Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt framgångsrecept: ”Vi är mer konkurrenskraftiga”

Ben Rosen, fystränare i Malmö FF. Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
Han syns ofta jubla tydligt från bänken när MFF gör mål. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Här i samspråk med förre MFF–spelaren Mattias Svanberg. Foto: TOMAS LEPRINCE

Han låg bakom Malmö FF:s historiska CL–gruppspel, men tillbringar merparten av sin tid bakom kulisserna. 

Nu är det dags igen – med en uppdaterat, tillspetsat och förfinat framgångsrecept ska fystränaren Ben Rosen ta MFF till Europa än en gång.

– Det nuvarande upplägget gör oss mer konkurrenskraftiga, säger MFF:s fystränare.

”Malmö FF i Europa” är numera ett så vedertaget begrepp att man som supporter till laget tar för givet att så alltid är fallet. 

Det är det också. 

Nästan. 

Sedan SM–guldet 2010 och starten på det så framgångsrika 10–talet för MFF har klubben kvalat till Europa fem gånger – två gånger har man spelat i Champions League och två gånger i Europa League. 

Vid båda CL–äventyren var samma man vid rodret, och vid båda tillfällena stod samma man i kulisserna. 

Åge Hareide höll låda på presskonferenser och tjafsade med medierna – Ben Rosen såg till att spelarna följde fysupplägget till punkt och pricka, vilket också gav resultat.

– Det är bara ett år som vi inte har kvalat till Europa under den tiden jag har varit här – vi har gått igenom vårt arbetssätt så många gånger att vi vet hur vi använder det på bästa sätt. 

Hur ser det ut?

– Det är väldigt likt sättet vi arbetat på tidigare, men med små förändringar varje år. Vi har skruvat på några små saker varje år för att förfina hur vi jobbar, säger Ben Rosen.

Kom från Southampton

Ben Rosen är 29 år gammal och kom till Malmö FF i januari 2014, 23 år gammal. Daniel Andersson plockade in engelsmannen och lät honom få ansvara för MFF:s a–trupp – något som Rosen gjorde så bra att han numera även ansvarar för fysträningen i det danska landslaget. 

Han berättar att den tidiga ”starten” på årets säsong är en större utmaning mentalt än fysiskt för spelarna, samt drar paralleller till en annan svensk klubbs Europaframgångar.

– Matcherna mot Chelsea i februari påverkade inte vårt schema inför den här kommande perioden, men desto mer i januari. Många pratade om att Östersunds Europaspel så tidigt skulle förstöra deras allsvenska säsong – det viktigaste är att du under tiden kan få spelarna att återhämta sig på bästa möjliga sätt. Då spelar det ingen roll hur ”tidigt” du påbörjar säsongen. Det handlar snarare om det mentala; vår grupp har tack och lov inga problem ur det perspektivet.

”Dipparna är inräknade”

Ben Rosen berättar också att det finns en medveten tanke med att använda nämnda upplägg – på så sätt vet man exakt när i tid topparna och dalarna ur ett fysiskt perspektiv kommer.

– För två veckor sedan hade vi en situation där spelarna inte kände sig fräscha och inte riktigt vet var de stod rent fysiskt. Sen spelade vi mot AIK och känslan blev en helt annan direkt. Det är så vi har jobbat under den här försäsongen; vi har nästan övertränat spelarna för att få en naturlig dipp och att de sedan ska vara på topp vid den här tiden av säsongen, säger Ben Rosen.

Ni har ju varit skadedrabbade under våren. Rasmus Bengtsson, Fouad Bachirou, Franz Brorsson, Jo Inge Berget… Hur har ni jobbat med dem? 

– På samma sätt. ”Okej, vi sätter ett datum på när vi vill ha dem redo och tillbaka. Hur ska vi arbeta med dem på fysiskt bästa sätt för att de ska vara redo som planerat?” Det är vid den punkten vi är nu, som du ser så har vi för första gången på ett par månader en helt skadefri trupp, säger Ben Rosen.

Hyllar nuvarande upplägg

Allsvenskan är en av få ligor i Europa som inleder seriespelet på våren och avslutar på hösten – ett system som Ben Rosen menar ger en stor fördel när man spelar i Europa parallellt med allsvenskan.

– Det gör oss mer konkurrenskraftiga i Europa eftersom vi inleder med att kvala. Det blir dock det omvända när och om man går in i gruppspelet, eftersom att vår säsong är slut när motståndarna är mitt i sina. Det enda negativa med ett byte från hur det fungerar nu hade varit att vi tappar ”kvalfördelen”. Först när vi har lag i Sverige som slipper kvala och som hamnar direkt i gruppspel kan det vara bra att byta spelupplägg. Fram tills dess fungerar det vi har nu väldigt bra, säger Ben Rosen.