Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredricson en lycklig vinnare i Falsterbo GP

Dramats vinnare. Jens Fredricson och Lunatic firade framför fansen på Falsterbos fullsatta läktare.
Foto: Mikael Persson

FALSTERBO. Det tog lite tid för Jens Fredricson, 46, att smälta skalpen i Falsterbo Grand Prix.

- Det här är min största seger någonsin, både sportsligt och pengamässigt.

Stjärnan kan nu skratta hela vägen till ryttar-EM - och banken med 600 000 kronor i prispengar.

Passande - med tanke på att det inte bara var kronprinsessan Victorias födelsedag utan också Ingemar Bergmans - att det blev ett blågult drama.

Falsterbo Grand Prix hade ett mycket bra och tufft startfält och var en god värdemätare för de svenska ryttarna.

En efter en föll de dock bort och när inte Rolf-Göran Bengtsson och hans Casall kom till start vilade ansvaret för de svenska framgångarna på förra årets OS-debutant, Jens Fredricson.

Fredricson och hästen Lunatic gjorde ingen besviken när man red felfritt - och snabbt - i första rundan, varpå han fick chansen att titta på alla andras ritter i andra den omgången. Framför allt Marcus Ehning, och tysken var också snabb.

"Gick för fullt"

- Men jag kände redan i morse att vi var i bra slag, så jag gick för fullt, konstaterar Jens.

Förbundskapten Sylve Söderstrand berömde ritten.

- Jens är ju verkligen mannen som inte tar ett nej som svar. Alla sa ju att ingen kan rida snabbare än Ehning - och se här sitter Jens som vinnare, log en glad kapten.

Det var på sista sträckan som segern kom. Jens Fredricson hade en effektivare slutkläm. Hans Lunatic tog sig betydligt smidigare över hinder än Ehnings Copin van de Broy.

Behåller klockan

- Mellan näst sista och sista hindret i andra omgången gav jag järnet, jag insåg att jag behövde öka takten, säger svensken.

- Nyckeln till den här segern var att gå ut sist, konstaterar den svenke stjärnan.

Segersumman i hoppklassen är anselig - strax över 600 000 kronor.

- Det här är det mesta jag vunnit. Någonsin. Och jag har ju aldrig vunnit något individuellt här i Falsterbo, jag har varit ständig tvåa, säger Fredricson som också fick en klocka från tävlingssponsorn.

- Jag delar prispengarna med hästägarna - men klockan behåller jag.

46-åringens bästa tid är med andra ord nu och det lär ju visa sig i veckan att Sylve Söderstrand petar in Fredricson/Lunatic på EM-listan.


Mikael Persson

EM-statusen - femmannatruppen tas ut i veckan

Rolf-Göran Bengtsson, 51 år

Casall ask

STATUS: Trots Casalls hudinfektion är RGB den självklare kuggen i EM-laget till danska Herning i mitten av augusti. Casall visade god form på nationshoppningen - missen var ryttarens.

EM-CHANS: 100 procent.

Jens Fredricson, 46 år

Lunatic

STATUS: Med segern i Falsterbo Grand Prix är han givetvis en av de fyra till Herning. Hästen Lunatic visar god form och Jens kommer att matcha hästen smart fram till EM-premiären.

EM-CHANS: 100 procent.

Emma emanuelsson

28 årTitan

STATUS: Förvisso totalt åtta fel i nationshoppningen men det var ändå fullt godkänt och förbundskaptenen Sylve Söderstrand noterade stärkta Emanuelsson-aktier till EM.

EM-CHANS: 80 procent.

Malin Baryard-Johnsson

38 årtornesch

STATUS: Det var en mystisk stämning på presskonferensen efter nationshoppningen. Hingsten Tornesch behöver mer träning och tävling än den kommer att hinna få innan EM. Ekipaget uttaget - men en EM-start är i dagsläget högst osannolik för ekipaget.

EM-CHANS: 100 procent.

Henrik VON ECKERMANN, 32 år

GOTHA

STATUS: Segern i Global Champions Tour i Portugal förra helgen visar att ekipaget är i god form. Stallchefen Ludger Beerbaum har gett grönt ljus till att låna ut hästen Gotha och en EM-biljett känns spikad redan nu.

EM-CHANS: 100 procent.

Angelica Augustsson, 26 år

Livello

STATUS: Har inte haft några stora uppdrag i Falsterbo i helgen men är tillbaka i rampljuset och hungrig på en EM-plats. Chans att komma med som femte ryttare med hästen Livello som har gått senior-EM tidigare - till skillnad från sin ryttare.

EM-CHANS: 20 procent.

Douglas Lindelöw, 23 år

Udermus

STATUS: Allting gick jättebra i GP-hoppningen - fram till sista hindret. Trots allt är ekipaget redo för en EM. Huruvida förbundskaptenen vill satsa på fler unga hungriga ryttare återstår att se.

EM-CHANS: 20 procent.

Sammanställning: MIKAEL PERSSON