Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Talangens framtidsplan: ”Jag måste få spela nu”

Sead Haksabanovic var hemma i Halmstad för att ta studenten. I juli återvänder han till West Ham för att imponera på nye managern Manuel Pellegrini. Foto: Fredrik Jonsson
Sead Haksabanovic fick debutera i cupen, men väntar på att få chansen i Premier League Foto: ZEMANEK/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / ZEMANEK/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Sead Haksabanovic spelade för Sverige på pojknivå men valde sen Montenegro. Foto: BILDBYRÅN

HALMSTAD. Flytten till Premier League har förändrat livet – men Sead Haksabanovic vill ha speltid för att stanna i West Ham.

Nu avslöjar den förre Halmstadstjärnan sin framtidsplan och berättar om känslan att kunna ge tillbaka till familjen, fortkörningen och hatet efter landslagsbytet.

– Jag måste få spela nu, säger 19-åringen.

Det blev Premier League-laget West Ham som vann dragkampen om Sead Haksabanovic för närmare 35 miljoner kronor förra sommaren.

För Halmstads BK var det en av klubbens största affärer någonsin.

För Sead Haksabanovic en chans att fortsätta karriären i världens största liga, i en trupp full av A-landslagsspelare och där dåvarande managern Slaven Bilic hade en plan för att lotsa in talangen i Premier League.

– När jag kom dit var allt perfekt. Slaven Bilic tog hand om mig som om jag vore hans egen son. Sen fick han lämna. Då blev det en helt annan grej för mig, säger Sead Haksabanovic när han summerar sitt första år i England.

Inledningsvis gick det bra. Haksabanovic fick debutera i cupen och satt på bänken i några Premier League-matcher. Men när Bilic fick sparken efter en tung start på säsongen och ersattes av den förre Manchester United-managern David Moyes blev avståndet till startelvan i stället längre.

– Jag gjorde vad jag kunde på träningarna och jag visade ganska mycket. Många spelare ville ha med mig i truppen. (Manuel) Lanzini ville att han och jag skulle spela på mitten tillsammans. Joe Hart ville ha mig i startelvan. För mig räcker det, att så stora spelare vill ha mig där visar för mig att jag kan göra det, att jag inte åkt dit för ingenting. Jag tror på mig själv och ska bara fortsätta så tror jag att min chans kommer.

Stöd från Arnautovic: ”Storebror”

När det känts tungt har lagkamraternas stöd varit stort. Allra mest från West Hams fixstjärna Marko Arnautovic. De två spelarna har utvecklat en stark vänskap och tanken var att Arnautovic skulle ha varit med på Haksabanovics studentfest i Halmstad i helgen. Men i slutändan krockade datumet med Österrikes vänskapslandskamp mot Brasilien.

– Jag har varit hemma hos honom ganska mycket och han har kommit till mig. Vi har spelat playstation och gått ut och ätit ibland. Han har varit som en riktig storebror.

Är det svårt att ha tålamod i en sån här situation?

– Absolut om man är ensam, men jag har många som stöttar mig och snackar med mig så det har varit rätt skönt.

Sead Haksabanovic stortrivs med livet i Premier League men vill ha mer speltid. Foto: Fredrik Jonsson

Förändrat livet: ”Köpa vad vi vill”

I London bor Haksabanovic i samma lägenhetshus som flera av A-lagsstjärnorna.

Tonåringen, som är uppvuxen i det lilla brukssamhället Hyltebruk, behåller fötterna på jorden, men erkänner att flytten till mångmiljonstaden och penningstinna Premier League på många vis gjort livet till en drömtillvaro jämfört med tidigare.

– Man lever hur bra som helst, man har hur mycket pengar som helst. Det är som en dröm. Man kan inte beskriva det, säger 19-åringen.

– Nu kan jag hjälpa familjen med pengar och vi kan köpa vad vi vill. Om de gillar ett hus kan jag köpa det åt dem. Jag kan hjälpa dem med vad de vill. Det känns skönt eftersom de har hjälpt mig till nu. Pappa har kört mig och alltid varit där och min mamma också så det känns helt underbart att man kan ge tillbaka nu.

