Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zlatans ilska: ”Hur kan man göra så?”

Foto: ELISA FERRARI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVE SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTO / DAVE SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTO REX FEATURES

Zlatan Ibrahimovic har flera gånger berättat att han känt sig lurad av Malmö FF:s dåvarande sportchef Hasse Borg i samband med övergången till Ajax 2001.

I boken "Jag är fotboll" framkommer nya uppgifter där anfallaren hävdar att MFF krävt honom på 120 000 kronor.

– Det var där det började för mig – jag blev förbannad, säger Ibrahimovic i boken.  

När Zlatan Ibrahimovic såldes från Malmö FF till Ajax sommaren 2001 blev han den dyraste svenska spelaren någonsin. Den holländska klubben betalade drygt 80 miljoner kronor.

Affären var viktig för Malmö FF, men Zlatan Ibrahimovic kände sig snart lurad.

2004 gick han till hård attack mot Hasse Borg.

– Klubben tog allt, jag fick småsmulor. Jag hade ingen agent, det var mitt stora misstag. Jag blev utnyttjad och hade fått ett helt annat Ajaxkontrakt om jag haft en agent. Borg jobbade bara för sig själv och Malmö FF, han gjorde inget för mig, sa Ibrahimovic då.

Zlatans nya kritik mot Hasse Borg

Nu har Zlatan Ibrahimovic gjort en ny självbiografi, skriven av Mats Olsson. "Jag är fotboll" ges ut av Bonnier Fakta släpps på torsdag, 8 november. 

Där framkommer nya detaljer om övergången till Ajax.

Zlatan berättar att han erbjöds en lön på 150 000 kronor i månaden.

– Jag tittar på Hasse Borg och frågar honom om det är bra, och han svarar: "Det är fyra gånger bättre än vad du har i dag ju". Då tänker jag "okej", för jag vill verkligen till Ajax. Jag såg det som ett bra mellanstopp inför de stora klubbarna, även om Ajax också var en storklubb. Det var först senare, när flytten redan var gjord och jag pratade med de andra spelarna i laget som jag förstod vad det var som egentligen hade hänt.

Hasse Borg och Zlatan Ibrahimovic på väg till Amsterdam 2001.
Foto: RONNY JOHANNESSON

Zlatan tvingades betala tillbaka till MFF

Men det var inte den relativt låga månadslönen som först gjorde Zlatan Ibrahimovic förbannad på Hasse Borg.

Redan innan han insåg att lönen var lägre än sina lagkamraters kände sig Ibrahimovic lurad.

”Under tiden jag spelat i MFF hade jag varje månad fått ett lån på tiotusen kronor av Hasse som han sa att jag inte behövde betala tillbaka. Om vi säger att jag fick trettiotusen kronor i lön så fick jag dessutom tiotusen direkt av honom. Jag förstod inget av det där på den så jag tog emot pengarna. Och sedan, när jag satt där i Amsterdam, kom det plötsligt en faktura från MFF på hundratjugotusen kronor – tiotusen kronor i månaden i tolv månader. Jag tänkte 'vad är detta'. Så jag ringde MFF och frågade dem. 'Nä, men det är pengarna du har lånat', svarade de. 'Lånat? Hasse sa att det var mina pengar, att jag inte skulle behöva betala tillbaka dem'. 'Nä, men du har fått ett lån här på tiotusen kronor varje månad som du ska betala tillbaka”.

Ibrahimovic: ”Folk vet inte hela historien”

I boken "Jag är fotboll" berättar Zlatan att det var kravet på återbetalning till MFF som först fick honom att ilskna till.

”Alltså, hur fan kan man göra på det viset? När jag säger saker om Hasse så är det för att folk inte kan hela historien om honom, och jag känner att de måste veta. Den här människan, Hasse Borg, han ser en artonåring med möjlighet att bli något, han ser en framtid hos honom, och vad gör han? Manipulerar honom till att tro att han inte behöver någon agent, inte behöver någon advokat eller något, att han själv ska ordna allt, och går sen och gör det här mot honom.

Kvällsposten har varit i kontakt med Hasse Borg som inte vill ge några kommentarer gällande kritiken från Zlatan Ibrahimovic.