Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag kommer inte kunna sova ikväll”

Två mål i första halvlek för Värnamo bäddade för seger
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

ESKILSTUNA/STOCKHOLM. Succén är ett faktum.

IFK Värnamo, nykomlingar i superettan i år, är klart för allsvenskan 2022.

Det står klart efter smålänningarnas 2-0-seger mot AFC Eskilstuna på måndagskvällen.

– Den har dagen kommer jag att komma ihåg, förmodligen för all framtid, säger målskytten Victor Larsson. 

– Vi har fruktansvärt många som kan avgöra matcher, säger lagkaptenen Freddy Winsth.  

Förutsättningarna var tydliga inför matchen på Tunavallen. Seger för IFK Värnamo och den allsvenska platsen skulle vara säkrad med tre omgångar kvar av superettan. 

Men det var hemmalaget AFC Eskilstuna som inledde starkast. AFC tryckte tillbaka Värnamo. Viktor Götesson och Ashley Coffey hade båda lägen att överlista Philip Vaitsiakhovich i Värnamos mål. 

Dessutom drabbades Värnamo av ett tungt avbräck då mittbacken Victor Eriksson tvingades utgå efter att ha fått en spark i huvudet i samband med duell på mittplan.

”Kommer inte kunna sova”

Det dröjde till den 28:e minuten innan Värnamo fick sin första målchans. Och då tog de den. Oscar Johansson slog en frispark från höger som nickades bort av AFC-försvaret, men inte bättre än att andrabollen hamnade hos vänsterbacken Francis de Vries. Nya Zeeländaren rakade in bollen. Hans första mål för säsongen. 

Knappt tio minuter efter de Vries fullträff var det dags igen. Oscar Johansson slog en frispark från höger. Den här gången kastade sig mittbacken Victor Larsson, som ersatte den skadade Victor Eriksson, fram och nickade in 2-0 till Värnamo. 

– I kväll kommer jag inte sova. Den har dagen kommer jag att komma ihåg, förmodligen för all framtid. Det är inte ofta jag gör mål. Jag har faktiskt inte gjort mål i min seniorkarriär tror jag. Och så kommer det i kväll. Det kan inte bli bättre, säger Victor Larsson. 

När förstod du att ni skulle kunna gå upp?  

– Man har inte vågat tro det innan förra matchen, om man ska vara så tråkig. Det har varit en resa där man tänkt att det kan gå hela vägen. Men det är fantastiskt.

Matchen slutade 2-0 till Värnamo som därmed är klart för allsvenskan 2022. Det blir första gången klubben spelar i den högsta serien i svensk fotboll. 

Värnamos firande i natt

Efter slutsignalen firade spelare och ledare med de tillresta supportrarna. Även om Victor Larsson inte räknar med att sova vet inte hur han ska fira avancemanget.

– Jag vet inte, man har inte vågat snacka om det här förens nu. Men jag hoppas det blir något kul på bussen och sedan något när vi kommer hem. 

Lagkaptenen Freddy Winsth har spelat för IFK Värnamos a-lag sedan 2008. Han har varit med om att trilla ur superettan, gå upp igen och nu ta klubben till allsvenskan.

– Man är stolt. Stolt över spelarna som de har presterat hela året. Stolt över ledarna, föreningen och hur vi agerar på planen. Alla ställer upp och vill utvecklas hela tiden. Vi håller en sjukt hög lägstanivå. Jag tycker det är jävligt rättvist, säger Winsth. 

Hur firar ni i kväll? 

– Jag har faktiskt ingen aning. Jag har inte vågat fundera på att det blir firande efter den här matchen. Men det kommer nog inte bli att vi stannar i Eskilstuna. Jag vet inte, vi kommer ha tillfällen att fira här under året.

Sommaruppehållet avgörande 

Freddy Winsth insåg att Värnamo skulle kunna vara med och slåss i toppen hela säsongen vid sommaruppehållet. Efter att klubben fått in Christian Moses och Hugo Andersson i laget spetsades truppen ytterligare. 

– Vi har fruktansvärt många som kan avgöra matcher. Det är det som gör att vi räcker hela vägen. Och med tre matcher kvar. Det känns helt sjukt. 

Assisterande tränaren Jonas Thern har varit med på Värnamos resa från division ett till allsvenskan. 

– Man är väldigt lycklig och glad. Vi hade det på känn, lagen där bakom har inte kunnat närma sig, säger han. 

Thern har varit en del av IFK Värnamos ledarstab vid tre tillfällen. Han rankar avancemanget till allsvenskan som det största han varit med om som tränare. 

– Att vi kommer som en underdog och att ingen trodde på oss. Det är fantastiskt att få den här känslan att ”om de ska slå oss, då måste de vara bra” i gruppen, säger han.

– Vi har haft ett bra spel, både offensivt och defensivt. Vi har varit starka i slutet och avgjort fem, sex matcher på övertid. De poängen har blivit rätt viktiga när man summerar det. 

Se målen

Två mål i första halvlek för Värnamo bäddade för seger