Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har inte glömt bort hur man spelar fotboll”

Jörgen Lennartsson och Mattias Lindström under 1-0-förlusten mot Öster.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Rasmus Jönsson under matchen mot Öster.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Inga nya mål alls, varken mot Brage eller Öster.

Vad krävs egentligen för att Helsingborg ska pricka nätmaskorna igen? 

– Det är bara att konstatera att vi inte är tillräckligt effektiva och skickliga i målskyttedelen, säger huvudtränare Jörgen Lennartsson.

– Det hänger ihop hela vägen bakifrån hos målvakten och upp till anfallarna, säger Rasmus Jönsson.

Helsingborg fick egentligen en ganska målrik start på årets seriespel. Säsongsöppningen mot Gif Sundsvall slutade 2-2 och därefter vann HIF sin hemmapremiär mot Örgryte med tydliga 4-1. 

Men därefter har det blivit målsnålt. Minst sagt.

De senaste tre omgångarna har HIF bara lyckats göra ett enda mål. Skåningarna har två matcher på raken utan någon fullträff – både mot Brage (0-0) och mot Öster (förlust, 1-0).

– Det är back to basic och börja jobba vidare på de här sakerna som vi hade trott och hoppats att vi skulle vara på rätt väg med. Vi är på rätt väg, men det var ett litet steg tillbaka den matchen (mot Öster), säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.

– Orolig är jag inte, det är ingen bra egenskap. Däremot är det bara att konstatera att vi inte är tillräckligt effektiva och skickliga i målskyttedelen. Både i att skapa målchanser och i att förvalta målchanser. 

Rasmus Jönsson: ”Alla är besvikna” 

En som fortfarande jagar säsongens första fullträff är Rasmus Jönsson. 31-åringen stod för fem mål på 15 matcher sist han spelade i superettan med sitt Helsingborg.

– Det hänger ihop hela vägen bakifrån hos målvakten och upp till anfallarna. Vi är inte tillräckligt bra i vårt passningsspel, och då säger det sig självt att det också är svårt att skapa målchanser, säger Rasmus Jönsson.

– Alla är besvikna och vi vet att vi kan bättre. 

Du har fått mycket speltid under säsongsinledningen, hur har det känts så här långt? 

– Jag tycker att vi har känts stabila och vi har varit det bättre laget i alla de fem första matcherna innan vi mötte Öster. Det ska man också komma ihåg, det är inte helt kört bara för man förlorar en match. 

Wilhelm Loeper under Helsingborgs förlustmatch, 1-0, mot Östers IF.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Samtidigt som det gått grus i målskyttehjulet har HIF tvingats klara sig utan anfallsstjärnan Anthony van den Hurk. Nederländaren tvingades utgå när Helsingborg vann hemma på Olympia med 1-0 mot AFC Eskilstuna i början på maj.

”Vi tränar på varje dag” 

– Vi vet att vi har bra spelare i hela truppen så det gäller bara att vi jobbar vidare. Bara för vi inte gör mål ett par matcher betyder det inte att vi har glömt hur man spelar fotboll. Vi ska bara borra ner huvudet, då kommer målen också, säger Rasmus Jönsson.

Allra närmast i kalendern väntar bortamöte mot Gais den 25 maj. Därefter blir det hemmamatch mot succégänget IFK Värnamo, som toppar superettan så här långt.

Hur ska ni accelerera i gång den sista tredjedelen och göra lite mer mål? 

– Det är en bra fråga, säger Wilhelm Loeper, och fortsätter:

– Vi tränar på varje dag för att hitta lösningar att göra mål. Sedan gäller det att vi också tar med det till matcherna och gör det som vi har tränat på.

Handlar det bara om att gnugga på träningsplanen, eller hur hittar man skärpa och effektivitet?

– Nej, först och främst handlar det om att komma till en chans där vi kan slå in en sistapass. Sedan måste vi ha kvalitet på både sistapass och på avslutet.

”Det är bara att ladda om nu”

Med sex omgångar avklarade parkerar Helsingborg på en sjätteplats i tabellen, med nio inspelade poäng. 

Sedan superettan började har Helsingborg hunnit kryssa tre gånger: mot Sundsvall, Jönköping och jumbon Brage.

Lördagens uddamålsförlust mot Öster var nordvästskåningarna första torsk för året.

– Det är bara att ladda om nu, så är det på't igen. Vi ska ta nya tag och sedan ska vi göra vår bästa prestation mot Gais, säger Wilhelm Loeper.

– Matchen mot Öster kan nog bli en liten väckarklocka. Vi är väldigt taggade att få visa att vi är ett väldigt mycket bättre fotbollslag än vad vi visade mot Öster. Jag är inte orolig över att vi inte ska ta det här på rätt sätt, säger Rasmus Jönsson.