Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Harbuzis död skapar reaktioner i världen

Foto: ROBIN NORDLUND / © BILDBYRÅN
Foto: AVDO BILKANOVIC / © BILDBYRÅN
Foto: ROBIN NORDLUND / © BILDBYRÅN

Labinot Harbuzi skakar om fotbollsvärlden.

Sorgen över hans frånfälle når långt bortom Sveriges gränser.

Det var på torsdagen som svensk fotboll nåddes av beskedet att Labinot Harbuzi hade  avlidit, endast 32 år gammal. Den förre Malmö FF-spelaren och U21-landslagsmannens pappa utförde hjärt- och lungräddning på sin son, men hans liv gick inte att rädda.

Flera av hans före detta medspelare i landslagssammanhang och allsvenskan har uttryckt sin sorg över Harbuzis plötsliga bortgång – men tragedins svallvågor når bortom Sveriges gränser. 

 

Harbuzi död vid 32

Flera internationella medier har skrivit om dödsfallet – däribland brittiska The Sun. 

"Labinot Harbuzis död vid 32 års ålder har chockat fotbollsvärlden", skriver The Sun. 

"Han skapade ett stort namn för sig själv på U17- och U19-nivåerna. 

Även i Holland, där Harbuzi tillbringade flera år i både Feyenoord och Excelsior, uppmärksammas dödsfallet. 

"Harbuzi var känd som en stor talang för mer än tio år sedan och värvades till Feyenoords ungdomsakademi 2002 när han spelade i Malmö FF och var 15 år gammal", skriver fotbollssajten Voetbal Zone. 

 

Öppet brev till familjen

Agim Ademi, ordförande för Kosovos fotbollsförbund, har skrivit ett öppet brev till Harbuzis familj, som har kosovoalbanska rötter.

"Nyheten om Labinot Harbuzis tidiga död har chockat alla i Kosovo och utlandet, så låt mig å mina vägnar, å alla klubbarnas och vårt förbunds vägnar, få överräcka mina djupaste kondoleanser", skriver Ademi enligt nyhetssajten IndeksOnline.  

"Labinots tidiga frånfälle har gjort avtryck på både albansk och internationell fotboll, har lämnat ett stort tomrum hos hans familj, hos fotbollsfamiljen och hans vänner. Labinot kom från en familj av idrottare, han var en duktig spelare med en speciell begåvning, en pojke som alla älskade och respekterade, och vi kommer aldrig att glömma honom."

 

"Jag hann inte ringa honom”

Habuzis sista utlandsäventyr kom i malaysiska Melaka United. Ligans ordförande Datuk Mohd Yusoff Mahadi berättar i tidningen New Straits Times Press dödsruna att han hade planer på att höra av sig till Harbuzi och försöka locka tillbaka honom. 

– På grund av mitt hektiska schema och att ligaspelet inte var klart än hade jag inte fått chans att kontakta honom, så vi var förvånade när vi hörde om hans död, säger Yusoff.

Turkiska klubben Genclerbirligi, där Harbuzi spelade mellan 2009 och 2011, har en kondoleans publicerad på sin hemsida. 

"Vi har med stor sorg fått veta att vår förre fotbollsspelare Labinot Harbuzi, som spelade en lång tid hos oss, har gått bort. Vi skickar våra tankar till hans familj och släktingar och uttrycker vår djupaste medkänsla till alla som älskar och fans av Harbuzi", skriver Genclerbirligi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!