Vad unnar du dig själv?

– Jag ska bara leva mitt liv och göra det jag älskar och njuta av livet.

Andra stjärnor lockas av snabba bilar, dyra klockor och kläder. Gör du det också?

– Jag är mest en kille som bär skor och kläder. Bilar gillar jag också, men det gick ju lite för snabbt senast…, säger Sead.

Blev av med körkortet

De närmaste månaderna får han låta Mercedesen med 585 hästkrafter stå parkerad i London efter att ha blivit av med körkortet i mars när han körde 52 km/h på 30-väg hemma i Halmstad.

– Jag kom in på en väg där det var 40 kilometer från början och jag kör 50, men missade skylten längre fram att det blev 30. Polisen tog mig med laser. Jag visste direkt vad som skulle hända så jag sa bara till dem att ”ta det”. Men jag har lärt mig min läxa nu.

Hur tungt är det att bli av med körkortet?

– Du vet, man är ung och gillar att trycka på gasen. Nu har jag lärt mig en läxa, men när jag åker tillbaka till London ska jag ta det igen.

 

Sead Haksabanovic presenterades på West Hams hemsida den 8 augusti i fjol. Foto: Skärmdump från West Hams hemsida.

 

Avgörande veckor: ”Dags att spela nu”

Skriverierna om att det indragna körkortet på något vis skulle äventyra framtiden i West Ham kallar Sead Haksabanovic för ”skitsnack”.

I stället siktar han på att imponera på West Hams nye manager Manuel Pellegrini och slå sig in i truppen och laget på allvar kommande säsong.

– Han vann ligan med Manchester City. Det är ett stort namn och det ska bli kul att jobba med honom och se vad han kan ge mig.

Den 2 juli återsamlas laget som sedan åker på träningsläger till Schweiz. Det kan bli avgörande veckor för Sead Haksabanovics framtid i West Ham.

– Jag har tänkt att jag åker till West Ham och gör kanske några veckor med dem och ser vad han (Pellegrini) säger. Om han tycker om mig så blir jag kvar. Om han inte gillar mig så får jag se vad jag har för andra alternativ för jag har gått ett år utan att spela seniorfotboll och det är för mycket.

Du känner att det är dags att spela nu?

– Jag måste få spela nu. Jag måste få visa mig och bara få spela. Det är en enorm skillnad när man spelar vecka in och vecka ut mot när man inte får spela alls.

 

LÄS MER: Här är Malmö FF:s väg till Champions League 2018. 

 

Hoppas Halmstads BK går upp

Redan i januari ville italienska Palermo värva honom men då tackade Haksabanovic nej. Allra helst vill 19-åringen stanna i West Ham där han trivs, men speltiden är viktig. Även för att slå sig in i startelvan i Montenegros A-landslag som Sead Haksabanovic bytte till för ett år sedan.

Ett val han inte ångrar, men som han har fått kritik för.

– Många tror att jag hatar Sverige nu bara för att jag inte valde Sverige, men så är det inte. Sverige är mitt land också, jag älskar Sverige. Det är här jag växte upp, men det handlar inte om det. Jag kände bara här inne att Montenegro var landet jag ville spela för, säger Haksabanovic och pekar på hjärtat.

 

LÄS MER: ”Synd – men räcker inte att peka finger”

 

Inför senaste landslagssamlingen i maj tränade Sead Haksabanovic även ett pass med Halmstads BK.

Han följer moderklubben i superettan så mycket han kan och hoppas HBK kan ta steget upp till allsvenskan igen.

– Jag försöker hålla koll och kolla alla matcher. De har gjort bra ifrån sig även om det inte gick så bra sist (2–2 mot Frej). Jag har fått höra att de inte spelar så jättebra, men man kan inte förvänta sig för mycket för det är så många nya spelare som inte spelat med varandra så länge. Men jag har fått träna med dem och vet att de är bra. Jag vet att de kan gå upp och man får hoppas på det.

 

LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell. 

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!