Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Var så trög och tänkte att jag var en av många”

Janne Andersson och hustrun Ulrika. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Janne Andersson är en av landets mest påpassade idrottsprofiler.

Han tänker inte alltid på vad han säger – vilket kan skapa oro bland nära och kära.

– Min gamla mor skickade ett sms och frågade hur det var med mig. ”Det står att du har brutit knät. Det har jag aldrig hört om tidigare, det måste vara allvarligt”, säger Andersson om incidenten under den senaste januariturnén.

Malmö FF har rivstartat försäsongen för att hinna komma i form till Europa Leagues sextondelsfinal.

Samtidigt som Uwe Rösler tog med sig truppen och tränarstaben till träningslägret i Marbella klev Janne Andersson upp på scenen i Restaurang 1910 inne på Stadion där Malmö FF:s nätverksföretag samlats för en lunchträff.

Andersson fick frågor om Malmö FF, landslaget – och berättade om hur det gick till när han utsågs till förbundskapten.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare kom hem till familjen Andersson i Norrköping klockan sex en tisdagskväll för att prata med Janne. Hustrun Ulrika var på övervåningen.

– Vi satt och pratade i några timmar. När han gick kom Ulrika ner från övervåningen. Innan det hade jag inte haft en tanke på att jag skulle bli förbundskapten men när Håkan gått ut ur huset sa jag att jag skulle bli förbundskapten. Då hade han inte ställt frågan, men så var min känsla. Det var en märklig upplevelse i sig. Jag var ju så trög och tänkte att jag var en av många, eller att jag var erfaren och att han ville höra vad jag tyckte. Jag kopplade inte ihop det så tydligt som det blev i samtalet sen.

– Ulrika trodde inte på mig, att det skulle kunna bli så, men jag vann den matchen.

Janne Andersson: ”Hon var orolig”

Janne Andersson säger att han känner en stolthet över att vara förbundskapten. Samtidigt har jobbet medfört en stor roll i rampljuset – vilket medfört en del dråpligheter.

Som när han spelade padel och ”bröt knät” under den senaste januariturnén, vilket uppmärksammades av medierna på plats.

– Min gamla mor skickade ett sms och frågade hur det var med mig. ”Det står att du har brutit knät. Det har jag aldrig hört om tidigare, det måste vara allvarligt”.

– Det var en lätt stukning, men hon var orolig. Men det var roligt att spela padel, säger Andersson.

Hoppas på MFF mot Chelsea

I sin roll som förbundskapten ser Andersson gärna att de svenska klubblagen når så stora framgångar som möjligt.

Han hoppas att Malmö FF ska kunna mäta sig med storlaget Chelsea.

– Det skulle göra att vi får erfarenhet in till svensk fotboll som är helt enormt viktig att ha i klubbfotbollen och som i sin tur kan smitta av sig även på landslaget. Spelarna får internationell erfarenhet, säger Andersson och fortsätter:

– I Sverige har vi fördelen när vi möter lag som är i början av sin säsong på sensommaren eller i början av hösten. Nu är det ”vi”, alltså Malmö, som är i början av säsongen. Det är tufft när man inte är i gång. Men om man är trygg i sitt sätt att spela och har ett självförtroende som Malmö har från hösten, så kan det nog kompensera att man inte är mitt i säsongen. Att de inte släppte i väg sina spelare till januari-turnén var ett klokt beslut, tycker jag. De har nog haft ett bra upplägg för att kunna prestera.

Hur slutar allsvenskan i år?

– De senaste sju, åtta åren har jag nog tippat Malmö och det gör jag nog i år också. Jag tror att de har alla möjligheter. Men sen ska man klara Europaspel samtidigt, det är samma för AIK och Norrköping. Mycket handlar om att hantera båda delarna. I min värld är Malmö favorit men sen finns det lag som kan utmana.