Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges hemliga plan i VM-kvalet

Pernille HarderFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Caroline SegerFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sverige har en hemlig plan för att stoppa Pernille Harder.

Skönt, tycker Danmarks stora stjärna.

– Det motiverar mig lite extra att visa dem att de inte lyckas, säger Harder.

Danmark står i vägen för Sveriges dröm om plats i VM 2019. Pernille Harder utsågs förra veckan till Europas bästa spelare och pekas föga förvånande ut som danskornas största hot.

– Hon är en sån som avgör matcher, säger svenska förbundskaptenen Peter Gerhardsson som inte vill avslöja sina planer för hur Harder ska stoppas.

– Man kan lösa sådana saker på olika sätt och vi har förhoppningsvis en bra lösning.

Även Caroline Seger ser den danska anfallaren som ett stort hot.

– Harder är bäst i Europa just nu och hon har vuxit för alla år. Vi måste stänga så mycket ytor som möjligt och vara på tå, säger den svenska lagkaptenen.

Pernille Harder har inga problem med den extra uppmärksamheten. Tvärtom.

– Det börjar jag bli van vid. Om de har väldigt mycket fokus på mig så vet jag att vi har andra i laget som är väldigt duktiga, säger Harder.

Hur tror du att deras hemliga plan ser ut?

– Det är svårt att säga när den är hemlig men vi får se vad de tänker göra. Sen får vi lösa det därifrån.

Pernille Harder känner ingen press

Trots att Pernille Harder är lagets största stjärna, och att Danmark måste göra mål för att ta en direktplats till VM, känner hon ingen press på sig själ personligen.

– Jag känner att vi är ett lag. Vi har tre anfallare och ibland är det andra än anfallarna som gör mål. Jag ska göra min uppgift och om jag gör det så blir det kanske mål, assist eller andraassist. Jag känner inte att det är jag som måste göra mål.

Matchen mellan Sverige och Danmark är utsåld vilket innebär omkring 9500 åskådare. Pernille Harder säger att det ger danskorna extra energi som kan bli avgörande.

Caroline Seger hade däremot inte gärna bytt förutsättningar. Att ha två poängs försprång i tabellen betyder mer än fördelen av hemmaplan, enligt den svenska kaptenen.

– Det är klart att de har en jättefördel med sin publik och hemmaplan men för vi kan vinna eller spela lika. Vi ska definitivt inte förlora. Nej, jag tycker att vi har ett bra utgångsläge. Vi ska inte vara rädda. Vi ska gå ut och köra och stänga igen matchen så behöver vi inte fundera sen, säger Seger.

Hur går ditt peptalk inför en sån här match?

– För min del handlar det mycket om att jag vet att det kommer vara många olika känslor i oss alla. Det är fullt normalt och acceptabelt. Men vi måste gå ut, våga spela och lita på varandra och oss själva. Vi ska se det här som något roligt och inte som något betungande. Vi är som bäst när vi släpper ner axlarna och bara spelar i stället för att fundera så mycket. Vi ska gå in i dueller och låta dem kämpa.