Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systern om sorgen: ”Hon brann äkta”

Foto: Privat

Hon använde sin röst och penna för att rapportera om fotboll och motverka orättvisor.

Nu har Alva Nilsson tystnat.

I ett känslosamt inlägg på Facebook skriver hennes storasyster Runa:

”Gläds, skriv om Alva, uttryck dig passionerat om damfotboll och gör något extra fint för ett barn du älskar. Det är bästa sätten att minnas och hedra Alva”.

Den som följt svensk damfotboll det senaste decenniet kan omöjligt ha missat Alva Nilsson. Med uppdragsgivare som Kvällsposten, GT, Expressen, Damfotboll.com, Fotbollskanalen, Feministiskt Perspektiv och QX reste hon runt i både Sverige och Europa för att bevaka, rapportera, analysera och debattera.

I fredags hittades Alva död, hon blev 33 år gammal.

Under namnet ”Fotbollsflatan” gjorde hon i många år sina åsikter hörda på sociala medier. I grunden låg alltid hennes kamp för damfotbollen och för kvinnors rätt att slippa orättvisor. Hon hyllas nu av journalistkolleger och fotbollsstjärnor för sitt driv, sitt engagemang och för att hon var en av de som tidigt riktade strålkastarljuset mot damfotbollen och de många orättvisor som drabbar fotbollsspelande kvinnor.

”Nås av den sorgliga nyheten att Alva Nilsson gått ur tiden. Aldrig träffat en mer passionerad människa gällande damfotboll och borta alldeles för ung. Vila i frid Alva”, skriver landslagsmålvakten Hedvig Lindahl på Twitter.

https://twitter.com/hedvig_lindahl/status/1351468915210268672

Systern skriver på Facebook

Ärlighet var viktigt för Alva Nilsson. I sina texter skrev hon exakt vad hon tyckte, oavsett vem det eventuellt skulle kunna uppröra. Därför vill hennes familj dela med sig av vad som hänt. Enligt polisen hittades Alva död på ett hotellrum i Malmö på fredagseftermiddagen den 15 januari, berättar hennes syster Runa. Hon säger att dödsorsaken var en överdos. Runa är övertygad om att Alva dog av misstag, att hon var ute efter ett rus men att det gick snett.

När Runa i ett inlägg på Facebook beskriver sin syster skriver hon:

Alva var en svår människa att vara riktigt nära under längre tid. Att hon var så intensiv i alla känslor, övertygad om att hon inte kunde höra till och uppfylld av så mycket skam och skuld gjorde nära relationer farliga och slitiga. Det här var saker Alva inte stod ut med. Ett sätt att hantera det var med diverse mer och mindre legala preparat, för att komma bort. Det verkar rimligt att hon också gillade vissa rus. Alva fick nyligen diagnosen adhd. Vad jag förstod lyckades hon hålla sig ren under stora delar av 2020 och började medicinera i stället för att självmedicinera.

”Hon var den modiga av oss”

Runa fortsätter:

Alvas liv var bättre nu en på….än kanske någonsin. Hon hade en nära relation i vardagen med ett barn igen, hon hade börjat närma sig resten av vår familj, efter år av kamp var hon tillbaka till damfotbollen, det gick bra med jobb och boende. Allt det här märktes på hur hon var och pratade.

Men nej. Det är inte möjligt att vara förvånad över att Alva dog ung (själv är det starkaste jag har liggande hemma kaffepulver och alvedon….). Det går att vara förvånad och förkrossad över att det hände nu.

Runa minns sin syster med stolthet. Hon skriver:

Jag var alltid lite bortkommen i Alvas värld, men jag besökte den ibland. Ibland skämdes jag över hur burdust hon gick fram. Men hon var den modiga av oss, och den sociala, den drivna. En utekväll för många år sedan fick jag frågan ”så det är du som är fotbollsflatans syster?!”. Jag var galet stolt. Det var jag ofta när jag läste vad Alva skrev. Hon brann äkta, kämpade så hårt och inspirerade genom hur hon var. Trots allt.

Alva Nilsson tilldelades Svenska Sportjournalistförbundets stipendium på Idrottsgalan 2014.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN