Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Van den Hurks kamp i toppen av skytteligan

Anthony van den Hurk gjorde elva mål i allsveskan förra året
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
”Hurken” hoppas på fler fullträffar i HIF-tröjan
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Anthony van den Hurk siktar på att vinna skytteligan i superettan. 

När HIF-kaptenen skickade in 2-0 mot Jönköpings Södra kom han ett steg närmre då målet åter tog honom upp i skytteligaledning.

– Det är viktigt att jag gör mål men det viktigaste är att vi vinner matcher, säger van den Hurk. 

Anthony van den Hurk har var Helsingborgs IF:s bäste målskytt i allsvenskan förra säsongen med sina elva mål. 

Den här säsongen har han fortsatt på den inslagna vägen även i superettan. När nederländaren nickade in returen från Brandur Hendrikssons skott till 2-0 på Olympia innebar det hans elfte fullträff så här långt i superettan. 

Med det seglar han upp i delad skytteligaledning - en position han tidigare varit öppen med att han vill behålla. 

– Jag har som mål att vinna skytteligan i år. Som en anfallare, när du spelar i en storklubb i superettan, så tycker jag inte att det är en kaxig sak att säga, har han tidigare sagt till Kvällsposten.  

”Får se var jag landar”

Efter matchen mot J-Södra fick han på nytt frågan om hur han ser på toppen av skytteligan. 

– Det är tätt där uppe, jag och killen från Norrby (Dijan Vukojevic, reds. anm) är på elva och det är många strax där bakom, det är nio matcher kvar så det är fortfarande öppet, säger han.  

En skytteligatitel är dock något som kommer sekundärt just nu då HIF går in i slutspurten av jakten på en plats i allsvenskan. HIF ligger just nu tvåa och innehar därmed en av uppflyttningsplatserna.

– Det är viktigt att jag gör mål men det viktigaste just nu är att vi vinner matcher, det kanske låter som en klyscha men just nu är det verkligen så. I dag (läs tisdag) är jag jätteglad över mitt mål för det var ett väldigt viktigt sådant och för laget.

Du har gjort elva mål med nio matcher kvar. Har du någon målsättning för hur många mål du vill göra i år?  

– Inte riktigt just nu. Vi får se i slutet vart jag landar men på de senaste fyra (matcherna) har jag gjort två så det är bra. 

Mittfältaren Brandur Hendriksson avlossade skottet som renderade i ”Hurkens” elfte mål. Han lyfter fram betydelsen att ha en vass anfallare i boxen. 

–Vi har en riktig ”jägare” i boxen i ”Tony” som alltid är redo att göra mål på returer, säger Hendriksson. 

Vad säger du om ditt avslut?

– Den studsar lite och har kanske lite ”swirl” i luften. Det är inte riktigt lätt för målvakten men det är Tonys mål och han förtjänade det.