Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Från börsmäklare till hockeyallsvenskan

Nick Angell. Foto: Pic-Agency Sweden

För ett år sedan avslutade Nick Angell karriären som tysk mästare och blev börsmäklare i Minnesota.

Nu är den försvenskade amerikanen tillbaka för att leda ett utskällt Karlskrona uppåt i hockeyallsvenskan - och lovar att aldrig sluta i förtid igen.

- Jag har lärt mig av mitt misstag, säger 33-åringen.

tyskt guld

NaMN: Nick Angell.

Ålder: 33 år.

Längd: 184 cm.

Vikt: 87 kilo.

Tröjnummer: 7.

Position: Back.

Draftad: -

Meriter: Tyskt ligaguld med Berlin 2011-12, SM-silver med HV 71 2008-09, brons SM-liiga med Tappara 2007-08.

Tio år efter att han skrev på för IFK Arboga är Nick Angell tillbaka på välbekant mark.

I Sverige. I hockeyallsvenskan.

Han har hunnit med fyra svenska klubbar (Arboga, BIK Karlskoga, Brynäs och HV71), två norska, 13 matcher i finska Tappara, en säsong och en konkurs i Frankfurt, en sväng i Metallurg Novokuznetsk och fem matcher i Avangard Omsk i KHL samt det avslutande året i Eisbären Berlin.

Åtminstone var det så det var tänkt. Efter att ha vunnit det tyska mästerskapet la Nick Angell skridskorna på hyllan, flyttade tillbaka till USA och blev börsmäklare.

Klarade alla tester

- Jag fick ett otroligt bra jobb hos Royal Bank of Canada. Jag pluggade som fan i två månader, klarade testerna som hälften misslyckas på och jobbade 60 timmar i veckan. Men jag kände redan i oktober-november att jag saknade laggemenskapen och när mina kompisar som jag spelade med hemma i Minnesota frågade varför jag slutade började jag fundera, säger den 33-årige backen.

Den sista juni slutade han som börsmäklare och började hårdträna för en comeback. Han fick två lukrativa erbjudanden från Ryssland, men valde allsvenska Karlskrona.

Varför? En anledning var livet i Ryssland. Den andra KHK:s sportchef Stefan Bengtzén.

- Det finns stunder i livet som är brytpunkter. För en del är det när man gifter sig eller får barn. För mig var det Ryssland. Jag lärde mig ganska mycket om mig själv när jag bodde i Sibirien och när nästan ingen pratade engelska fanns det mycket tid att fundera på livet och vad som är viktigt.

- För mig handlar det inte bara om pengar, vad ska man tjäna pengar för om man inte kan vara glad eller gå ut och käka på en bra restaurang. Det är inget liv som jag vill ha, berättar Nick.

- Jag snackade lite med Stefan som frågade om jag inte ville komma hit och spela. Stefan är en kille som jag verkligen litar på och jag trivs i Sverige. Så varför Karlskrona? Varför inte, tänker jag.

Femte klubben

KHK, som i fjol klarade sig kvar i allsvenskan med ett nödrop, blir femte svenska klubben i karriären.

Och visst märks det. Nick Angell, som har spelat hela sin professionella karriär i Europa, pratar numera närmast felfri svenska och de nordamerikanska lagkamraterna missar inte ett tillfälle att pika honom för det.

- De säger att jag är mer svensk än amerikan, säger Nick och skrattar.

- Jag vet inte om jag är svensk, men jag förstår det svenska ganska bra. För killarna i laget försöker jag bli en bro mellan det amerikanska och svenska tänket.

Ett sätt har varit att lära sig svenska. Det gjorde Nick Angell redan under den första hösten i Arboga.

- Jag studerade svenska för att komma in i laget bättre. Jag tror att man blir mer respekterad av laget om man lär sig språket.

I Karlskrona är Nick Angell lagkapten. Ett uppdrag han ser som en ära.

- Jag var kapten även i KHL. Men eftersom jag inte kunde ryska så bra kunde jag inte komma in i omklädningsrummet och säga "killar, kom igen nu!" Jag försöker leda genom mitt spel, men i Karlskrona kan jag säga till också.

Är tillbaka på allvar

Nick Angell har redan hunnit visa sin nya omgivning att han är tillbaka på allvar. Säsongen 2005-2006 var han den bäste utländske poängplockaren i allsvenskan. Även i KHK vill han producera.

- Jag hoppas göra poäng och vara en bra ledare. Det här är en klubb som är på väg uppåt och det är riktigt kul att vara i en klubb som vill ta nästa steg.Jag vill hjälpa laget att etablera sig i allsvenskan.

- Jag har sett att vi ger 150 gånger pengarna på att vinna serien, men vi har fyra bra kedjor och jag tror vi kan överraska.

Nick Angell menar också att sommarens skandalrubriker kring lagets inkilning har gjort gruppen starkare.

- Kanske var det inte så bra att gå ut på stan, men vi har lärt oss och vi står upp för varann nu.

- Vi har en otroligt bra grupp, i hela min karriär har vi inte haft en grupp så tajt som denna.

Nick Angell tar ett år i taget, men utesluter inte att han gör som förre lagkamraten i Brynäs, Tommy Sjödin, och spelar till han är 40 år.

- Jag har lärt mig att jag gjorde ett misstag när jag trodde att jag var färdig med hockeyn. Det gör jag inte igen.

på svensk is igen. Efter att ha lagt skridskorna på hyllan flyttade Nick Angell för något år sedan till USA och blev börsmäklare. "Jag trodde jag var färdig med hockeyn. Det misstaget gör jag inte igen", säger han. Nu är han tillbaka i svensk hockey för att spela med Karlskrona. Foto: pic agency

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!