Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen: ”Jag vet var Zlatans näsa finns”

Discovery-experten Alexander Axén: ”Zlatan kommer att spela i Hammarby”.
John Taylor är aktuell med en ny säsong av ”Trädgårdstider” i SVT.Foto: SVT
Natten till den 5 januari var det någon eller några som sågade ner Zlatan-statyn.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
John Taylor är med i ”Trädgårdstider” i SVT med Pernilla Månsson Colt som programledare.Foto: SVT
John Taylor är trådgårdsmästare och föreläsare. Men också MFF-supporter.Foto: TOMAS LEPRINCE

Att Zlatan Ibrahimovic köpte in sig i Hammarby väckte ilska i Malmö. Flera gånger vandaliserades statyn av fotbollsstjärnan. 

Bland annat sågades näsan av. Nu påstår SVT-profilen och MFF-supportern John Taylor att han har koll på vart näsan har tagit vägen. 

– Jag vet att den finns i Malmö och att den finns runt någons hals, säger han till Aftonbladet

Historien om Zlatan-statyn i Malmö blev något av vinterns följetong. Först invigdes den utanför Malmö FF:s hemmaarena inför ett tusental jublande Malmöbor, men när det visade sig att Zlatan köpt aktier i Malmö FF-konkurrenten Hammarby blev tonläget ett annat. 

Ett flertal gånger vandaliserades statyn innan den till slut sågades av vid fotknölarna och forslades bort från Stadionområdet. Vid ett av tillfällena sågades Zlatanstatyns näsa av och sedan dess har det ryktats om att näsan ska finnas i någons ägo. 

Journalisten Janne Josefsson ägnade en timmes långt program åt att försöka hitta näsan, dock utan att lyckas. Men nu hävdar SVT-profilen Johan Taylor, som är aktuell med en ny säsong av ”Trädgårdstider”, att han har koll på var näsan finns. 

– Jag är en person bort från den näsan. Jag vet inte var den är just nu, men jag vet att den sågs på en fest runt nyår. Jag vet att den finns i Malmö och att den finns runt någons hals, säger han i en intervju med Aftonbladet. 

Zlatanstatyns näsa har alltså blivit ett halsband. 

– Min vän som såg den var lite ambivalent, vi äldre ”hårt troende” MFF:are vet att allting rörde upp känslorna. Det är intressant, men vi är inte inblandade.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic har vandaliserats flera gånger, bland annat har näsan sågats av.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Zlatan var på plats i Malmö när statyn utanför Malmö FF:s hemmaarena invigdes.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Här forslas Zlatan-statryn bort från Stadionområdet i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

När Kvällsposten ringer upp John Taylor skrattar han åt uppmärksamheten. 

– Jag gick i en klassisk fälla, vi pratade om ”Trädgårdstider” i 35 minuter och sedan kom en avslutande fråga om Zlatan, säger han. 

 – Men jag vill vara tydlig med att jag svarade, jag hade kunnat välja att inte svara men jag ville svara. Och då gick jag upp i varv så klart, för det handlar ju om Zlatan och han väcker känslor. 

Vad tycker du själv om behandlingen av Zlatan-statyn?

– Den är en symbol för sin tid, en symbol för kändisskap. Och den väcker känslor. Att såga ner statyn är fel, det är en kriminell handling i princip. Samtidigt förstår jag till hundra procent varför det sågades ner. Det finns det gråzoner, inte för rättssystemet kanske men för vanliga människor, enligt vad som kan vara rätt och fel. 

I intervjun med Aftonbladet berättar han om sveket han upplever från Zlatan. 

– Det var så fint, vi hade kungen från Malmö som hade gjort de finaste och vackraste målen i världshistorien och så väljer han att köpa aktier i en liten förortsklubb. De har vunnit ligan en gång, hade det varit AIK eller Göteborg hade man haft en viss förståelse. Det är ganska stora klubbar, men Hammarby...

TV: Så här såg det ut när statyn avtäcktes i höstas

När Zlatan-statyn avtäckes väckte det jubel. Efter det har bilden av Zlatan förändrats för många Malmöbor.