/p/BvtGbGFJ2Qf/

Alternativet till operation hade varit att Angelica Bengtsson skulle få antibiotika varje gång vid halsont. 

– Det ville jag inte, klargör hon.

– Det har också stört min träning, att jag inte har kunnat köra så mycket konditionsträning. 

Nära att svimma på operationen

Angelica Bengtsson har också astma, vilket hon tog tag i med kortisonbehandling förra året och som hon tror har del i hur bra hon har utvecklats sedan dess. Nu hoppas hon förstås att det ska bli ännu bättre när hon nu också har tagit bort halsmandlarna. 

Anledningen att operationen har gjorts nu och inte efter säsongen är för att VM ligger så sent som i oktober och att det är OS nästa år. 

– Jag vill inte förstöra ett OS för att hitta på dumheter precis innan och ännu är det långt till VM. 

Hur var operationen? 

– Det var rätt obehagligt, jag tycker inte om nålar så jag höll på att svimma redan när de satte i kanylen. Men under operationen skulle jag sova så det gjorde ju inget. 

https://www.instagram.com/p/BvyuTkRJJVN/

På måndag åker Angelica Bengtsson på träningsläger och i slutet av maj inleds utomhussäsongen med Bauhausgalan på Stadion i Stockholm. 

Men det stora målet den här säsongen är VM i oktober.  

För att optimera sina chanser att förbereda sig för VM och nästa års OS har Angelica Bengtsson också dragit ner på skoltakten. 

Kan satsa helhjärtat mot OS

Förut läste hon på fysikerprogrammet men nu har nya sponsorer gett henne möjlighet att satsa helhjärtat. 

– Jag har tidigare klagat på att sponsorer inte vill satsa pengar på idrottare för att de är mer intresserade av att få bilder på sociala medier och då hellre går till bloggare och betalar för enklare inlägg. 

– Men nu har jag fått hjälp av mina nya sponsorer som sponsrar mig hederligt och normalt som förr i tiden. Jag är jätteglad för det. Det är inte något pluttigt utan de ska följa mig till OS i Paris är målet. 

Angelica Bengtsson menar att det kan vara en stor stress för idrottare i dag att fokusera på sociala medier för att på så sätt jaga nya sponsorer. 

– Man vill fokusera på idrotten men måste hålla uppe sociala medier och hela tiden jaga nytt. Man blir lite som en frilansare. Men nu vet jag att jag har detta och det känns tryggt.