Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi lever drömmen på alla sätt och vis”

Jesper Hussfelt och Matías Concha stortrivs med livet i Spanien.
Foto: Privat / Privat
Det blir också en hel del padel för dem.
Foto: Privat / Privat
Matías Concha arbetar som fastighetsmäklare.
Foto: Privat / Privat

Den ena är mäklare, den andre spelar padel och förbereder fotbollssändningarna.

I ett starkt corona-drabbat Spanien som är på väg tillbaka till en normal tillvaro, sitter Jesper Hussfelt och Matias Concha och lever kommentatorsdrömmen.

– Vi har blivit ett riktigt radarpar både i jobbet och privat, säger Jesper Hussfelt. 

Vi spolar tillbaka till sommaren 2018. Streamingtjänsten Strive kontaktade Jesper Hussfelt efter att ha förvärvat rättigheterna till Serie A och La Liga och ställde frågan 'vill du sitta i Spanien och kommentera matcherna?'. Hussfelt tackade slutligen ja, lämnade temporärt C More och fick hjälp med att installera en kommentatorsutrustning i sitt hem i Cancelada utanför Marbella. Arbetet satte fart och i januari 2019 återvände han till sin plats bakom Serie A-mikrofonen efter några års jobb med allsvenskan och de stora mästerskapen för TV4. 

Nu är han åter tillbaka på C More som köpte rättigheterna från Strives ägare IMG – upplägget och kommentatorerna skulle förbli desamma som hos Strive. Då kläcktes plötsligt idén.

– Matías Concha fanns ju redan på plats här, så jag ställde frågan till C More om de var intresserade av hans tjänster som min expert. Han fick chansen och gjorde det så jävla bra att de ville fortsätta satsa på honom. Och här är vi, säger Jesper Hussfelt.

Före detta MFF–spelaren, Öster–sportchefen och SVT–experten Matías Concha flyttade till Marbella sommaren 2018 med fru och barn för att satsa på en karriär som fastighetsmäklare – något han fortfarande arbetar med för Homerun Brokers. På fritiden blir det mycket padelspel, ofta med Jesper Hussfelt, men även kommenterande av europeiska toppmatcher. När Kvällsposten pratar med Hussfelt och Concha förbereder sig duon för stormatchen Milan – Juventus. 

Duon kommenterar Serie A tillsammans för C More.
Foto: Privat / Privat

– Under veckorna mäklar jag och förbereder våra sändningar, på helgerna blir det fotbollskommentering, säger Matías Concha och fortsätter:

– Eftersom landet håller på att öppna upp mer och mer så märker jag ett ökat tryck av folk som tar sig hit. Många som tänkte komma under våren har skjutit fram sina resor till juli – dock är det fortfarande krav på ansiktsmasker i affärer och folk håller både avstånd och respekt till sig själva och varandra.

”Var instängda i nio veckor

Jesper Hussfelt fyller i kring livet i ett land som var fullständigt nedstängt under en lång period: 

– Vi var helt instängda i nio veckors tid. Man fick bara gå till affären, och även där var säkerheten rigorös – alla kundvagnar och korgar desinficerades konstant, handskarna och maskerna var på och man höll tydligt avstånd. Folk tvingades helt enkelt att hålla sig hemma, vilket jag tror räddade en hel del människor även om dödstalen är höga. Statlig kontroll är skrämmande, men om vi jämför Sveriges dödstal med Italiens per capita så ligger länderna nästan på samma nivå. Här och i Italien har det funnits en otrolig respekt för smittan.

Matías Concha förtydligar:

– Det har varit en nyttig erfarenhet att uppleva lockdown. Man uppskattar friheten och normaltillståndet nu på ett helt annat sätt. Om jag hade fått välja mellan att leva under restriktioner en längre period eller full lockdown en kortare, hade jag tagit det sistnämnda alternativet. 

”Lever drömmen”

Spanien har så sakteliga börjat öppna upp landet, både internt och för utländska turister. Duon Hussfelt–Concha har fullt upp och trivs väldigt bra med sin tillvaro på den spanska sydkusten.

– Vi lever drömmen på alla sätt; jag har hållit på med det här i 27 år och aldrig förberett mig så rigoröst eller haft så roligt med jobbet. Kommenterar matcher, spelar padel, spelar in poddarna Padel Mundo och Fotbollsnerd där Matías även medverkar… Vi klickar oerhört bra arbetsmässigt och privat – ett riktigt radarpar håller vi på att bli, säger Jesper Hussfelt och skrattar samtidigt som Matias Concha berättar om hur en gemensam dag ser ut: 

– Vi är båda morgontrötta, men ofta möts vi på morgonen för att spela padel i två timmar. Efter det hinner vi ibland med en kaffe, sen smiter jag i väg för mäklarjobb och Jesper förbereder inför sändningen senare på kvällen och spelar ibland in podd. Två timmar innan match träffas vi hos Jesper, tar en cortado och snackar upp matchen. Sen kommenterar vi, tar en ny cortado i halvtid och avslutar dagen med något gott att dricka på takterrassen. Man ska inte klaga, säger Matias Concha.

Duon passar också på att tacka sin arbetsgivare för möjligheten att arbeta med fotboll på det sättet som de gör:

– Det är både kostnadseffektivt och miljövänligt då vi slipper långa transporter till och från jobb. Dessutom mår vi bra i en miljö och i ett fotbollstokigt land som får ut det bästa ur oss som yrkesmän. Det här är en suverän lösning som säkert blir vanligare i framtiden, avslutar Hussfelt.

Milan-supporter: ”Vi har längtat”

Har du fått nära vänner via jobbet?