Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi vet vilka steg vi i så fall behöver ta”

Klubbchef Michel Ekberg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Landskrona Bois har två poäng upp till en allsvensk kvalplats.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Nykomlingar i superettan utan heltidsanställda spelare.

Trots det har Landskrona Bois gjort en succésäsong och är med i kampen om en plats till allsvenskan.

Lyckas laget med det är planen klar för det som väntar.

– Vi vet vilka steg vi i så fall behöver ta, säger klubbchef Michel Ekberg.

Med fem omgångar kvar av superettan är Landskrona Bois två poäng från en kvalplats till allsvenskan. Framfarten har gjort att målsättningen att klara kontraktet fått ändrats.

– Det är inget att hymla om att det nu är full fart för att ta en av de tre översta platserna och ge oss själva möjligheten att tävla om allsvenskan. Så enkelt är det. Det är alla införstådda med att det är det vi går för. Vi ska vinna våra fem sista fotbollsmatcher, säger klubbchef Michel Ekberg.

I dag är ingen av spelarna anställa på heltid, utan alla spelare har en sysselsättning vid sidan om. Till skillnad från många andra klubbar tränar de endast sen eftermiddag. 

Kvalificerar sig klubben för allsvenskan 2022 kommer en del ändras. Och planen är klar för vad.

”Har inte ens ett gym”

Först och främst behöver de investera i faciliteter.

– Vi har ju inte ens ett gym på Landskrona IP i dag, för att bedriva försäsongsträning och jobba med spelarnas fysik i anslutning till deras arbetsplats. Vilket är otroligt viktigt för att du ska kunna tävla på elitnivå. Så det är något som vi måste investera i.

Den andra ändringen blir att lägga träningstiderna på förmiddagen och tidig eftermiddag. 

En förändring Ekberg säger att spelarna är positiva till. Men det innebär också att de inte kommer kunna ha en sysselsättning vid sidan om på samma sätt. Som i sin tur innebär att lönen från Landskrona Bois kommer bli större.

– Vi skulle få större ekonomiska möjligheter i allsvenskan. Därigenom kommer självklart en del av dem pengarna gå till att göra den förändringen, att de inte skulle behöva jobba i lika stor utsträckning vid sidan av deras fotbollsspelande.

2018 trillade klubben ur superettan, ekonomin var mer eller mindre körd i botten och föreningen fick börja om från början. Inför säsongen 2021 hade de ett negativt eget kapital på två miljoner kronor. 

När den här säsongen är slut kommer de minst ha gått med två miljoner i vinst och det egna kapitalet kommer vara återställt.

Det har vänt ekonomin

Ekberg ser två faktorer till att de har kunnat vända på ekonomin.

– Det är en sund syn på ekonomin. Vi spenderar inte en enda krona som vi inte redan har i systemet.

– Två är de sportsliga framgångarna som har kommit. Framför allt nu när vi gick upp i superettan så gav de oss självklart en skjuts i form av att det är bättre ekonomiska förutsättningar att spela i superettan än i division 1. Då skulle vi ta den möjligheten att också återställa kapitalet genom att inte bara tokinvestera i olika saker utan behålla den här sunda synen på att nu gör vi det här en gång för alla. 

Trots en bättre ekonomi så kommer en del förändring göras i mindre skala om det blir fortsatt spel i superettan till nästa säsong.

– Tar du Landskrona Bois 2022 så kommer det inte så särskilt annorlunda ut, oavsett serietillhörighet. Utan vi har samma arbetsmetod, samma metodik och kommer ta oss an säsongen på samma sätt. 

– Vi kommer justera träningstiderna även i superettan 2022, det kommer vi göra. Men inte i samma utsträckning. Flertalet av spelarna kommer att ha en sysselsättning vid sidan av fotbollen om vi spelar superettan 2022.

TV: Se fler fotbollsnyheter: Skandalscener i Frankrike