Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomstränaren: "Zlatan blev förd bakom ljuset"

Zlatan under tiden i MFF:s A-lag.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Foto: NEIL MUNNS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic hävdar i dokumentären "Min mörka sida" att han under sina juniorår i Malmö FF utsatts för rasism.

Nu bekräftas hans berättelse av hans tidigare tränare Ola Gällstad.

– Zlatan blev förd bakom ljuset, säger han.

Dokumentären "Min mörka sida" har uppmärksammats över hela Fotbollseuropa. Den förre franske fotbollsspelaren Olivier Dacourt ville porträttera fotbollsspelare ur ett annorlunda perspektiv och resultatet blev en dokumentär där han intervjuar stjärnorna Zlatan Ibrahimovic, Eric Abidal, Thierry Henry, Antonio Cassano, Emmanuel Adebayor och Franck Ribery om tyngre ämnen än vi är vana att se dem prata om i fotbollsammanhang.

"Som ett svart får"

I dokumentären går Zlatan hårt åt sin gamla klubb Malmö FF och menar att han var tvungen att slita hårdare än de andra spelarna, på grund av sitt utländska härkomst.

– Varför? För att jag var Ibrahimovic. Jag var inte Andersson, jag var inte Svensson. Jag hade inget typiskt svenskt namn. Jag var en utlänning.

Zlatan berättar också om hur en spelares pappa, som var polis, försökte få honom utkastad ur laget. Det hela uppstod ur en situation då Zlatan fick en tackling och svarade med att i ilska slå till spelaren.

– Hans pappa var polis och skrev ett brev till klubben och krävde att klubben skulle kasta ut mig. Han ville få bort mig. Och han gav brevet till alla spelare i laget. Kan du föreställa dig hur jag kände mig? Jag kände mig som att jag inte passade in med dem. Ungefär som ett svart får.

Tränaren bekräftar

Kvällsposten har pratat med Ola Gällstad, som tränade Zlatan under några av hans juniorår – dock inte när incidenten ägde rum.

Han minns fragment av Zlatans berättelse.

– Det var någon eller några föräldrar som tyckte att han inte skulle vara där. Det är helt sant. Det är fakta. Men i en klubb som Malmö FF är det helt uteslutet. Det går bara inte. Även om det är 20 år sedan var ju klubben starkare än föräldrarna. Laget är ju alltid större och klubben är alltid större än laget. En ensam individ skulle inte kunna få bort en spelare, säger Gällstad.

Blev det en stor grej internt?

– Nej, då hade jag kommit ihåg det.

– Men det var ju allvarligt mot Zlatan för han blev ju på något sätt förd bakom ljuset innan ledarna fick reda på det.

När han tar upp det 20 år senare förstår man att det var något som tog hårt?

– Han är så klart fortfarande besviken att någon kan tänka så och försöka så mot honom. Men det är bara att tänka själv att om någonting hände dig när du var 16-17 år som var väldigt tråkigt i ditt liv så kommer du bära med dig det hela ditt liv. Det är ingenting du tar bort.