Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Viktigt att bygga vinnarmentalitet”

Rasmus Jönsson blickar framåt – mot ett bättre 2021 och mot svenska cupens analkande gruppspel.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Rasmus Jönsson.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

BK Häcken. Dalkurd. Gauthiod. 

På söndag börjar det blodiga allvaret på nytt för ett Helsingborgs IF som suktar efter revansch.

– Det ska bli kul att spela matcher som gäller något, säger Rasmus Jönsson inför starten av svenska cupens gruppspel. 

Det blev inte den allsvenska säsongen som Helsingborgs IF hade drömt om.

Efter ett pandemipräglat och tungt 2020 åkte HIF ur högsta serien, bara två år in på klubbens återkomst till fotbollens svenska finrum. För klubbikonen Rasmus Jönsson, 31, blev säsongsavslutningen extra tung eftersom han tvingades stå över de sista sex av de sju allsvenska omgångarna. 

Men sedan dess har en lång och kall försäsong hunnit passera. Rasmus Jönsson har skakat av skadekänningarna, återvänt till fotbollsplanen och på söndag är han redo för tävlingsstart, när Helsingborg åker till Grästorp för tävlingspremiär i svenska cupen mot IK Gauthiod, som till vardags är en mittenklubb i division 2.

– Jo, det känns som jag är på rätt väg, helt klart. Jag missade de sista månaderna förra säsongen, jag har fått jobba hårt under semestern för att ta igen de missade veckorna. Men jag är på rätt väg och det känns bra, säger Rasmus Jönsson, som är spelklar och redo till söndagens cupbatalj:

– Jaja, helt klart. Jag spelade 90 minuter mot Elfsborg förförra helgen och över 80 mot IFK Göteborg. Fysiskt känns det bra. 

Helsingborg säkrade sin plats i svenska cupens gruppspel genom att åka upp till Halmstad i slutet på september och slå IS Halmia med klara 3-0.

Hur viktigt är det att få de här tävlingsmatcherna under vintern och inte bara spela träningsmatcher?

– Jo, men vi har ju testat på att missa cupen några år och det har inte varit så kul att bara spela träningsmatcher i tre månader. Det ska bli kul att spela några matcher som gäller något, inte minst efter det året vi hade 2020. Det är viktigt för oss att bygga upp en vinnarmentalitet, säger Rasmus Jönsson.

Rasmus Jönsson fick följa Helsingborgs tunga säsongsavslutning i allsvenskan 2020 från Olympias tomma läktare. Men nu är han spelklar och redo på nytt.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi är på rätt håll”

Stora delar av Helsingborgs allsvenska trupp från fjolåret finns kvar på Olympia. Däribland Rasmus Jönsson själv, liksom målvakten Anders Lindegaard, klubbens spelande sportchef Andreas Granqvist, talangduon Jakob Voelkerling Persson och Max Svensson samt anfallaren Anthony van den Hurk.

Men på tränarbänken har mycket hänt. Där har Jörgen Lennartsson klivit in som klubbens nya huvudtränare, ackompanjerad av assistenterna och HIF-ikonerna Mattias Lindström och Alvaro Santos.

– Jo, jag tycker det känns positivt och som att vi är på rätt håll även som klubb, säger Rasmus Jönsson.

– Vi har tagit rätt steg efter varje ny träningsmatch. Vi har fått in ett par nya spelare som jag tror kommer vara bra för truppen. Dessutom har vi unga spelare underifrån som jag tror kommer fortsätta ta ett par steg till. 

Vad har du för tankar i övrigt om er cupgrupp? 

– Det är klart vi är favoriter på söndag och jag hoppas vi kan börja bra där. Sedan vet jag inte riktigt hur Dalkurds trupp ser ut och vilka spelare de fått behålla, men där hoppas vi också kunna vinna. 

– BK Häcken är ett lag som är med om slåss om guldet i allsvenskan, men samtidigt spelar vi alltid för att vinna. I båda träningsmatcherna mot Göteborg och Elfsborg har vi varit med i matcherna. Men vi börjar med att vinna på söndag, säger Rasmus Jönsson.

”HIF ska spela i allsvenskan” 

Rasmus Jönsson är en av de mest meriterade HIF-spelarna. Han gjorde allsvensk debut redan 2008 och har tillhört klubbar som Wolfsburg, FSV Frankfurt, AaB Ålborg och thailändska Buriram United. 

Säsongen 2021 blir 31-åringens blott andra sejour i superettan. Han gjorde debut i landets näst högsta serie sommaren 2018 när han vände hem från sitt långa utlandsäventyr och spelade upp HIF till allsvenskan.

– Jag tycker det känns skönt att vi behållit en form av stomme från förra året så det inte blivit för mycket ut och in. Det blev mycket nytt förra året och därför kan det vara skönt att vi fått behålla en hel del nu, säger Ramus Jönsson.

– Det blir också lättare för de nya spelarna om det finns en stomme som vet hur klubben fungerar.

Du är ju en del av den stommen – var det alltid självklart för dig att stanna efter degraderingen? 

– Ja, alltså jag har inte haft några andra tankar efter sista matchen. Det är klart det var oerhört tungt det som hände, framför allt för oss som kommer härifrån och vet vad klubben betyder för staden. HIF ska vara i allsvenskan, så är det.

– Men nu får vi ta det som det är. Alla får ge allt för att vi ska gå upp igen, fortsätter Rasmus Jönsson.

Det känns utifrån som det råder harmoni och som att ni ändå rest er förhållandevis bra, trots fjolåret?

– Ja, det tycker jag med. När det blev ett så tungt år som förra året var det skönt att få in Jörgen och Lindström, som är väldigt bra personer och som höjer stämningen. Det känns som allt har varit väldigt bra de senaste månaderna.

– Men det är klart, vi måste vinna våra matcher också. Det är viktigt att må bra för att prestera och den balansen har fungerat den sista tiden.

Vad tror du just nu då, kommer supportrarna få se ett väldigt annorlunda HIF 2021 jämfört med 2020?

– Oj, svår fråga! Vi hoppas vinna betydligt fler matcher än förra året, skrattar Rasmus Jönsson, och fortsätter:

– Det är den största skillnaden som jag hoppas på. Sedan försökte vi vara spelförande redan förra året, men av andra anledningar fungerade det inte. Så blir det ibland. Nu hoppas jag vi går ut och vinner matcher på att vi är ett bra fotbollslag.